За нас


III а клас отбеляза седмицата на гората

четвъртък 06 април 2017 - 07:23:00

DSCN7267DSCN7282

На 4 април ученици от 3 "а" клас, съпроводени от  г-жа Янкова и г-жа Василкова, участваха в организираното от Държавно горско стопанство  - Троян занимание по повод Седмицата на гората. Лесничеите бяха подготвили интересни игри за третокласниците. Те трябваше да разпознават и откриват растителни видове на територията на парк Къпинчо. Припомниха как се определят годините на дърветата, поставиха задача да преброят пръстените и ги определят. С интерес децата отговаряха на въпросите от викторината и показаха знания за животните в България. "Тръгнаха по следите" им, всеки отбор откри своето животно и научи още любопитни факти за него.

            След това учениците, заедно със своите нови приятели засадиха две дръвчета.

            Любовта към природата и гората не е само една седмица, а трябва да е постоянна. Благодарение на инициативата на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство - Троян, направихме първата крачка. 

            DSCN7258DSCN7274[ Прочети още... ]

Празник на буквите в I а клас

вторник 04 април 2017 - 19:45:17

 Dsc 0022Dsc 0003

         С много радост и мъничко тъга, малките ученици от 1“а“ клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, се разделиха със своето първо букварче. След шестмесечно старание и много труд, децата изучиха буквите и се превърнаха в грамотни малки знайковци.

         За да покажат какво са научили пред своите родители, учители и гости, най-малките ученици представиха програма от песни, стихове и  гатанки, решаваха сложни задачи, драматизираха приказки  и накрая получиха заслужени аплодисменти. Най-специален момент беше срещата на децата с първата читанка.   

         За своето трудолюбие, всички деца получиха свидетелства за грамотност, а учителките Любка Самичкова и Терзиева им   пожелаха книгата винаги да бъде техен добър другар.

         Празничната вечер завърши с вкусна почерпка и подаръци от родителите.    

 [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I б клас

четвъртък 30 март 2017 - 08:17:00

Img 8080Img 8087

На 23. 03. 2017 г. от 17,30 часа в Актовата зала на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, учениците от І „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, показаха пред своите родители и близки, че вече са грамотни. Те рецитираха стихове за буквите и за техните създатели, светите братя Кирил и Методий. Решаваха кръстословица, показаха, че са овладели правописни умения, чрез решаване на задачи доказаха, че са отлични математици. Първокласниците прочетоха народни мъдрости – пословици и поговорки, които Хитър Петър им раздаде от своята торбичка. Успяха да отгатнат и гатанките, които Червената шапчица беше донесла в своята кошничка. Първокласниците пяха и танцуваха. На сцената се представиха и талантливи актьори в ролите от приказките „ Три сестрички“ и „Дядо и ряпа“ – съвременен вариант. Гостите на празника останаха очаровани и от фолклорния момент – хорото „Боряно, Борянке“, изпълнено от малките танцьори, които изучават народни танци по проект „Твоят час“ на МОН.

             Всеки първокласник получи Грамота „Вече съм грамотен“ и подарък от кошничката на Червената шапчица – книжка. Родителите изненадаха малките ученици с вкусна почерпка. Всички ученици, родители и гости бяха радостни и доволни от минутите, прекарани заедно.[ Прочети още... ]

Клуб по гражданско образование

сряда 01 февруари 2017 - 07:28:00

IMG 1273

От 2016/2017 учебна година в НУ „Св. Св. Кирил и Методий” се провежда обучение по модул  „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” по учебен предмет: Гражданско образование с преподавател Радиана Бояджиева.

Чрез обучението се надграждат и разширяват основните знания и умения, предвидени в обучението по Гражданско образование в начален етап на основното образование. Създават се условия за овладяване на знания и формиране и развиване на умения и компетентности по Гражданско образование, които са нужни за осъществяването на всяка гражданска инциатива. Учениците работят както самостоятелно, така и в екип за разработване на проекти и тяхното реализиране. В групата участват 8 ученици от 2 „б” клас. Малките граждани очакват с нетърпение всяко свое събиране. Само за три месеца, те имат вече реализирани много дейности и инициативи, около които успяват да обединят своите съученици и родители. [ Прочети още... ]

Празнични емоции с eTwinning

вторник 10 януари 2017 - 12:50:11

IMG 0700B71011f73

Много празнични емоции преживяха учениците от 2 „б” клас чрез новите си eTwinning проекти: „Christmas Greetings - Say it in your language!” и „Aspettando Natale – Waiting for Christmas”. Второкласниците отправиха поздрав на своите партньори, както на български, така и на английски език. По проект „В очакване на Коледа”, поздравиха останалите участници в проекта с изпълнение на „Зимна песен”. С рисунки и текст разказаха на партньорите си как у нас празнуваме Бъдни вечер и Коледа.

Учениците от 2 „б“ клас продължават работата си по проект Childish art forms”. Те вече се радват на красивите новогодишни картички, които им изпратиха техни връстници от Истанбул. А картичките, изработени от второкласниците, донесоха радост и усмивки на новите им приятели от Турция.

 B61150515

 [ Прочети още... ]

Коледни традиции и обичаи

четвъртък 15 декември 2016 - 08:54:50

IMG 20161206 125944

Час на класа – необикновен урок за коледните традиции и обичаи у нас и по света, с г-жа Венета Илиева – уредник в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства ,Троян.

Учениците от 4 „А“ клас, поставени в различни ситуации, получиха интересна информация  за най-светлия семеен християнски празник – Рождество Христово.

Четвъртокласниците, по забавен начин,  си припомниха за българските обичаи на Коледа. Научиха кога за първи път се украсява елха у нас. Разбраха, че традициите са много разнообразни за отделните народи.

С желание изпълниха задачата, поставена в края на часа от г-жа Илиева: „Опишете как Вашето семейство празнува Рождество Христово.“

 [ Прочети още... ]

II б клас Класен ръководител Радиана Бояджиева

неделя 20 ноември 2016 - 17:14:00

        Учениците от 2 „б” клас продължават своето eTwinning приключение. Техният класен ръководител, Радиана Бояджиева, заедно с Daria Madej, начален учител от Полша, са автори на eTwinning проекта “Childish art forms”. По интересен и забавен начин, партньорите по проекта, ученици от Полша, България, Италия, Румъния, Словакия, Република Македония, Турция и Естония, ще обменят информация за своите страни, култура, сезонни промени, ще развият чуждоезиковите и дигиталните си умения.  ВИЖ

 [ Прочети още... ]

III a клас и IV а клас на екскурзия

неделя 23 октомври 2016 - 17:41:00

                        Една вълнуваща екскурзия         

 20161014 134621     DSCN6943

               Учениците от  3 "а" и 4 "а" клас, с класни ръководители г-жа Диана Янкова и г-жа Антоанета Шошкова, и със съдействието на г-жа Тонка Стоевска и г-жа Ветка Василкова, посетиха Детски научен център Музейко в гр. София. С помощта на Музейковците децата се превърнаха в изследователи, разбраха че могат да учат, докато играят. Направиха едно вълнуващо пътешествие във времето - от Древен Рим до Космоса. Погледнаха през очите на орела, влязоха в черупката на бръмбара, научиха  любопитни факти за някои растения. Чрез сетивните възприятия  / чуване, виждане, четене, пипане/, откриха интересни факти от заобикалящия свят. Интерактивни игри поставиха децата в центъра на събитията и им помогнаха да общуват с природата, цивилизацията и космоса. Със сръчните си ръце те измайсториха от подръчни материали различни форми,  и много се забавляваха.

DSCN6967

             Приключението продължи под земята - в пещерата Съева дупка. Тя е дълга  400 метра и носи името на двама братя, овчарчетата от близкото село - Съю и Сейо, които по време на османското робство се укривали в нея. Децата се разходиха из петте зали на пещерата. Екскурзоводът умело показваше един приказно сътворен свят от разнообразни по големина и форми сталактити, сталагмити и сталактони. Видяха заспалите в тъмното колонии от прилепи, развихриха въображението си и откриха слон, лъв, замък, ракета и много други причудливи форми. Тази пещера с право заслужава  името си "Подземната перла" сред пещерите в България.

14657636 1267654493272806 1685645929 N

            Един незабравим ден, който ще остане дълго в сърцата на малки и големи.

                                               Антоанета Шошкова

                                               Диана Янкова

 

 [ Прочети още... ]

II б клас Класен ръководител Радиана Бояджиева

събота 22 октомври 2016 - 21:55:00

2 A Kl

Учениците от 2 „б” клас се включиха в нов eTwinning проект – „Книгознайковци” Негови автори са Тонка Панайотова и Стефка Николаева. Проектът е насочен към споделяне на дейности, проведени през Националната седмица за насърчаване на четенето в България, 10-14.10.2016. Обхваща ученици от български училища на възраст 7-12 години. [ Прочети още... ]

II б клас Класен ръководител Радиана Бояджиева

петък 21 октомври 2016 - 20:32:00

IMG 9271 IMG 9313

Учениците от 2 „б” клас и техният класен ръководител, г-жа Радиана Бояджиева,  получиха e-Twinning  Етикет за качество за участието си в проекта  Come into the World of Fairy Tale през 2015/2016 учебна година.

 [ Прочети още... ]

Категории новини