Твоят час

Учебна 2017/ 2018 година

IMG 6419

Деца и родители танцуваха заедно български народни хора.

Урок по родолюбие

Img 0015

Вълнуваща среща на участниците в групите по проект „Твоят час“ от четвърти клас с представители на НД "Традиция" РК "34-ти пехотен троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево. Учениците чуха вълнуващи разкази от г-н Христо Калистерски и г-н Петко Радионов за Априлското въстание и Руско – турската война. Отговаряха на поставените от тях въпроси и с любопитство задаваха свои, на които гостите компетентно отговаряха.

Разбира се много голям интерес предизвика докосването до автентични оръжия от този период и обясненията на облечените с типични за времето си дрехи лектори.

Преподавателите г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева и четвъртокласниците благодариха на председателя на Клуб „Традиция“ г-н Калистерски, за този различен урок по история, наречен урок по РОДОЛЮБИЕ.

 

 

В навечерието на Трети март

IMG 20180221 125441IMG 0102 1

В навечерието на Трети март, участниците в групите по проект „Твоят час“ от четвърти клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ посетиха МНХЗПИ – Троян. Учениците се запознаха с експозицията в Конака. Уредничките Мария Минкова и Даниела Йотова разказаха интересно и подробно за революционните борби на троянци - основания от Васил Левски Троянския революционен комитет, участието на троянци в Новоселското въстание през 1876 г. и в Ботевата чета. Запознаха ги с живота, културното развитие и учебното дело в нашия град.

           Вниманието на учениците привлякоха макетите на Взаимното училище и "Жълтото училище", на църквата Св. Параскева и хана на Васил Спасов. Впечатли ги и каушът (затворническа килия), възстановен по описанието на Захари Стоянов в неговите "Записки по българските въстания".

            Учениците се запознаха с експозицията на втория етаж на сградата, която представя творчеството на известни троянски живописци Бочо Донев, Петър Хаджиев, Пенчо Балкански, Иван Шошков.

Преподавателките г-жа Янкова, г-жа Зъзрева, г-жа Семерджиева са убедени, че докосването до миналото на родния край е изключително важно за възпитаването в родолюбие и гордост от нашата славна история.

 

           

Учим и се забавляваме

Img 20180220 094924Img 20180209 123134

Първокласниците от групата по интереси „ Забавна математика“, по проект „Твоят час“ на МОН, с ръководител г-жа Шошкова, осъществиха интересно и емоционално занимание. Под умелото ръководство на родител – Роза Маринова, цифрите се превърнаха в забавни образи на плодове, животни и предмети.

От творенията си, учениците изработиха математически книжки.

Img 20180221 104853

Зимни празници и традиции, свързани с тях

Img 0106Img 0092

Учениците от IV клас, участници в групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, подготвиха и  представиха публична изява на тема „Зимни празници и традиции, свързани с тях“. Гости бяха директорът на училището, учители, ученици и родители. В проведената викторина  четвъртокласниците от трите отбора показаха знанията си за календарната обредност на зимните празници и традициите, свързани с тях. Разказаха за обичаите и народните вярвания, за имениците на всеки празник. Комисията, която оценяваше знанията на учениците, в състав г-жа Георгиева и г-жа Стоевска, беше затруднена и изрази своето задоволство от подготовката им. Децата от публиката също активно се включиха, като разказаха още любопитни факти, проучени индивидуално.

Img 0156

Презентацията и народните песните допълваха празничната атмосфера.  Емоционален финал на изявата беше хорото, което се изви на сцената и аплодисментите на гостите.

21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж. 

Img 0061Img 0086

Четвъртокласниците от групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева тържествено отбелязаха 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж. Семейството е опора, основата, на която всеки стъпва, за да поеме своя път в живота. Семейството е мястото, в което децата научават най-ценните житейски уроци.

Учениците участваха в различни игри и дейности - изразително четене на приказки, подреждане думи в изречение, решаване на  забавни кръстословици, свързани със семейството и рода.

 Img 0090Img 0096

Танцова група "Пъстра китка"

Участниците във фолклорна танцова група „Пъстра китка“, която е сформирана по проект на МОН „Твоят час“, посетиха Културен клуб на пенсионера и зарадваха неговите членове със своите изпълнения.

 

IMG 4887

20171116 13112320171116 162737

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, групите по Проект „Твоят час“ – четвърти клас споделиха своите послания за толерантност и разбирателство.  Изрязаха розови сърчица, на които написаха думите, с които искат да призоват своите съученици към доброта, приятелство, любов и много други. След това ги подредиха в табла.

20171120 14503320171120 145059

DSCN8071DSCN8074

 

Учебна 2016/ 2017 година

Призови места на ученици от групата по математика "Аз мога, аз знам" 

 с ръководител  г-жа Дора Немска

20170317 112531 1

Грамоти от националното състезание на СБНУ "Аз и числата"
С максимален брой точки 50 : Йоан Дичевски, Пламен Ковачев, Александра Николова

Призови места на ученици от групата по математика "Аз мога, аз знам" 

 с ръководител  г-жа Антоанета Шошкова

Img 20170302 090228

Грамоти от националното състезание на СБНУ "Аз и числата"
С максимален брой точки 50 : Иван Иванов, Константин Църовски, Мартина Койнова 

Група по "Народни танци" с ръководител г-жа Радиана Бояджиева 

Днес танцувахме заедно, деца и родители. Часът по народни танци, очакван с нетърпение, от всички, беше изпълнен с много емоции, както за малките танцьори, така и за родителите. 

IMG 1744IMG 1748

Група по "Народни танци" с ръководител г-жа Радиана Бояджиева 

Учениците от Група за народни танци с ръководител Радиана Бояджиева участваха в училищното тържество, посветено на 139 години от Освобождението и Националния празник на Република България, Трети март.

IMG 1638 Img 1640

Класирани ученици за областен кръг по математика

от гупата по математика "Аз знам, аз мога" с ръководител г-жа Антонета Шошкова  

   DSC01656

   

Мартина Маринова Койнова, Константин Светославов Църовски, Никодим Ивайлов Моев

Класирани ученици за областен кръг по математика

от гупата по математика "Аз знам, аз мога" с ръководител г-жа Дора Немска

 

          

 DSC01659

  Йоан Светлозаров Дичевски, Александра Пламенова Николова, Теодора Минчева Вачкова

Призови места на ученици от групата по математика "Аз мога, аз знам" 

 с ръководител  г-жа Антоанета Шошкова

1

I  място в "Климентови дни",  организирано от СУ"Св.Климент Охридски"

Img 9203

                                      2

  II място в Коледно математическо състезание                                           II място в Коледно математическо състезание                                                                                       

   Призови места на ученици от групата по математика "Аз мога, аз знам" 

 с ръководител г-жа Дора Немска 

DSC01645

I  и II място в Коледно математическо състезание,  II  място в "Климентови дни", организирано от СУ"Св.Климент Охридски"

Изява на малките танцьори от групата по "Народни танци" с ръководител г-жа Радиана Бояджиева на коледно тържество

 DSC01618DSC01619

 

Изява на малките танцьори от групата по "Народни танци" с ръководител г-жа Радка Колева на коледно тържество

Image 0 02 05 377dd11fc0fd387ca1df8145e3f6aecaf9829d44ffe1d14851753f2a3da7ccab V 1   Image 0 02 05 Def7498934a909d54e9567bf97ce933765a1e22cb46500766fdbcca7a8a70740 V

Съвет Твоят час

Председател г-жа Диана Янкова

Секретар- г-жа Ветка Василкова

Членове:

Г-жа Таня Рогачева –  представител от Община Троян

Г-жа Мария Пенкова – представител от Училищното настоятелство

Г-жа Мая Сиракова

Г-жа Иванка Радева

Г-жа Денислава Дунчева

Проектът "Твоят час"

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. 
Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ:
BG05M20P001-2.004 "РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС) – ФАЗА 1"

Цели

Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Специфични цели на проекта са:

 1. Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и спортните способности на учениците в тематични области, които са извън включените в задължителната училищна подготовка;
 2. Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище и повишаване на мотивацията им за учене;
 3. Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области;
 4. Включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности посредством създаване на условия за провеждане на междуучилищни изяви и инициативи, при които ще се обединят образователните ресурси на повече училища;
 5. Превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците, с което да се намали преждевременното им напускане на образователната система, и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, с което да се насърчи бъдещата им социална, професионална и личностна реализация;
 6. Създаване на ефективни механизми за участие на общността и родителите/близките на учениците в дейностите на училищата, с което ще се подпомогне изборът на ефективен набор от извънкласни дейности по интереси и дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците;
 7. Изграждане и прилагане на единен модел за обществен мониторинг на извънкласни дейности по интереси и на дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците, с което ще се осигури прозрачност на избора и провеждането им и разнообразие от възможности за развитие на способностите на учениците.
 8. Прилагане в извънкласните дейности на електронни/мултимедийни/продукти за постигане на достъпно знание, устойчивост на интересите на учениците и мотивираща, позитивна среда.

Индикатори

 1. Намаление на дела на преждевременно напусналите училище (ПНУ) от лицата на възраст между 18 и 24 г., включени в дейности по ОП: МОН ще отчита всяка година обхванатите ученици в дейности по процедурата.
 2. Дял на училищата, предлагащи дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 70%.
 3. Ученици, включени в дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 320 000.

Проект Твоят час : ВИЖ ТУК

Инструкция за изпълнение на дейностите по проекта: ВИЖ ТУК