Новини


Училище сред природата - III клас

понеделник 12 юни 2017 - 12:51:00

На 5 юни 2017 г. започна голямото забавно приключение на третокласниците сред природата на Тетевенския балкан, ръководени от госпожите Янкова, Зъзрева, Семерджиева и Василкова. Рибарица ни заплени с красивата гледка, със свежия въздух, окъпана от пролетния дъжд. Гостоприемните домакини на парк-хотел „Света Екатерина“ любезно ни посрещнаха.

Img 0154Img 0131

Децата бързаха да оставят багажите си и да излязат навън да играят на голямата зелена поляна. Всеки намери своето забавление: игра на народна топка, футбол, федербал, скачане на въже или на детската площадка с пързалка, люлка, катерушка.

Дните бяха изпълнени със забавни и щафетни игри – скачане с чували, дърпане на въже; рисуване на природен пейзаж, разходки и поход  в близката околност.

Изненада за третокласниците беше презентацията на г-н Стоян Христов – Главен инспектор ПУ от „Национален парк Централен Балкан“. С голям интерес учениците слушаха за флората и фауната; научиха любопитни факти за работата на служителите от Парка и за защитените видове в него. Видяното събуди любопитството на децата и провокира много въпроси, на които бяха дадени изчерпателни отговори. Третокласниците получиха брошури и стикери, за  да обогатят знанията си с още интересни факти.

Img 025720170606 102336[ Прочети още... ]

Извило се вито хоро

вторник 06 юни 2017 - 12:22:46

IMG 3048

През тази учебна година 14 момичета и момчета от втори и трети клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, изучавахме народни танци по проект на МОН „Твоят час“. На 30 май, в механа „Троян“, показахме какво сме научили.

            Озаглавихме празника си „Извило се вито хоро“. Гости на нашата фолклорна група „Пъстра китка“, с ръководител г-жа Радиана Бояджиева, бяха учители, родители, баби, дядовци, приятели.

            Всички бяхме облечени в красиви народни носии. Косите на повечето момичета бяха сплетени на плитка, а останалите – на опашка. Изиграхме много хора: Право, Дунавско, Чичово, Пайдушко, Македонско. Виктория и Мартин танцуваха ръченица. Аз, Илияна и Никол изпяхме народната песен „Рече мама да ме жени“. Никол изпълни самостоятелно „Цъфнало цвеке“. Много аплодисменти получихме и за изпълнението на гръцкия танц Хасапико и танца Тарантела, които научихме от нашите партньори от Гърция и Италия по проект „Chare and dancе: never be sad“.

            В края на нашия концерт, всички заедно, деца и гости, извихме едно голямо хоро. Бяхме изморени, но щом видяхме, че на масите ни има храна, веднага седнахме и започнахме да си хапваме. Всичко беше много вкусно – и принцесите, и сокът, и палачинките със шоколад и сладолед.

            Първият ни самостоятелен концерт се превърна в едно незабравимо и вълнуващо преживяване. С нетърпение очаквам следващата учебна година, когато ще продължим да изучаваме народни танци.  

                                                                                                                                                                     Магдалена Пежгорска, 2 б клас

 

                                                                         IMG 3055         

 [ Прочети още... ]

НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, изпрати поредния си випуск четвъртокласници

четвъртък 01 юни 2017 - 11:42:36

Dsc02002Dsc01993

С посрещане знамето на училището, на 31.05. 2017 г., започна тържествената церемония по изпращането на поредния випуск четвъртокласници в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян. След това беше извършена церемония за предаване на училищното знаме и смяна на знаменната група.

Ученици от 2 „в“ и 3 „в“ класове, с класни ръководители, г-жа Христина Бочева и г-жа Добринка Семерджиева, по забавен и нестандартен начин, поздравиха всички ученици с подготвеното от тях „Телевизионно студио“.

Усмивки, сълзи от радост и тъга, завладя четвъртокласниците  през последния им ден в любимото училище. Не по-малко развълнувани бяха техните първи учители - г-жа Антоанета Шошкова, г-жа Дора Немска, които се обърнаха с топли и мили думи към своите пораснали ученици.

Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също приветства четвъртокласниците. След това връчи награди на много от тях за отличен успех и цялостно представяне през началния етап на основната образователна степен. Това са учениците, които не един и два пъти през изминалите четири години, даваха повод на своите учители да се гордеят с тях. Наградени бяха и ученици от първи, втори и трети клас, извоювали призови места в различни състезания през учебната година.

В края на тържеството, под звуците на родния химн, беше свалено знамето на Република  България и изпратено знамето на училището.

За четвъртокласниците удари последният звънец в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а всички останали, ще се съберат отново в училищния двор на 15 септември.

 Dsc02035Dsc02040[ Прочети още... ]

Награди за високи постижения

понеделник 29 май 2017 - 07:58:00

  18676637 1193307374128816 1978092765 O  Img 3004

В навечерието на 24 май 2017 г., на тържествена церемония в Ловчанското читалище, г-н Еленко Начев, Началник на РУО – Ловеч, връчи ежегодните награди на  ученици и учители за постигнати високи резултати в областта на образованието.

            От НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, с Грамота за постигнати високи постижения в образователната дейност, бяха удостоени Мартина Койнова от 4 „а“ кл. и Йоан  Дичевски от 4 „б“ клас. Антоанета Шошкова, старши учител, получи Грамота за високопрофесионална дейност в системата на средното образование.[ Прочети още... ]

Флашмоб в Деня на Европа

вторник 09 май 2017 - 20:45:15

IMG 2702

Флашмоб за Деня на Европа реализираха участниците във фолклорна група „Пъстра китка“ при НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян. В една от почивките между учебните часове, в двора на училището, те изпълниха няколко български народни танца.[ Прочети още... ]

Призови места на Великденско Математическо състезание

петък 28 април 2017 - 08:22:50

Img 2627[ Прочети още... ]

Празник на приятелството

петък 28 април 2017 - 07:27:52

 Img 2629Img 2636

На 27 април деца от Подготвителните групи на три от троянските детски градини, „Здравец”, Буковец” и „Осми март”, бяха на гости на децата от Подготвителната група и първокласниците на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Малчуганите бяха посрещнати от приказните герои Ежко, Мечо, Вълчо, Лиса и Червената шапчица. Ученици от първи, втори и трети клас поздравиха гостите с песни, стихове и танци.

След това децата и първокласниците се включиха в организираните забавни и щафетни игри. Много положителни емоции донесе на всички участието им в рисунка на асфалт.

А в края на празника, четвъртокласниците изненадаха новите си приятели, като им подариха балони и лакомства.

Img 2638Img 2641[ Прочети още... ]

Наш ученик на националната олимпиада "Знам и мога"

вторник 18 април 2017 - 19:14:00

Img 3019

На 08.04.2017 г., Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата „Знам и мога” за 4. клас през учебната 2016/2017 година, определена със Заповед № РД 09-1572/14.10.2016 г., изменена със Заповед № РД 09-1792/08.11.2016 г. на министъра на образованието и науката, в съответствие с приетия регламент класира участниците в националния кръг . Йоан  Дичевски, ученик от IVб клас е на девето място. Поздравления!

Img 3023Img 3032

 [ Прочети още... ]

Посещение на изложба

сряда 12 април 2017 - 09:02:52

Dscn7246

Учениците от четвърти клас на НУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр. Троян, с класни  ръководители г-жа Шошкова и г-жа Немска, съпроводени от своя преподавател г-н Стойчев, както и  третокласниците  с класни  ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева посетиха Национално училище за приложни изкуства "Професор Венко Колев"  в града и разгледаха изложба на ученически рисунки. Автори на творбите са над 200 ученици, участници в организирания от училището Шести национален конкурс за ученическа рисунка на тема: „Пейзаж от моята България”. Изложбата представя постиженията им в областта на рисунката, творческите им изяви и отношението към българската природа и архитектура.

Посрещнати от петокласници и преподавателите г-жа Светлана Кирова и г-жа Нина Донковска,  учениците с интерес слушаха обясненията  за живописните и графични техники на работа и впечатлени от видяното, изразиха възхищението си от красотите на родината през погледа на талантливите млади художници.

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до старата столица на България – Велико Търново

сряда 12 април 2017 - 09:01:07

Img 8204

На 27.03.2017 г. / понеделник / четвъртокласниците  и техните ръководители г-жа Ант. Шошкова, г-жа Д. Немска, г-жа Т. Стоевска, г-жа С. Атанасова и г-н Н. Стойчев, се пренесоха  назад във времето,  в старата столица на България - Велико Търново, град, съхранил цялото си величие и история.

Учениците бяха завладени от главната българска крепост – Царевец. В нея, чрез разказа на екскурзовода,  се потопиха  във  времето на Второто българско царство. Впечатлиха се от  църквата „Св. 40 мъченици“, където видяха гробът на цар Калоян и колоните с паметни надписи, които разказват за победите на ханове и царе.

Четвъртокласниците с интерес разгледаха  Музея на восъчните фигури, който  пресъздава важни събития от бита и културата на Царевград от XII и XIII век, от времето на българските царе. Те видяха атрактивни възстановки на исторически сцени, на осанките на царица Ирина Комнина, на владетелите Калоян и Иван Асен II, само на една ръка разстояние. Възхитиха се от пищната  украса и стенописи в тронната зала на българските царе.  Пред тях  оживяха още, Балдуин Фландърски в сцена с неговото пленяване, знатни боляри в техните жилища, патриарси, занаятчии. Докоснаха се  до бита от онова време, отразен в експозицията на грънчарска работилница, монетарница и оръжейна.

Малките ученици се пренесоха в епохата на Възраждането в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, сграда – строена от прочутия майстор Колю Фичето. Припомниха си моменти от революционното движение и  Освободителната борба. Разгледаха възстановката на проведеното след Освобождението, през 1879 година, в Търново Учредително събрание. Разбраха, че това е мястото, където се изработва и подписва конституция, вписана завинаги в нашата история като Търновската конституция.

Посещението в живописния град, разположен амфитеатрално край брега на река Янтра,  потопи четвъртокласниците в света на  историята  на България, обогати ги с нови знания и незабравими преживявания.

 [ Прочети още... ]

Категории новини