За нас


Международен eTwinning проект с участие на ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян

вторник 06 юни 2017 - 12:26:07

IMG 3058

Ученици от втори и трети клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, участваха в международния eTwinning проект „Chare and Dance: Never be Sad“. В продължение на няколко месеца, те си партнираха с ученици от Гърция и Италия. Същността на проекта, чийто автор е ELENI MPAKALMPASI, Гърция, се изразява в това, участниците в него да проучат традиционните начини, по които празнуват хората във всяка страна, да научат за традиционната музика, костюми, танци. Всеки от партньорите публикува  видео с инструкции за свои традиционни танци, за да могат останалите да ги разучат. На 30 май 2017 г., участниците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, представиха гръцкия танц Хасапико и танца Тарантела пред учители, родители и приятели на концерт на фолклорна група „Пъстра китка“.[ Прочети още... ]

Завършване на I б клас

понеделник 05 юни 2017 - 11:28:00

Img 8851Img 8841

На 31.05.2017 г., учениците от І „б“ клас показаха на своите родители и близки, колко много са научили през първата учебна година. Първокласниците рецитираха любими стихове, пяха песни, решаваха кръстословици и верижки. Зайко Многознайко задаваше на учениците логически и забавни задачи. Артистите представиха приказките: „Най-скъпоценният плод“ и „Слънцето и Книгата“. Поздрав към всички беше хорото „Боряно, Борянке“, изпълнено от участниците в групата по Народни танци, създадена по  проекта „Твоят час“ на МОН. Първокласниците получиха своите удостоверения за завършен първи клас.

            Родителите бяха подготвили вкусни изненади и пъстра книжка за подарък.

            Пожелахме си „Весела ваканция“, а наесен с нови сили, отново да се върнем в клас, но вече второкласници.[ Прочети още... ]

Весела ваканция

петък 02 юни 2017 - 12:48:00

Img 0310Img 0312

Успешно завърши още една учебна година, изпълнена с много труд, нови знания и забавления. Последния учебен ден учениците от трети клас отпразнуваха заедно. На кратко тържество всяка паралелка поздрави останалите с подготвени лични творби, песни, танци, стихотворения, драматизации.

            Класните ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева бяха подготвили изненада - грамоти на ученици за отличен успех и старание през учебната година.

Img 0314

             Всички с радост извикаха "Весела ваканция!"[ Прочети още... ]

II б клас на Зелено училище

понеделник 29 май 2017 - 12:04:53

Моето първо Зелено училище

IMG 2895IMG 2794

            Със съучениците ми бяхме на Зелено училище. То беше в хотел „Марагидик“ в гр. Априлци.

            В деня, когато пристигнахме, Никола Великов имаше рожден ден. Той го отпразнува заедно с нас. Имаше вкусна торта, бонбони, сок и сладкиши. Имаше и балони. Ние бяхме му подготвили подарък. Той се изненада и много се зарадва, когато го видя. В хотела има много хубава детска площадка и ние прекарахме доста от времето си на нея. Вечерта малко трудно заспахме. Вълнувахме се, защото за пръв път сме без своите родители, а и си е вълнуващо – все пак това е първото ни Зелено училище! Сутринта правихме физзарядка. Не знаехме какво означава, но Ели и госпожата ни обясниха. След като закусихме, отидохме на разходка. Мислехме си, че само ще се разхождаме, но госпожата ни направи едно бързо изпитваме за природата сред природата. Но ние се справихме отлично. Когато се прибрахме, поиграхме на площадката, обядвахме и отидохме в стаите да си почиваме. Но вместо това, си играхме на шпиони. Беше много забавно. И отново на площадката – едни играха футбол, други федербал, а трети на люлките. Даже и госпожата се люля. След вечерята проведохме „Вечер на талантите“. Ние с Дария бяхме организатори и водещи. Бяхме доста изморени и този път бързо заспахме. През нощта беше валяло, но когато се събудихме, слънцето весело напичаше. Закусихме и – на площадката. И така, дойде време да стягаме багажите, защото трябваше да си тръгваме. Когато се качихме в автобуса, госпожата ни попита дали ни е харесало. Ние отговорихме, че беше чудесно, но за кратко време.

            Първото ни Зелено училище беше наистина много забавно и интересно. С голямо нетърпение очаквам следващото!

           

                                                                    Магдалена Пежгорска, 2 „б“ клас

            IMG 2867[ Прочети още... ]

Пролетни и творчески емоции с eTwinning проект

петък 19 май 2017 - 11:00:00

DSCF2817

Учениците от 2 „б“ клас, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, в партньорство с ученици от български училища, преживяха много пролетни и творчески емоции, реализирайки проект „С багри и слова да опишем пролетта“. Общият краен продукт е електронна книга, в която са включени продуктите от дейностите ни.

 Електронната книга може да разгледате тук:  http://en.calameo.com/read/0048105763fa5f641a010[ Прочети още... ]

22 април- Ден на Земята

четвъртък 27 април 2017 - 11:33:03

18136617 1906097072960156 907974434 N18109792 1906096979626832 2015021995 N

На 21 април учениците от III клас ЦОУД представиха свои проекти и кратка информация за най-важните дейности, които всеки един от нас заедно със своето семейство може всекидневно да прави, за да допринесем за запазването на нашата планета Земя. Предварително децата от двете сборни групи проучиха и подбраха информация, която представиха под формата на проекти. Съответно групата от  III „а“ и  III „в“ клас изготвиха карти с информация за изчезващите животински видове, вписани в Червената книга на България, а III „б“ и  III „в“ клас изготвиха проекти по темата „Аз съм дърво с история“, като събраха и представиха информация за редки и вековни дървета у нас.

Сформираха се групи от ученици, изработили най-добрите проекти, които посещаваха всеки клас, запознаваха децата с дейностите за опазване на планетата ни и представяха проектите си, като оставяха подготвени постери.

С всички събрани материали изготвиха табло в коридора за да привлекат вниманието на децата към проблемите на Земята, богатствата на родната природа и нуждата да я познаваме и пазим.[ Прочети още... ]

III а клас отбеляза седмицата на гората

четвъртък 06 април 2017 - 07:23:00

DSCN7267DSCN7282

На 4 април ученици от 3 "а" клас, съпроводени от  г-жа Янкова и г-жа Василкова, участваха в организираното от Държавно горско стопанство  - Троян занимание по повод Седмицата на гората. Лесничеите бяха подготвили интересни игри за третокласниците. Те трябваше да разпознават и откриват растителни видове на територията на парк Къпинчо. Припомниха как се определят годините на дърветата, поставиха задача да преброят пръстените и ги определят. С интерес децата отговаряха на въпросите от викторината и показаха знания за животните в България. "Тръгнаха по следите" им, всеки отбор откри своето животно и научи още любопитни факти за него.

            След това учениците, заедно със своите нови приятели засадиха две дръвчета.

            Любовта към природата и гората не е само една седмица, а трябва да е постоянна. Благодарение на инициативата на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство - Троян, направихме първата крачка. 

            DSCN7258DSCN7274[ Прочети още... ]

Празник на буквите в I а клас

вторник 04 април 2017 - 19:45:17

 Dsc 0022Dsc 0003

         С много радост и мъничко тъга, малките ученици от 1“а“ клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, се разделиха със своето първо букварче. След шестмесечно старание и много труд, децата изучиха буквите и се превърнаха в грамотни малки знайковци.

         За да покажат какво са научили пред своите родители, учители и гости, най-малките ученици представиха програма от песни, стихове и  гатанки, решаваха сложни задачи, драматизираха приказки  и накрая получиха заслужени аплодисменти. Най-специален момент беше срещата на децата с първата читанка.   

         За своето трудолюбие, всички деца получиха свидетелства за грамотност, а учителките Любка Самичкова и Терзиева им   пожелаха книгата винаги да бъде техен добър другар.

         Празничната вечер завърши с вкусна почерпка и подаръци от родителите.    

 [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I б клас

четвъртък 30 март 2017 - 08:17:00

Img 8080Img 8087

На 23. 03. 2017 г. от 17,30 часа в Актовата зала на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, учениците от І „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, показаха пред своите родители и близки, че вече са грамотни. Те рецитираха стихове за буквите и за техните създатели, светите братя Кирил и Методий. Решаваха кръстословица, показаха, че са овладели правописни умения, чрез решаване на задачи доказаха, че са отлични математици. Първокласниците прочетоха народни мъдрости – пословици и поговорки, които Хитър Петър им раздаде от своята торбичка. Успяха да отгатнат и гатанките, които Червената шапчица беше донесла в своята кошничка. Първокласниците пяха и танцуваха. На сцената се представиха и талантливи актьори в ролите от приказките „ Три сестрички“ и „Дядо и ряпа“ – съвременен вариант. Гостите на празника останаха очаровани и от фолклорния момент – хорото „Боряно, Борянке“, изпълнено от малките танцьори, които изучават народни танци по проект „Твоят час“ на МОН.

             Всеки първокласник получи Грамота „Вече съм грамотен“ и подарък от кошничката на Червената шапчица – книжка. Родителите изненадаха малките ученици с вкусна почерпка. Всички ученици, родители и гости бяха радостни и доволни от минутите, прекарани заедно.[ Прочети още... ]

Клуб по гражданско образование

сряда 01 февруари 2017 - 07:28:00

IMG 1273

От 2016/2017 учебна година в НУ „Св. Св. Кирил и Методий” се провежда обучение по модул  „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” по учебен предмет: Гражданско образование с преподавател Радиана Бояджиева.

Чрез обучението се надграждат и разширяват основните знания и умения, предвидени в обучението по Гражданско образование в начален етап на основното образование. Създават се условия за овладяване на знания и формиране и развиване на умения и компетентности по Гражданско образование, които са нужни за осъществяването на всяка гражданска инциатива. Учениците работят както самостоятелно, така и в екип за разработване на проекти и тяхното реализиране. В групата участват 8 ученици от 2 „б” клас. Малките граждани очакват с нетърпение всяко свое събиране. Само за три месеца, те имат вече реализирани много дейности и инициативи, около които успяват да обединят своите съученици и родители. [ Прочети още... ]

Категории новини