Новини


Моят град празнува

понеделник 09 октомври 2017 - 12:28:00

Img 4219Img 4222

Истинска музейна сбирка с експонати, характерни за Троян и кът с постери за града ни, бяха  подредени във фоайето на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Повод е празникът на нашия град – Петковден, а уредници са учителите от ЦОУД.[ Прочети още... ]

Световен ден на усмивката

събота 07 октомври 2017 - 17:45:00

           Dsc02245Img 4230

Празнуваме Световния ден на усмивката. По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври. Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският рекламист Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. В последствие той учредява Световния ден на усмивката, а днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

            С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

            Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Харви умира през 2001 година, а в негова памет е създадена Световната фондация на усмивката, която и до днес спонсорира различни инициатива, свързани с празника. 

     Dsc02241  Dsc02234

            Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника. Най-голямото усмихнато личице, образувано от хора, пускане на балони с оптимистични послания, рисуване с тебешир по уличния асфалт, състезание по хапване на пай, посещения на болници и старчески домове, дежурства в най-близката безплатна кухня, раздаване на сертификати за усмивка - възможностите са безброй. Единственото задължително нещо в Световния ден на усмивката е да накара възможно най-много хора да се усмихнат и да бъдат добри.

            Тази сутрин, усмихнати балони, закачени на всяка врата, изненадаха приятно учениците и учителите от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Идеята е на четвъртокласниците от Целодневна организация на учебния ден и техните учители, г-жа Тонка Стоевска и г-жа Бисерка Георгиева. Разделени в екипи, момичетата и момчетата подготвиха информация за тази световна инициатива. Те гостуваха на учениците от всички паралелки, за да ги запознаят с нея. След това всеки ученик получи от тях стикер усмихнато човече.

Dsc02238DSC02243

 

 [ Прочети още... ]

Шеста национална конференция „Насърчаване на четенето

петък 06 октомври 2017 - 07:18:24

Img 0136

"В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели." - Франческо Петрарка

Г-жа Диана Янкова и г-жа Марияна Зъзрева участваха в Шестата национална конференция „Насърчаване на четенето“, организирана от Еразъм+. Преподавателките се включиха се в обсъжданията по темата „Помогни ми да прочета“, чрез своята разработка „Кът за четене“. Споделените нетрадиционни, иновативни форми за мотивиране на четенето и грамотността в училище, обмяната на идеи в свободните дискусии са изключително ползотворни за бъдещата работа.

            По традиция всеки беше взел със себе си любима книга и събраната колекция се дари на читалищната библиотека в Шейново.[ Прочети още... ]

Здравей, училище!

събота 16 септември 2017 - 09:15:00

Dsc02112

Отново е 15 септември. За 98-ма поредна година НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отваря врати, за да посрещне своите ученици.

С празнично настроение и много усмивки започна първият учебен ден. Тържествената церемонията за откриване на новата 2017/2018 учебна година започна с внасяне на знамето на училището и изслушване на националния химн.

Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков отслужи водосвет за успех и благополучие.

Приветствие за първия учебен ден бяха поднесени от г-н Николай Тодоров, Председател на Училищното настоятелство и Председател на Общински съвет Троян, г-н Минко Христов – Старши експерт по организация на средното образование, РУО – Ловеч и г-жа Елеонора Тотева, Председател на Обществения съвет. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също поднесе своя поздрав към всички деца, ученици, учители, родители, гости.

Гости на първия учебен ден бяха децата от Подготвителната група  на ОДЗ „Буковец“.

Ученици от трети и четвърти клас, подготвени от учителите Диана Янкова, Марияна Зъзрева и Добринка Семерджиева, отправиха тържествен и емоционален поздрав към всички със своите изпълнения – стихове, песни, българско хоро. Бъдещи първокласници и дете от Целодневна подготвителна група споделиха своите първи трепети и вълнения с изпълнените от тях стихотворения.

Всички ученици бяха развълнувани – от новото начало, от срещата с приятелите и учителите. Но най-нетърпеливи бяха най-малките. Децата от Целодневна подготвителна група, водени от своите учители - г-жа Бисерка Станчева, г-жа Елена Маринова и първокласниците, заедно със своите първи учители - г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Дора Немска, първи прекрачиха прага на училището.

За всички ученици започва едно ново начало – изпълнено с много нови предизвикателства, знания, игри и приключения.

 Dsc02129 DSC02122[ Прочети още... ]

Съобщение

сряда 13 септември 2017 - 11:22:52

СЪОБЩЕНИЕ

На 20.09.2017година  от 17.30 часа ще се проведе родителска среща за II, III и  IV клас[ Прочети още... ]

ПОКАНА

четвъртък 31 август 2017 - 11:53:00

  2

Уважаеми ученици, родители, гости и приятели на училището,

Ръководството,

Педагогическият колегиум,

Училищното настоятелство и

Общественият съвет

при

НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Ви канят да присъствате

на тържествено откриване

на учебната

2017/2018 година

и посрещане на първокласниците.

 

 15.09.2017 г. от 9,00 часа

 [ Прочети още... ]

Ловеч – домакин на Дванадесетите Национални педагогически четения

неделя 25 юни 2017 - 22:57:00

IMG 3440

          Дванадесетите Национални педагогически четения събраха в Ловеч начални учители, Директори на училища и експерти от няколко Регионални управления на образованието. Конференцията се проведе от 21 до 23 юни под мотото „Да запазим усмивката в училище“.

           Форумът се организира от център „Хуманна педагогика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, който функционира от 2005 год. под ръководството на проф. д-р Емилия Василева и експертен Съвет  в състав: гл. ас. Марияна Косева, Светла Христова, Пепа Лазарова, Васка Атанасова,  Ели Сергеева, Илияна Петрова, Росица Георгиева. Центърът е конструиран от функциониращи  лаборатории „Хуманна педагогика” и от индивидуалното участие на учители и експерти от областите: София, Силистра, Ловеч, Русе, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Плевен, Разград. 

            Начални учители от осем области в страната споделиха творческия си професионален опит, обединен от работната тема: „Моето педагогическо ежедневие”.

            Домакин на Конференцията тази година е Регионално управление на образованието – Ловеч, в лицето на г-н Еленко Начев – Началник на РУО и г-жа Светла Христова -  Старши експерт за обучението в начален етап и със съдействието на г-жа Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч.

            Педагогическият форум беше официално открит в Ловчанското читалище „Наука 1870“. Сред официалните лица в залата бяха Корнелия Маринова - кмет на Община Ловеч, Венцислав Христов – заместник кмет на Община Ловеч, заместник областният управител Илиян Тодоров и  Еленко Начев - Началник на Регионално управление на образованието, Ловеч.

            Гостите и участниците бяха приветствани от г-жа Корнелия Маринова, проф. д-р Емилия Василева и г-н Еленко Начев. Преди да пожелае на „Добър час на форума“, проф. д-р Василева благодари на експертите, които са съдействали за събирането на изповедите на учителите, както тя нарече техния споделен опит. Г-н Еленко Начев предаде поздрава на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието към участниците в Конференцията. Той оцени високо труда на началните учители, които поставят основата в знанията на учениците.

            Грандиозен концерт от песни, танци и музикални композиции, с участието на талантливи ученици от Ловеч, беше поздрав към гостите и участниците във форума.

            По време на Конференцията бяха презентирани 63 доклада, представящи добри педагогически практики. При откриването всеки участник получи книга, в която те са публикувани. 

            НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Троян беше представено от Антоанета Шошкова и Диана Янкова от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с разработката „Ден на отворените врати – една нестандартна форма за сътрудничество и взаимодействие с родителската общност“. Радиана Бояджиева презентира „Клуб по гражданско образование – предизвикателство за учител и ученици“.

           

            В последния ден от Конференцията, проф. д-р Емилия Василева, главен асистент Марияна Косева г-жа Марияна Механджиева - старши експерт за обучението в начален етап, РУО Пловдив и г-жа Йорданка Стоилова – старши експерт за обучението в начален етап, РУО Сливен, обобщиха резултатите от работата в отделните секции, като оцениха високо всички разработки. Г-н Еленко Начев отново припомни важната роля на началния учител. Г-н Венцислав Христов даде висока оценка на г-н Еленко Начев и г-жа Светла Христова - за организирането и провеждането на педагогическия форум.

            От името на участниците в Конференцията, Благодарствено писмо до г-н Еленко Начев и г-жа Светла Христова прочете Соня Трифонова, старши учител в НУ „Св. Климент Охридски“, с. Войсил, общ. Марица, обл. Пловдив.

            Много думи на благодарност получи г-жа Светла Христова и от г-жа Васка Атанасова - старши експерт за обучението в начален етап, РУО Пловдив, за която е „чест и удоволствие, че я познава“. А на г-н Еленко Начев и г-н Венцислав Христов, благодари за човечността.

            След официалното закриване на Дванадесетите Националните педагогически четения, всички се отправиха към Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където Ловчански митрополит Гавриил, отправи за тях молитва за здраве.

 IMG 3389

                                               [ Прочети още... ]

Зелено училище - IV клас

петък 16 юни 2017 - 08:57:00

Sam 3444         Sam 3456

           В началото на месец юни, ученици от IV “а“ и IV “б“ класове, НУ “Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, ръководени от г-жа Антоанета Шошкова, г-жа Дора Немска и г-жа Снежана Атанасова, посетиха комплекс “Беклемето“, хотел „Сима 2“ . За здравето на децата се грижеше медицински фелдшер Павлинета Калева.

          Времето през първия ден беше дъждовно, но това не помрачи настроението на учениците. След пристигането си в хотела, те се настаниха  бързо по стаите и започнаха игри с аниматорите Цветомир Таслаков и Захари Лазаров. Следваше вкусен обяд и отново, под умелото ръководство на аниматорите, учениците се впуснаха в интересни щафетни и ролеви игри - сглобяване на палатка, строене  на кули и други. Бяха запознати с планината и правилата за движение и пребиваване в нея. След вечерята следваха приготовления за дейностите китайска томбола, пижамено парти и, разбира се, дискотека. Учениците се забавляваха и денят завърши с приятни емоции.

         Следващият ден започна с прохладно, но ясно и слънчево  юнско утро, което обещаваше хубаво време и много приятни моменти сред природата. След закуска всички излязоха на чист въздух и взеха участие в  утринна гимнастика  на открито. Посрещнаха планинските водачи Илиян Камачаров и Захари Лазаров. Последва организиран поход из околността . Учениците се запознаха   с правилата за пребиваване в парк „Централен Балкан“.  Припомниха си географските пояси. Разгледаха  различни растения и говориха за животни, обитаващи района. Спряха се пред Карцовия бук, където ученичката Мартина Койнова  представи исторически сведения за него. Разходката продължи до „Трите жални извора“, за които планинският водач Илиян Камачаров  разказа легенди, свързани с Крали Марко, както и с върховете „Купена“  и „Амбарица“. Четвъртокласниците се освежиха на изворите, починаха си, наляха си студена планинска вода и след смях и закачки, се отправиха  обратно към хотела.

       Следобяд децата посетиха атракционен въжен парк „Сима“, спускаха се по алпийския тролей, катериха се по изкуствени катерачни стени. Паралелно с тези дейности,  част от тях се забавляваха  на поляната – федербал, скачане с въже, волейбол и волни  игри, в които всеки се включи, според интересите.

         Последва вечеря и образователна викторина, свързана с географски обекти. Тя беше изпълнена  с много награди и приятни емоции. След нея децата се отправиха за  приготовления, свързани с предстоящия  карнавал, който също внесе много настроение и приятни изживявания.  

        В последния ден учениците се насладиха отново на красотите на Балкана и прекараха времето във волни игри на чист въздух. Всеки ученик получи сертификат „Приятел на природата“. Снимаха се за спомен и  се сбогуваха с красивите гледки на природата.

   Sam 3507        Sam 3513

 

 [ Прочети още... ]

Училище сред природата - III клас

понеделник 12 юни 2017 - 12:51:00

На 5 юни 2017 г. започна голямото забавно приключение на третокласниците сред природата на Тетевенския балкан, ръководени от госпожите Янкова, Зъзрева, Семерджиева и Василкова. Рибарица ни заплени с красивата гледка, със свежия въздух, окъпана от пролетния дъжд. Гостоприемните домакини на парк-хотел „Света Екатерина“ любезно ни посрещнаха.

Img 0154Img 0131

Децата бързаха да оставят багажите си и да излязат навън да играят на голямата зелена поляна. Всеки намери своето забавление: игра на народна топка, футбол, федербал, скачане на въже или на детската площадка с пързалка, люлка, катерушка.

Дните бяха изпълнени със забавни и щафетни игри – скачане с чували, дърпане на въже; рисуване на природен пейзаж, разходки и поход  в близката околност.

Изненада за третокласниците беше презентацията на г-н Стоян Христов – Главен инспектор ПУ от „Национален парк Централен Балкан“. С голям интерес учениците слушаха за флората и фауната; научиха любопитни факти за работата на служителите от Парка и за защитените видове в него. Видяното събуди любопитството на децата и провокира много въпроси, на които бяха дадени изчерпателни отговори. Третокласниците получиха брошури и стикери, за  да обогатят знанията си с още интересни факти.

Img 025720170606 102336[ Прочети още... ]

Извило се вито хоро

вторник 06 юни 2017 - 12:22:46

IMG 3048

През тази учебна година 14 момичета и момчета от втори и трети клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, изучавахме народни танци по проект на МОН „Твоят час“. На 30 май, в механа „Троян“, показахме какво сме научили.

            Озаглавихме празника си „Извило се вито хоро“. Гости на нашата фолклорна група „Пъстра китка“, с ръководител г-жа Радиана Бояджиева, бяха учители, родители, баби, дядовци, приятели.

            Всички бяхме облечени в красиви народни носии. Косите на повечето момичета бяха сплетени на плитка, а останалите – на опашка. Изиграхме много хора: Право, Дунавско, Чичово, Пайдушко, Македонско. Виктория и Мартин танцуваха ръченица. Аз, Илияна и Никол изпяхме народната песен „Рече мама да ме жени“. Никол изпълни самостоятелно „Цъфнало цвеке“. Много аплодисменти получихме и за изпълнението на гръцкия танц Хасапико и танца Тарантела, които научихме от нашите партньори от Гърция и Италия по проект „Chare and dancе: never be sad“.

            В края на нашия концерт, всички заедно, деца и гости, извихме едно голямо хоро. Бяхме изморени, но щом видяхме, че на масите ни има храна, веднага седнахме и започнахме да си хапваме. Всичко беше много вкусно – и принцесите, и сокът, и палачинките със шоколад и сладолед.

            Първият ни самостоятелен концерт се превърна в едно незабравимо и вълнуващо преживяване. С нетърпение очаквам следващата учебна година, когато ще продължим да изучаваме народни танци.  

                                                                                                                                                                     Магдалена Пежгорска, 2 б клас

 

                                                                         IMG 3055         

 [ Прочети още... ]

Категории новини