Новини


Ден на християнското семейство

четвъртък 23 ноември 2017 - 20:03:43

Img 0086Img 0061

Четвъртокласниците от групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева тържествено отбелязаха 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж. Семейството е опора, основата, на която всеки стъпва, за да поеме своя път в живота. Семейството е мястото, в което децата научават най-ценните житейски уроци.

Учениците участваха в различни игри и дейности - изразително четене на приказки, подреждане думи в изречение, решаване на  забавни кръстословици, свързани със семейството и рода.

 Img 0091Img 0090[ Прочети още... ]

Празник " Моето семейство" в Подготвителна Група

сряда 22 ноември 2017 - 09:10:00

 Img 4899Img 4910

            Децата от Подготвителната група споделиха заедно със своите родители и учители Деня на християнското семейство. Подготвени от учителите си, г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, те поднесоха чудесен празничен поздрав – стихове и песни за семейството, за мама и тате, за малката сестричка, за баба и дядо. Родителите пък не бяха само публика. Заедно със своите деца, те участваха в различни игри. Попълваха родословно дърво. След това, разделени в два отбора, се състезаваха в  съставяне на списък със супи. Много забавление и настроение създаде играта, в която всяка майка изработи от картон папионка за своето момченце, а татковците, с помощта на ластичета и фибички, направиха красиви прически на момиченцата си. Празникът, донесъл много усмивки и емоции, завърши с вкусна почерпка за малчуганите.  

Img 4941Img 4903[ Прочети още... ]

Международен ден на толерантността

понеделник 20 ноември 2017 - 12:23:00

20171116 16273720171116 131123

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, групите по Проект „Твоят час“ – четвърти клас споделиха своите послания за толерантност и разбирателство.  Изрязаха розови сърчица, на които написаха думите, с които искат да призоват своите съученици към доброта, приятелство, любов и много други. След това ги подредиха в табла.

20171120 14503320171120 145059

 DSCN8071DSCN8074

 [ Прочети още... ]

Да бъдем добри и толерантни

петък 17 ноември 2017 - 14:47:00

Img 4764Img 4767

Седмица, посветена на добротата и толерантността, беше отбелязана с различни инициативи в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

            В часа на класа ученици и учители разговаряха за доброто и толерантността.         Ученици от всички класове се включиха в обявения от училищната Комисия за противодействие на тормоза, агресията и защита на детето от дискриминация с председател Ветка Василкова, конкурс на тема „Моето добро дело“. Те представиха своите добри дела чрез рисунки и лични творби. С най-добрите бяха изработени табла, които всеки може да  види в коридорите на училището.

Img 4809

            Учениците от 2 „б“ клас, Целодневна организация на учебния ден, с учител Силвия Кацарова, изработиха табло за Деня на толерантността.

            През целия ден в междучасията звучаха песни за доброто, а във фоайето на училището беше поставен екран, където се редуваха клипове на същата тема.

            Учениците от четвъртите класове, Целодневна организация на учебния ден, с учители Бисерка Георгиева и Тонка Стоевска, раздаваха изработени от тях картонени детелини, с написани върху тях правила за толерантно поведение.

Img 4801Img 4813

 

 [ Прочети още... ]

Деца разказват на деца за будителите

петък 10 ноември 2017 - 08:18:31

IMG 1023IMG 1025

Ученици от 3 „а“ и 4 „в“ класове бяха на гости на децата от Подготвителната група в Детска градина Осми март. Поводът беше Деня на будителите. Учениците решиха да споделят с малките си приятели подготвеното от тях тържество. Малчуганите слушаха с интерес песните, стихотворенията и научните факти за хората на духа, благодарение на които сме се запазили като народ. След това възнаградиха със заслужени аплодисменти изпълнителите.

 

                                                                       Никол Коцева, Клуб „Малки журналисти“

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до град Плевен

вторник 07 ноември 2017 - 10:03:00

IMG 4686IMG 4708

Първият ден от есенната ваканция е. Но ние, третокласниците, заедно с нашите преподаватели, г-жа Румяна Йовчева, г-жа Радиана Бояджиева, г-жа Христина Бочева и г-н Марио Коларов, сме пред училище в очакване да потеглим към град Плевен. Предстои ни екскурзия с учебна цел. Настаняваме се в автобуса и тръгваме. По пътя си говорим, пеем, наблюдаваме Дунавската равнина.

            Неусетно пристигнахме и спряхме пред внушителната сграда на Панорама „Плевенска епопея 1877“. От екскурзовода научихме, че този паметник е построен преди 40 години на самото бойно поле. Разгледахме картините, които отразяват моменти от руско-турската война. Впечатли ни панорамната зала, защото всичко изглеждаше като истинско.

            След Панорамата посетихме Регионалния исторически музей. Там също имаше много интересни неща. Научихме кои са били най-древните обитатели по тези земи, видяхме Вълчитрънското съкровище. От експонатите добихме представа как са живели и с какво са се занимавали нашите предци. В друга зала се запознахме с представители на растителния и животинския свят.

            На връщане към Троян посетихме Римската крепост „Состра“.

            Екскурзията  ни завърши, а ние сме обогатени с нови знания и впечатления.

            Ето какво споделиха някои от третокласниците пред малките училищни репортери:

            Радослав Лазаров, 3 „а“ клас: Най-много ме впечатли Музея, където видях животни, птици, оръжия и др.

            Ивана Маринова, 3 „а“ клас: На мен най-много ми хареса Историческия музей, защото имаше животни и предмети от миналото.

            Кристиян Калчев, 3 „а“ клас: Най-много ми хареса Панорамата в Плевен. Там ни разказаха за Руско-турската освободителна война.

            Даяна Иванова, 3 „а“ клас: На мен ми беше най-интересно в Музея, особено в залата с животните. Много ме впечатлиха влечугите.

            Христо Месечков, 3 „а“ клас: На мен ми хареса в Музея. Там ни разказаха за животните и растенията и преди колко години са живели. Имаше и препарирани животни. Панорамата е много хубава. Там ни разказаха за войната.

            Любена Раева, 3 „а“ клас: На мен ми хареса Панорамата, защото там ни разказаха за войната. В Музея също беше интересно. Там ме впечатлиха птиците и животните, които са живели преди нас.

            Памела Атанасова, 3 „а“ клас: Аз съм много впечатлена от Панорамата. Там видяхме бойни полета, които са като истински.

            Борис Топалски, 3 „б“ клас: Най-много ми хареса в Регионалния исторически музей. Имаше много препарирани животни, поставени в специална течност, която ги съхранява. Впечатлиха ме и старинните предмети и керамиката от преди много години.

            Никол Коцева, 3 „б“ клас: Аз съм впечатлена от картините, които видях в Панорамата, защото нарисуваното изглеждаше като истинско.

            Дария Йончева, 3 „б“ клас: На екскурзията до Плевен най-много ме впечатли Панорамата. Всичко там беше като истинско. Имах чувството, че съм част от  пресъздадените сражения по време на Руско-турската освободителна война.

            Магдалена Пежгорска, 3 „б“ клас: Най-много ме впечатли Регионалния исторически музей. Там имаше различни животни: отровни змии, гущери, жаби и други. Имаше птици, които аз не бях виждала досега. Видях и много морски обитатели.

            Василен Дочев, 3 „в“ клас: Впечатлен съм от Панорамата в Плевен, която е построена в чест на загиналите във войната. Тя е историческа забележителност в нашата родина.

            Памела Росенова, 3 „в“ клас: Особено ме впечатлиха картините в Панорамата, които изглеждаха като истински. Осветлението създаваше усещането, че присъствам реално в тежките битки.

            Никола Венков, 3 „в“ клас: Една от най-забележителните места в Плевен, където съм бил, е Панорамата „Плевенска епопея“. Чрез картини са пресъздадени битките по време на Руско-турската освободителна война.

 

                                   Дария Йончева и Никол Коцева, Клуб “Малки журналисти“

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до град Габрово

неделя 05 ноември 2017 - 18:50:02

Img 0028

На 1 ноември, Деня на народните будители, учениците от четвърти клас направиха едно  пътешествие от  миналото към бъдещето.

Екскурзията до град Габрово първо ги отведе в  астрономическата обсерватория и планетариума. Представената програма в звездната зала предизвика голям интерес и остави незабравими спомени у малките посетители. Запознаха се с много космически обекти – планети, съзвездия, галактики. Наблюдаваха през телескоп обекти от заобикалящата ги природа. Във фоайето на обсерваторията и планетариума разгледаха експонирани фотографски снимки на космически обекти, карти, материали на астрономическа и космическа тематика.

В Националния музей на образованието – единствен по рода си в България, учениците проследиха развитието на българското образование от килийното училище до днес. Видяха шестте издания на първия буквар, известен като „Рибен буквар“, първия глобус, припомниха си за живота и делото на някои будители. С любопитство седнаха на дървените чинове в класната стая - възстановка на взаимно училище и разгледаха помагала и табла.

            Пътешествието продължи по чаршията в  Етнографски музей на открито „Етър“. Четвъртокласниците се запознаха с  възрожденската архитектура, бита и стопанския живот на старите българи. Разгледаха различни обекти - технически съоръжения, задвижвани от вода и къщи със занаятчийски работилници. И днес, както в миналото, занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Учениците наблюдаваха старинната технология, оригиналните инструменти, опитаха от вкусните гевречета, симиди, захарни петлета и бонбони, отнесоха със себе за спомен или подарък  ръчно изработени предмети.

            Всички запазиха вълнуващи спомени от този прекрасен ден и от един различен начин на отбелязване Деня на народните будители.

            [ Прочети още... ]

Първи ноември – Ден на народните будители

вторник 31 октомври 2017 - 19:34:01

 Kiril23

И тази година  учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” показаха, че  не са забравили народните будители и делото им.  

В Актова зала ученици от 3 „а“ и 4 „в“ класове, подготвени от своите класни ръководители г-жа Румяна Йовчева и г-жа Добринка Семерджиева, представиха музикално поетичен спектакъл, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

 [ Прочети още... ]

Ден на отворените врати в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Троян

понеделник 23 октомври 2017 - 07:35:46

Dsc02313Dsc02324

Хубав, весел, приятен, слънчев, прекрасен, интересен, забавен, хубав, сближаващ семейството, вълнуващ  – така определиха част от участниците в него поредния Ден на отворените врати в нашето училище. Тази инициатива събра за поредна година деца и родители, за да се забавляват и творят заедно. Всеки имаше възможност да избере една от предложените дейности, в която да участва сам или с родител. А дейностите бяха повече от интересни: деца и родители показаха своите умения в рисунка, апликация или смесена техника на тема „Пъстра есен“; майсторите на кулинарни изделия, отново в екип,  изработваха  „Сандвичи за детски празник“; деца и родители се забавляваха заедно в забавни игри, скачане на въже, дартс. Най-добрите четци се включиха в четенето на откъси от произведения на Емилиян Станев по повод 110 години от рождението му; първокласниците и второкласниците участваха в щафетни игри, а учениците от трети и четвърти клас играха народна топка. На пъстрото есенно хоро се хванаха деца, родители, учители.

            Атрактивен гост на Деня на отворените врати беше Пипи Дългото чорапче. В ролята на любимата на всички героиня беше Ирина Самичкова от трети „в“ клас. Тя беше и на сцената, където нейни съученици и ученици от четвърти „б“ клас, бяха подготвили емоционално откриване на празника. Беше и на игрището за народна топка, показа и своите умения за четене. А щом Пипи е сред нас, няма как да не е забавно!

Dsc02494Dsc02408

            По време на целия празник цареше доброто настроение, както се изрази и Директорът на нашето училище, г-н Борис Йовчев в своя поздрав към всички.

            За участниците имаше картонена шапка, специално за празника. Всеки имаше възможност да се подкрепи с вкусен сандвич и чаша чай, а в края на празника и да се подслади с бонбон.

            Ние, като част от клуб „Малки журналисти“, имахме не по-малко интересна, но и отговорна задача. Маги, в ролята на фотограф, заснемаше най-интересните моменти от днешния ден. Ние пък проведохме интервю с някои от участниците в различните дейности, за да разберем защо са избрали тази дейност, дали искат и през следващата година да има такъв ден, както и да чуем техните предложения за други дейности.

            Днешният ден на отворените врати ще остане задълго в съзнанието на всички – с усмивките на лицата, със сътвореното от техните ръце, с емоциите от спортните и забавните игри и с нетърпение ще очакват следващия. Вече има и предложения за нови дейности – стрелба с лък и състезание с велосипеди.

 

                                                                                              Ники и Ели

 

 Dsc02451Dsc02409

 

 

 [ Прочети още... ]

Гости от детските градини

сряда 18 октомври 2017 - 08:33:31

Img 4502         2 Img 4309

Здравейте,

            Ние сме Маги и Ели и сме част от екипа на клуб „Малки журналисти“.

            Днес ще ви разкажем за малките ни гости – децата от подготвителните групи на две от детските градини в Троян  – „Здравец“ и „Осми март“.

            В два поредни дни, водени от своите учителки, малчуганите бяха гости в нашето училище. След като се разходиха из него и го разгледаха, влязоха при първокласниците. В класната стая на първи „а“ клас ги посрещнаха Червената шапчица и Снежанка. Те им задаваха въпроси, с отговорите на които малките ни гости  се справиха отлично. След това им разказаха приказките, от които са „излезли“. С помощта на първокласниците, малчуганите подредиха пъзели с Червената шапчица. В класната стаята на първи „б“ се беше превърнала в планета на математиката. Тук нашите гости ги очакваха различни задачи, които те решиха бързо и вярно. Следващата спирка беше игротеката. Поканихме децата да се настанят на столчетата и проведохме с тях кратко интервю. Впечатлени сме от отговорите им. Освен, че знаят името на училището ни, показаха и знания за тяхното дело. Споделиха, че всичко в нашето училището им е харесало и ни разказаха за своите любими занимания и игри. След това малчуганите се потопиха в създадената творческа атмосфера и сътвориха прекрасни есенни дървета. На тръгване всяко дете отнесе със себе си своята творба за спомен от гостуването си в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 [ Прочети още... ]

Категории новини