Новини


Зимни празници и традиции, свързани с тях

понеделник 29 януари 2018 - 12:50:34

Img 0106Img 0092

Учениците от IV клас, участници в групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, подготвиха и  представиха публична изява на тема „Зимни празници и традиции, свързани с тях“. Гости бяха директорът на училището, учители, ученици и родители. В проведената викторина  четвъртокласниците от трите отбора показаха знанията си за календарната обредност на зимните празници и традициите, свързани с тях. Разказаха за обичаите и народните вярвания, за имениците на всеки празник. Комисията, която оценяваше знанията на учениците, в състав г-жа Георгиева и г-жа Стоевска, беше затруднена и изрази своето задоволство от подготовката им. Децата от публиката също активно се включиха, като разказаха още любопитни факти, проучени индивидуално.

Презентацията и народните песните допълваха празничната атмосфера.  Емоционален финал на изявата беше хорото, което се изви на сцената и аплодисментите на гостите.Img 0156[ Прочети още... ]

Открита педагогическа ситуация в Подготвителната група

вторник 23 януари 2018 - 08:55:04

 Dsc00023Dsc09994

На 17 януари 2018 година в Подготвителната група на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе открита педагогическа ситуация по Български език и литература. Гостуваха учителите Диана Янкова, Марияна Зъзрева и родителите на децата от групата. Малчуганите откриваха звукове, играха с буквите и показаха знания и умения за достойни бъдещи първокласници.

 Dsc09967[ Прочети още... ]

Джуджето на Дядо Коледа пристигна в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

петък 22 декември 2017 - 19:46:11

Img 5586Img 5717

По традиция, в последния ден преди коледната ваканция, учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха в Актовата зала в очакване да започне училищното коледно тържество. Тази година за него се бяха погрижили учителите Диана Янкова, Христина Бочева, Радиана Бояджиева и Мариела Терзиева. Участници в СИП Религия припомниха историята за раждането на Христос. Приказно красив танц изпълниха мажоретките. Ученици от трети и четвърти клас се редуваха на сцената с изпълнения на коледни стихотворения и песни. Звучаха музикални пиеси, изпълнени на пиано от ученици, обучаващи в Детската музикална школа при Народно читалище Наука-1870. Изведнъж се чу тропане и коледари влязоха с песен в залата. След техните наричания за здраве и берекет, водещият подкани всички деца да извикат заедно Дядо Коледа. Но, вместо добрият старец, в залата запъхтяно влезе едно от неговите джуджета и обясни, че при толкова много послушни деца, работата на Дядо Коледа става все повече и затова е изпратил него – малкият му помощник при послушните деца от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На тръгване джуджето напомни на децата, че чудесата се случват, само трябва да повярват в тях и остави за всяко от тях подарък от добрия старец – шоколад. С „Коледни звънчета“ в изпълнение на тромпет, децата изпратиха помощника на Дядо Коледа. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, връчи награди на победителите в конкурсите за сурвачка, коледна играчка и лична творба на тема „Коледна магия“. Поздрав за всички наградени бях изпълненията на момичетата и момчетата от двете групи за народни танци.

Img 5654

            „Да бъде мирна и честита! Да бъде спорна и добра!“ – с тези стихове пожелания завърши тържеството.

 Img 5631Img 5646

 

 [ Прочети още... ]

Националната седмица на четенето в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

четвъртък 21 декември 2017 - 07:40:00

       DSC02714 1 23416259 1344925432300342 1702530547 N 1 4

    В периода 11 – 14 декември се проведе Националната седмица на четенето. Учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха чрез реализиране на интересни и разнообразни дейности.

Чета, разбирам, играя“ е дейността, с която се включиха в Националната седмица на четенето учениците от първи „а“ и четвърти „а“ класове, с класни ръководители, г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Диана Янкова. Четвъртокласниците направиха състезание по изразително четене на непознат текст. Спечелилите ученици прочетоха на първокласниците приказката „Дванайсетте месеца“. С помощта на техните приятели, малките ученици устно отговориха на  поставените въпроси към текста  и откриха поуката. На подготвените работни листи, първокласниците, заедно с техните партньори,  в екипи, по забавен начин определиха героите, свързаха всеки от тях с думите, които е изрекъл. След това откриха и оградиха буквите на гласните звукове в изречение от текста.

В първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска, се проведе състезание по четене. В него участваха 4 ученика, които бяха избрали и подготвили от Буквара текста „На театър“. Вторият етап беше четене на непознат текст – „Самолетът на Стоян“. Жури от трима учители „най-добрия четец“ – А. Николов, който беше награден.

     IMG 5472 2 IMG 5476 2

Във втори „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, се проведе конкурс „Най-добър четец“, който премина в два кръга. Първият кръг бе за четене на стихотворение по избор: „Мечето Топчо“ -  Янаки Петров, „Най“ – Биньо Иванов, „Зимен пейзаж“ – Валери Петров и „Светулка“ – Иван Давидков. Получилите максимален брой точки – 6, се класираха за втория кръг – четене на народна приказка по избор от: „Лястовица и врабче“, Лъжливото овчарче“,  „Хитрото врабче“ и „Селянинът и дяволът“. Членове на журито бяха деца от класа. Те определиха победителите и ги наградиха с по една коледна играчка. Първо място зае Ренета Петкова, второ – Полина Вачева и на трето място се класираха Михаил Енчев и Габриела Минчева. Второкласниците написаха и писма до Дядо Коледа, с които ще участват в училищния конкурс за лична творба на тема „Коледна магия“. Габриела Минчева изработи проект  на тема „Как са празнували Коледа в миналото“.

С учениците от трети „а“ клас, с класен ръководител г-жа Румяна Йовчева, се проведе занимание под надслов „Искам да ви запозная с книгата, която чета в момента“. Всеки ученик донесе своята книга. Разказа за нейното съдържание и главни герои. Запозна класа с нейния автор. Накрая прочете любим откъс. В края на заниманието учениците изиграха играта „Познай литературния герой“. Учениците четоха описания на литературни герои и ги разпознаваха. Заниманието обогати познанията на децата за нови детски книги и събуди техния читателски интерес.

            Учениците от трети „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева,  подготвиха театър на маса – приказката „Богатият Мравей“ от Елин Пелин и представиха пред учениците от 1 “а“ и 1 „б“ класове и Подготвителната група. Включиха се в организираната в класа Детска работилница за творческо писане на тема „Зима“ и „Коледа“. Изпълниха творчески задачи по произведението „Дебелият крал и тънкият готвач“ от Доналд Бисет. В паралелката се проведе състезание „Чета и разбирам“. Победителите получиха грамоти. С реализираните през Националната 

седмица на четенето дейности е създадена електронна книга. Линк към електронната книга: http://www.calameo.com/read/005077209525cdd61d357

В трети „в“ клас, с класен ръководител, г-жа Христина Бочева, работиха върху произведението „Коледа в обора“, А. Лингрен. Обсъждаха текста, четоха откъси, свързани с въпросите: „Кои са  мъжът и жената от разказа? Как е описана нощта? Как животните посрещат късните гости? Кое е детето родило се в обора през тази нощ и какво знаят за него?“. Четоха произведението по роли. Третокласниците разказаха и за вълшебството на Коледната нощ и написаха писма с желания до Дядо Коледа.

Учениците от четвъртиб“ клас, с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева, представиха свои любими произведения и техните автори, четоха откъси и разказваха епизоди от творбите, запознаха съучениците си с творчеството на писателите. С това беше провокиран интерес сред четвъртокласниците да прочетат предложените от съучениците им книги. Проведе се и състезание „Най-добър четец“.

В четвърти „в“ клас, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева,  разгледаха творчеството на Валери Петров. Учениците работиха в екипи. Бяха подготвили автобиографични данни за писателя и представяне на книгите „Меко казано“ и „Пук“. Проведоха се две състезания: за най-добър четец и за най-добър читателски дневник.

IMG 5489IMG 0144 4[ Прочети още... ]

Открит урок по музика

сряда 20 декември 2017 - 13:43:37

IMG 5300IMG 5307

В навечерието на Коледа в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян се проведе открит урок по музика на тема „Бъдни вечер“. Главни действащи лица бяха учениците от първи „а“ клас. Ръководени умело от своя преподавател по музика, г-н Николай Стойчев, те показаха отлични певчески умения. Чрез съпровод на учени песни с различни детски ударни музикални инструменти и движение с музика, първокласниците демонстрираха развит метроритмичен усет. Разучиха песента „Коледа“ по текст и музика на Добри Христов. На урока присъстваха Директорът, г-н Борис Йовчев и учители от училището. [ Прочети още... ]

Коледен базар

петък 15 декември 2017 - 17:38:00

Img 5399Img 5412

Коледно настроение, усмивки и благотворителност – така можем да опишем коледен базар 2017 г., станал традиционен за НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян

Проект „Коледен базар” беше реализиран от „Сдружение с нестопанска цел” Училищно настоятелство” , Обществен съвет и служителите в училището.

И тази година сръчните ръце на деца, майки и баби от всички паралелки сътвориха коледни сувенири, картички, коледни украшения, сурвакници, курабийки, сладкиши, коледни погачи, кейкове и други интересни изделия. Щандовете на базара бяха посетени от много гости: родители, ученици, граждани. Под звуците на коледни песни, всеки купувач сам определяше цената на предмета, който купува.

След приключване на базара, събраните средства бяха преброени. Те ще постъпят в сметката на Училищното настоятелство и ще бъдат изразходвани по решение на Педагогическия съвет.

Img 5398Img 5404

 [ Прочети още... ]

Коледно математическо състезание

петък 15 декември 2017 - 14:45:00

Dsc02710

Призовите места в Коледното математическо състезание отново бяха завоювани от ученици на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Грамотите бях връчени от Директора на училището, г-н Борис Йовчев.[ Прочети още... ]

В работилницата на Дядо Коледа

сряда 13 декември 2017 - 08:24:00

Dsc02577Dsc02548

И тази година в работилницата на Дядо Коледа имаше много участници, които изработиха красиви сурвачки и коледни играчки. [ Прочети още... ]

Коледната елха грейна

понеделник 11 декември 2017 - 07:49:00

Img 5245

Пред веселите и любопитни погледи на децата и учениците, под звуците на коледни песни, заблестя коледната елха в нашето училище. То беше предшествано от коледни стихове, изпълнени от учениците от 2 “а” клас с класен ръководител г-жа Любка Самичкова.

 [ Прочети още... ]

ПОКАНА

петък 01 декември 2017 - 14:43:59

ЗАПОВЯДАЙТЕ

Images

На  07. 12. 2017 г. от 13. 30 ч.

в „Работилницата на Дядо Коледа“!

Направете най-красивите сурвачки, играчки за елха и участвайте в училищния конкурс![ Прочети още... ]

Категории новини