Новини


Първо място в Климентови дни

събота 25 ноември 2017 - 16:55:00

Img 4996Img 4999

Ивиана  Тончева от 4 „в“ клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева, завоюва първо място в провелото се по време на Климентовите дни състезание „Чета и разбирам“.

            С победителката разговаряха Дария и Магдалена от Клуб „Малки журналисти“.

      Ивиана, защо реши да участваш в състезанието?

За да проверя знанията си.

Трудни ли бяха въпросите?

Не много.

Кои твои качества ти помогнаха да победиш?

Упоритост и трудолюбие.

Кой е любимият ти предмет в училище?

Математика.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обичам да рисувам.

Ще пожелаеш ли нещо на своите съученици?

Да участват в състезания.

 Img 4994[ Прочети още... ]

СИП "Религия" отбелязва Деня на християнското семейство

четвъртък 23 ноември 2017 - 20:09:00

Img 0074

Участниците от СИП "Религия"  с ръководител г-жа Добринка Семерджиева празнуваха със своите приятели от четвъртите класове 21 ноември- Ден на християнското семейство и младеж. Разказаха за въвеждането на Света Богородица в храма и традициите в семейството.[ Прочети още... ]

Ден на християнското семейство

четвъртък 23 ноември 2017 - 20:03:43

Img 0086Img 0061

Четвъртокласниците от групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева тържествено отбелязаха 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж. Семейството е опора, основата, на която всеки стъпва, за да поеме своя път в живота. Семейството е мястото, в което децата научават най-ценните житейски уроци.

Учениците участваха в различни игри и дейности - изразително четене на приказки, подреждане думи в изречение, решаване на  забавни кръстословици, свързани със семейството и рода.

 Img 0091Img 0090[ Прочети още... ]

Празник " Моето семейство" в Подготвителна Група

сряда 22 ноември 2017 - 09:10:00

 Img 4899Img 4910

            Децата от Подготвителната група споделиха заедно със своите родители и учители Деня на християнското семейство. Подготвени от учителите си, г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, те поднесоха чудесен празничен поздрав – стихове и песни за семейството, за мама и тате, за малката сестричка, за баба и дядо. Родителите пък не бяха само публика. Заедно със своите деца, те участваха в различни игри. Попълваха родословно дърво. След това, разделени в два отбора, се състезаваха в  съставяне на списък със супи. Много забавление и настроение създаде играта, в която всяка майка изработи от картон папионка за своето момченце, а татковците, с помощта на ластичета и фибички, направиха красиви прически на момиченцата си. Празникът, донесъл много усмивки и емоции, завърши с вкусна почерпка за малчуганите.  

Img 4941Img 4903[ Прочети още... ]

Международен ден на толерантността

понеделник 20 ноември 2017 - 12:23:00

20171116 16273720171116 131123

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, групите по Проект „Твоят час“ – четвърти клас споделиха своите послания за толерантност и разбирателство.  Изрязаха розови сърчица, на които написаха думите, с които искат да призоват своите съученици към доброта, приятелство, любов и много други. След това ги подредиха в табла.

20171120 14503320171120 145059

 DSCN8071DSCN8074

 [ Прочети още... ]

Да бъдем добри и толерантни

петък 17 ноември 2017 - 14:47:00

Img 4764Img 4767

Седмица, посветена на добротата и толерантността, беше отбелязана с различни инициативи в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

            В часа на класа ученици и учители разговаряха за доброто и толерантността.         Ученици от всички класове се включиха в обявения от училищната Комисия за противодействие на тормоза, агресията и защита на детето от дискриминация с председател Ветка Василкова, конкурс на тема „Моето добро дело“. Те представиха своите добри дела чрез рисунки и лични творби. С най-добрите бяха изработени табла, които всеки може да  види в коридорите на училището.

Img 4809

            Учениците от 2 „б“ клас, Целодневна организация на учебния ден, с учител Силвия Кацарова, изработиха табло за Деня на толерантността.

            През целия ден в междучасията звучаха песни за доброто, а във фоайето на училището беше поставен екран, където се редуваха клипове на същата тема.

            Учениците от четвъртите класове, Целодневна организация на учебния ден, с учители Бисерка Георгиева и Тонка Стоевска, раздаваха изработени от тях картонени детелини, с написани върху тях правила за толерантно поведение.

Img 4801Img 4813

 

 [ Прочети още... ]

Деца разказват на деца за будителите

петък 10 ноември 2017 - 08:18:31

IMG 1023IMG 1025

Ученици от 3 „а“ и 4 „в“ класове бяха на гости на децата от Подготвителната група в Детска градина Осми март. Поводът беше Деня на будителите. Учениците решиха да споделят с малките си приятели подготвеното от тях тържество. Малчуганите слушаха с интерес песните, стихотворенията и научните факти за хората на духа, благодарение на които сме се запазили като народ. След това възнаградиха със заслужени аплодисменти изпълнителите.

 

                                                                       Никол Коцева, Клуб „Малки журналисти“

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до град Плевен

вторник 07 ноември 2017 - 10:03:00

IMG 4686IMG 4708

Първият ден от есенната ваканция е. Но ние, третокласниците, заедно с нашите преподаватели, г-жа Румяна Йовчева, г-жа Радиана Бояджиева, г-жа Христина Бочева и г-н Марио Коларов, сме пред училище в очакване да потеглим към град Плевен. Предстои ни екскурзия с учебна цел. Настаняваме се в автобуса и тръгваме. По пътя си говорим, пеем, наблюдаваме Дунавската равнина.

            Неусетно пристигнахме и спряхме пред внушителната сграда на Панорама „Плевенска епопея 1877“. От екскурзовода научихме, че този паметник е построен преди 40 години на самото бойно поле. Разгледахме картините, които отразяват моменти от руско-турската война. Впечатли ни панорамната зала, защото всичко изглеждаше като истинско.

            След Панорамата посетихме Регионалния исторически музей. Там също имаше много интересни неща. Научихме кои са били най-древните обитатели по тези земи, видяхме Вълчитрънското съкровище. От експонатите добихме представа как са живели и с какво са се занимавали нашите предци. В друга зала се запознахме с представители на растителния и животинския свят.

            На връщане към Троян посетихме Римската крепост „Состра“.

            Екскурзията  ни завърши, а ние сме обогатени с нови знания и впечатления.

            Ето какво споделиха някои от третокласниците пред малките училищни репортери:

            Радослав Лазаров, 3 „а“ клас: Най-много ме впечатли Музея, където видях животни, птици, оръжия и др.

            Ивана Маринова, 3 „а“ клас: На мен най-много ми хареса Историческия музей, защото имаше животни и предмети от миналото.

            Кристиян Калчев, 3 „а“ клас: Най-много ми хареса Панорамата в Плевен. Там ни разказаха за Руско-турската освободителна война.

            Даяна Иванова, 3 „а“ клас: На мен ми беше най-интересно в Музея, особено в залата с животните. Много ме впечатлиха влечугите.

            Христо Месечков, 3 „а“ клас: На мен ми хареса в Музея. Там ни разказаха за животните и растенията и преди колко години са живели. Имаше и препарирани животни. Панорамата е много хубава. Там ни разказаха за войната.

            Любена Раева, 3 „а“ клас: На мен ми хареса Панорамата, защото там ни разказаха за войната. В Музея също беше интересно. Там ме впечатлиха птиците и животните, които са живели преди нас.

            Памела Атанасова, 3 „а“ клас: Аз съм много впечатлена от Панорамата. Там видяхме бойни полета, които са като истински.

            Борис Топалски, 3 „б“ клас: Най-много ми хареса в Регионалния исторически музей. Имаше много препарирани животни, поставени в специална течност, която ги съхранява. Впечатлиха ме и старинните предмети и керамиката от преди много години.

            Никол Коцева, 3 „б“ клас: Аз съм впечатлена от картините, които видях в Панорамата, защото нарисуваното изглеждаше като истинско.

            Дария Йончева, 3 „б“ клас: На екскурзията до Плевен най-много ме впечатли Панорамата. Всичко там беше като истинско. Имах чувството, че съм част от  пресъздадените сражения по време на Руско-турската освободителна война.

            Магдалена Пежгорска, 3 „б“ клас: Най-много ме впечатли Регионалния исторически музей. Там имаше различни животни: отровни змии, гущери, жаби и други. Имаше птици, които аз не бях виждала досега. Видях и много морски обитатели.

            Василен Дочев, 3 „в“ клас: Впечатлен съм от Панорамата в Плевен, която е построена в чест на загиналите във войната. Тя е историческа забележителност в нашата родина.

            Памела Росенова, 3 „в“ клас: Особено ме впечатлиха картините в Панорамата, които изглеждаха като истински. Осветлението създаваше усещането, че присъствам реално в тежките битки.

            Никола Венков, 3 „в“ клас: Една от най-забележителните места в Плевен, където съм бил, е Панорамата „Плевенска епопея“. Чрез картини са пресъздадени битките по време на Руско-турската освободителна война.

 

                                   Дария Йончева и Никол Коцева, Клуб “Малки журналисти“

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до град Габрово

неделя 05 ноември 2017 - 18:50:02

Img 0028

На 1 ноември, Деня на народните будители, учениците от четвърти клас направиха едно  пътешествие от  миналото към бъдещето.

Екскурзията до град Габрово първо ги отведе в  астрономическата обсерватория и планетариума. Представената програма в звездната зала предизвика голям интерес и остави незабравими спомени у малките посетители. Запознаха се с много космически обекти – планети, съзвездия, галактики. Наблюдаваха през телескоп обекти от заобикалящата ги природа. Във фоайето на обсерваторията и планетариума разгледаха експонирани фотографски снимки на космически обекти, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.

В Националния музей на образованието – единствен по рода си в България, учениците проследиха развитието на българското образование от килийното училище до днес. Видяха шестте издания на първия буквар, известен като „Рибен буквар“, първия глобус, припомниха си за живота и делото на някои будители. С любопитство седнаха на дървените чинове в класната стая - възстановка на взаимно училище и разгледаха помагала и табла.

            Пътешествието продължи по чаршията в  Етнографски музей на открито „Етър“. Четвъртокласниците се запознаха с  възрожденската архитектура, бита и стопанския живот на старите българи. Разгледаха различни обекти - технически съоръжения, задвижвани от вода и къщи със занаятчийски работилници. И днес, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Учениците наблюдаваха старинната технология, оригиналните инструменти, опитаха от вкусните гевречета, симиди, захарни петлета и бонбони, отнесоха със себе за спомен или подарък  ръчно изработени предмети.

            Всички запазиха вълнуващи спомени от този прекрасен ден и от един различен начин на отбелязване Деня на народните будители.

            [ Прочети още... ]

Първи ноември – Ден на народните будители

вторник 31 октомври 2017 - 19:34:01

 Kiril23

И тази година  учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” показаха, че  не са забравили народните будители и делото им.  

В Актова зала ученици от 3 „а“ и 4 „в“ класове, подготвени от своите класни ръководители г-жа Румяна Йовчева и г-жа Добринка Семерджиева, представиха музикално поетичен спектакъл, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

 [ Прочети още... ]

Категории новини