Новини


Заповядайте в работилницата на Дядо Коледа

събота 03 декември 2016 - 17:16:00

 
C21aa09d15urn Jpg 300 300 Cc Dri Ts78a2fhav

     Заповядайте в работилницата на Дядо Коледа, където ще  помогнете на  джуджетата  и ще създадете сияйна коледна украса – играчки за елхата у  дома или класната стая, красиви картички  и сурвачки, съобразени с българската традиция!

      Може да се запишете до 12.12.2016 г. при класните ръководители.

 

      Очакваме Ви на 13  декември от 13.30  часа.[ Прочети още... ]

Призови места

сряда 30 ноември 2016 - 07:34:00

      IMG 0516

    Призови места за четвъртокласници  от НУ "Св. св. Кирил и Методий" на състезанието по Математика - "Климентови дни", организирано от СУ "Св.Климент Охридски ", гр. Троян. Ученичките развиват математическите си способности по проект "Твоят час" на МОН и са подготвени от своите учители г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Дора Немска.[ Прочети още... ]

Открит урок по математика в IV б клас

неделя 27 ноември 2016 - 20:51:00

     IMG 0407

    Открит урок по математика на тема „Събиране и изваждане на многоцифрени числа” наблюдаваха Директорът г-н Борис Йовчев и учителите от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Троян. Учениците от 4 „б” клас, подготвени отлично от своя преподавател г-жа Дора Немска, показаха отлични математически компетентности. Четвъртокласниците решаваха различни видове задачи, работиха по групи. Чрез някои от задачите беше осъществена и междупредметна връзка с Човекът и обществото -  учениците откриваха дължините на реки и имена на градове в България.

 [ Прочети още... ]

Ден на християнското семейство

петък 25 ноември 2016 - 22:06:00

     Img 0372Img 0367

     Участниците в СИП Религия, с преподавател г-жа Добринка Семерджиева, празнуваха заедно със своите родители Деня на християнското семейство. Със съпътстваща мултимедия, те припомниха историята на празника
Въведение Богородично, който е свързан с онази история от живота на Богородица, когато тригодишна е предадена на Бога в храма. Изпълниха прекрасни стихове за родителите и семейството. Представиха драматизации на приказката „Добрите стопани” на Асен Разцветников и „Притча за лъвчето”. Поздрав за всички беше песента „Молитва” по стихове на Иван Вазов. Ученици и родители се сформираха в екипи и конструираха от разбъркани думи петата Божия заповед „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.”.  На празника беше и отец Марин Божков, който поздрави присъстващите със светлия християнски празник и подчерта, че НУ „Св. св. Кирил и Методий” е единственото в община Троян, в което се изучава СИП Религия.

Img 0390Img 0394[ Прочети още... ]

Есенен карнавал

петък 25 ноември 2016 - 10:13:00

Есенна забава в НУ „Св. св. Кирил и Методий”

        На 17.11.2016 г. учениците от I „а” и I „б” клас на НУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Троян,  имаха незабравимо преживяване. Те участваха в организирания от учителите в ЦОУД Мариела Терзиева и Силвия Кацарова есенен карнавал. Първолаците се забавляваха с отборни игри, гатанки, песни и танци на есенна тематика. А за финал имаше вкусни награди за всички умници.

P61117 151049

P61117 161947

      „Есенна забава” организираха и учителите ЦОУД при НУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Троян, г-жа Лора Стоименова, г-жа Тонка Стоевска и г-н Марио Коларов. Учениците от ІІІ и ІV клас се бяха костюмирали като горски животни, есенни плодове, зеленчуци и цветя. Организаторите бяха подготвили много интересни и забавни игри. Участниците получиха награди и богата почерпка.

Img 7808Img 7811

     В „Есенната забава” участие взеха и ученици от Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев”, гр. Троян – бивши възпитаници на  нашето училище. Те изрисуваха лицата на участниците със специални пастели. Това повиши настроението на всички, за което сърдечно им благодарим.[ Прочети още... ]

Екскурзия II клас

неделя 20 ноември 2016 - 18:36:00

Учениците от втори клас на екскурзия до с. Къкрина и гр. Ловеч

12

            В средата на м. ноември 2016 г., учениците от втори клас, заедно със своите учители г-жа Румяна Йовчева, г-жа Радиана Бояджиева, г-жа Христина Бочева, г-жа Снежана Мичева и г-жа Мариела Терзиева, реализираха екскурзия с учебна цел до с. Къкрина и гр. Ловеч.

            В музей „Къкринско ханче“ второкласниците видяха мястото, където е бил заловен Левски и научиха как е се е случило това.

            В град Ловеч беше посетен музей „Васил Левски“. Там учениците разгледаха експозицията, която отразява дейността на Апостола и борбите на българския народ за национално освобождение. Второкласниците бяха силно впечатлени от личните вещи на Левски - сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции. Интерес у тях предизвика и восъчната фигура на Апостола, както и оригиналният портрет на Левски от 1870 г.

            Едни незабравим ден за ученици и учители, в който всички се докоснаха до личността на великия българин Васил Левски, изживяха мигове на национална гордост и родолюбие.

            [ Прочети още... ]

Празник на християнското семейство

събота 19 ноември 2016 - 18:29:00

DSC09509

Малките възпитаници от ЦРПГ и децата от СИП „Религия“ заедно си припомниха с какво е свързан празника 21 ноември, защо се нарича Въведение Богородично и празник на християнското семейство. Мотото на съвместната среща беше: За  добро сме на този свят. Добре да живеем и да не забравяме своя род. И в най-голям гняв – да се опомним и зло да не правим“[ Прочети още... ]

III клас- екскурзия

понеделник 14 ноември 2016 - 08:12:00

Екскурзия до град Плевен

IMG 0010

   Вълнуваща екскурзия до град Плевен направиха учениците от трети клас. Водени от своите преподаватели – г жа Янкова, г-жа Зъзрева, г-жа Семерджиева, г-жа  Колева и г-н Коларов, те се запознаха с природните и исторически забележителности в района.

   Първа спирка беше Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“,  построена в чест на  Освобождението на Плевен от османско владичество и  в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Третокласниците научиха за обсадата на града и за тежките сражения, които са се състояли там. С интерес наблюдаваха останалите оръжия, униформи и други предмети и вещи от войниците.

   След  приятната разходка из Скобелевия парк, учениците стигнаха до Регионалния исторически музей. Разгледаха и двете части - историческа и природонаучна. Умело водени от екскурзоводите, видяха останки от разкопките на римският град Улпия Ескусс. Гиген, ранновизантийска крепост Сторгозия, средновековната българска крепост в Никопол. В историческата част също видяха макети, артефакти, монети, пресъздадени битови сцени от миналото, оръдия на труда и носии на българите, както и най-голямото тракийско златно съкровище -  Вълчитрънското.

   Доста интересно беше в природонаучния музей. Препарирани животни, групирани по класове и местообитание, както и впечатляващи рисунки на древни  представители на флората и фауната, развълнуваха децата.

   Разбира се, заедно с веселите игри и закачки, от автобуса наблюдаваха красиви природни форми и обекти и така естествено преживяването се превърна в знания за родния край и родината. 

DSCN7161DSCN7158[ Прочети още... ]

IV клас -екскурзия

сряда 09 ноември 2016 - 20:00:00

                                                       Екскурзия до град Габрово

 

    Понеделник , 07.11.2016 г. – топъл есенен ден.  Учениците от четвърти клас, заедно с учителите си г-жа Немска, г-жа Шошкова, г-жа Стоевска, г-жа Василкова, г-жа Атанасова  и г-н Стойчев, осъществиха екскурзия с учебна цел, до гр. Габрово.

Sam 29950203

   Те посетиха Националния музей на образованието, който се помещава в западното крило на Априловската гимназия  и се запознаха с историята на първото светско училище, което въвежда така наречената „взаимноучителна метода“, разгледаха много книги, ръкописи, техники на учене от периода на Възраждането. Най-голям интерес предизвика възстановката на класна стая, където децата за кратко се пренесоха във възрожденската епоха, като писаха на „пясъчника” и таблицата с калема, четоха строгия дисциплинарен правилник, надникнаха в „затвора” за непослушни ученици. Пред паметника на Васил Априлов, четвъртокласниците се поклониха и оставиха цветя.

Sam 3016

   Учениците посетиха и единствената по рода си в Централна България  Астрономическа обсерватория и планетариум. Там, специфичната обстановка на звездната зала остави незабравими спомени у тях. Те научиха много нови неща за Вселената и звездите , за нашето Слънце и планетите около него. Във фоайето на обсерваторията и планетариума разгледаха експонирани фотографски снимки, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.

В ранния следобед децата бяха  в  Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра“- най-големият в България музей на открито, където четвъртокласниците се запознаха с българския бит, култура и занаятчийство, съществували в миналото.  Впечатлиха се  от реставрираната воденица, и различни други съоръжения и сечива. Разходиха се из занаятчийската  чаршия. Докоснаха се до  образци на балканската архитектура, която показва самобитния талант на възрожденските строители. Наблюдаваха, в реално време, работата на майсторите от различни занаяти  като: хлопкарство, грънчарство, тъкачество, кожухарство, бакърджийство, шекерджийство….. Интерес предизвикаха автентичните технологии, по които работят майсторите. Закупиха си от изделията, сътворени пред очите им. 

01SAM 3037

            Четвъртокласниците бяха в Соколски манастир „Успение Богородично“, разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, недалеч от етнографското селище Етъра. Разбраха, че по време на Априлското въстание тук е приютена четата на войводата Цанко Дюстабанов. Пиха студена вода от чешмата, построена от майстор Колю Фичето.

Sam 3063Sam 3040

            На връщане учениците се „разходиха“ с автобуса в централната част на Габрово и останаха впечатлени от паметника на основателя на този град Рачо Ковача – единствен монумент в България, построен в река Янтра.

            Пътешествието на четвъртокласниците беше в унисон с красивите багри на природата и с опознаване на културно-историческото наследство на родината.

 [ Прочети още... ]

Годишна eTwinning конференция 2016, Атина

вторник 01 ноември 2016 - 09:29:00

В периода 27 - 29 октомври 2016 г. в гръцката столица Атина се проведе Годишната eTwinning конференция.

   Радиана Бояджиева, старши учител в НУ„Св. св. Кирил и Методий”, гр. Троян бе една от 7-те  представители на Българските учители на  Годишната eTwinning конференция 2016, Атина 27-29 октомври .

   Е-Twinning предлага платформа за педагози (учители, главни учители, библиотекари и др.), които работят в училище или детска градина в една от европейските страни и са се включили, за да си общуват, да си сътрудничат, да развиват общи проекти и, накратко, да се чувстват и да бъдат част от най-вълнуващата учебна общност в Европа. За да бъде на годишната конференция Радиана е кандидатствала в конкурс за избор на участници в тази конференция . За участие се допуснати  само учители, участници в дейност eTwinning.  Изискванията са:
1.Наличие на активна в момента персонална регистрация в портала eTwinning;

2.Кандидатът да не е участвал в годишна eTwinning конференция;

3. Кандидатът да владее английски език на ниво В2;
4. Кандидатът да е получил Национален знак за качество през 2015 година.
При оценка на подадените кандидатури са взети предвид следните фактори:

1.Легитимност на кандидатурата;
2.Мотивировка на кандидатурата.

   Радиана Бояджиева е единствената от област Ловеч , която имаше чест да присъства на тази конференция. Ето какво сподели   г-жа Бояджиева :

   В нея взеха участие над 500 учители от 37 страни, чиято цел беше да проучат как eTwinning допринася за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето. По време на конференцията, чрез семинари, интерактивни сесии и неофициални срещи, беше дадена възможност на участниците да споделят добри практики и да се запознаят с нови начини интерактивни методи; да създадат контакти, които да прераснат в сътрудничество, както и да представят свои идеи за проекти на конкретна тема, които на по-късен етап да бъдат реализирани в eTwinning платформата с активното използване на информационните и комуникационни технологии.

eTwinning стартира като виртуална платформа за проекти между учители от различни европейски страни. Развива се като най-голямата социална мрежа за учители и същевременно надеждна база данни за проекти и партньорства по финансиращи програми като Еразъм+.

   В състава на Българската делегация в Атина бяха седем ресурсни и масови учители от различни образователни нива - всички обединени от идеята на eTwinning; представители на ЦРЧР- г-жа Антоанета Пакова – Главен секретар на Центъра за развитие на човешки ресурси, г-н Калоян Дамянов – съветник на Министъра на образованието и науката, г-жа Милена Караангова – eTwinning координатор за България; г-жа Светлана Върбанова, eTwinning посланик. Конференцията даде на всеки един от нас възможност да се срещне със съмишленици от цяла Европа, да сподели свои идеи, да намери парньори, да сравни себе си като професионалист с колеги от други страни, да прецени нивото на своите ИКТ компетенции, както и готовността да допринесе за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето.

 [ Прочети още... ]

Категории новини