Новини


Отново на училище

вторник 18 септември 2018 - 12:59:48

Dsc03098Dsc03130

Лятото си отива и отстъпва място на … Новата учебна година!

         За деветдесет и девети път НУ „Свети Свети Кирил и Методий“ отваря врати, за да посрещне своите ученици.

         С празнично настроение, много усмивки и вълнения започна първият учебен ден. Тържествената церемонията за откриване на новата 2018/2019 учебна година започна с внасяне на знамето на училището и изслушване на националния химн.

         Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков отслужи водосвет за успех и благополучие.

         Приветствия за първия учебен ден бяха поднесени от г-н Илиян Тодоров - заместник-областен управител на Област Ловеч, госпожа Бистра Чолакова – заместник-кмет на Община Троян и господин Николай Тодоров – Председател на Училищното настоятелство.

         Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също поднесе своя поздрав към всички деца, ученици, учители, родители, гости.

         Ученици от четвърти клас, подготвени от учителите Румяна Йовчева, Радиана Бояджиева, Христина Бочева и Петя Колева, отправиха тържествен и емоционален поздрав към всички със своите изпълнения – стихове, песни, българско хоро. Своите първи трепети и вълнения, с изпълнените от тях стихотворения и песни, споделиха първокласници и дете от Подготвителната група.

         Всички ученици бяха развълнувани – от новото начало, от срещата с приятелите и учителите. Но най-нетърпеливи бяха най-малките. Децата от Подготвителна група, водени от своите учители - г-жа Павлина Дисанска и г-жа Елена Маринова и първокласниците, заедно със своите първи учители

Мариела Терзиева и Бисерка Георгиева, Марияна Зъзрева и Лора Стоименова, Диана Янкова и Тонка Стоевска, първи прекрачиха прага на училището.

         За всички ученици започва едно ново начало – изпълнено с много нови предизвикателства, знания, игри и приключения.

 Dsc03115Dsc03119

 [ Прочети още... ]

Тържествено откриване на новата учебна година

четвъртък 13 септември 2018 - 08:58:14

Честита нова учебна година !

3822

Тържественото откриване на новата 2018 - 2019 учебна година ще се състои на 17.09.2018 година от 9.00 часа в двора на училището.

Заповядайте! [ Прочети още... ]

НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, изпрати поредния си випуск четвъртокласници

понеделник 04 юни 2018 - 10:09:31

С посрещане знамето на училището, на 1 юни 2018 г., започна тържествената церемония по изпращането на поредния випуск четвъртокласници в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян. След това беше извършена церемония за предаване на училищното знаме и смяна на знаменната група.

IMG 7592IMG 7594

Ученици от 2 „б“ и 3 „а“ класове, с класни ръководители г-жа Радка Колева и г-жа Румяна Йовчева, поздравиха всички ученици по случай завършването на учебната година.

Усмивки, сълзи от радост и тъгаq завладя четвъртокласниците през последния им ден в любимото училище. Не по-малко развълнувани бяха техните първи учители - г-жа Диана Янкова, г-жа Марияна Зъзрева и г-жа Добринка Семерджиева, които се обърнаха с топли и мили думи към своите пораснали ученици.

IMG 7618IMG 7629

Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също приветства четвъртокласниците. След това връчи награди на много от тях за отличен успех и цялостно представяне през началния етап на основната образователна степен. Това са учениците, които не един и два пъти през изминалите четири години, даваха повод на своите учители да се гордеят с тях.

В края на тържеството, под звуците на националния химн, беше свалено знамето на Република България и изпратено знамето на училището.

За четвъртокласниците удари последният звънец в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а всички останали ще се съберат отново в училищния двор на 15 септември.

 IMG 7634IMG 7602

                                                                                 [ Прочети още... ]

Три забавни дни на Беклемето

четвъртък 31 май 2018 - 08:19:00

Fotojet 3Fotojet 4

           С нашия клас бяхме на Училище сред природата в хотел „Сима“, Беклемето.

            Щом пристигнахме и се настанихме, си направихме разходка до Карцовия бук, където Марти ни разказа неговата история. До вечерята, която беше много вкусна, играхме различни игри на открито. След това се подготвихме за пижаменото парти, което си бяхме организирали, но не стояхме до късно, защото бяхме изморени и бързо заспахме.

            На сутринта направихме сутрешна ведрина и закусихме. Нямахме търпение да потеглим към Атракционния въжения парк. Водени от инструкторите Илиян Камачаров и Цецо Таслаков, бързо пристигнахме там. След като ни обясниха и показаха как трябва да преминем по трасето, започнаха да ни оборудват с каски, предпазни колани и карабинери. Емоциите започнаха! Отначало на някои деца им изглеждаше страшно, но като спазваха указанията на инструкторите, успяха успешно да преминат. Изморени, но удовлетворени от своите умения, се отправихме към хотела. Обядвахме, отпочинахме малко и – отново на игра. По време на вечерята си направихме концерт. Отново дойде време за спане.

            А на сутринта всички бяхме малко тъжни, защото трябваше да си тръгваме. Закусихме, поиграхме … и когато автобусът пристигна, се качихме и потеглихме за Троян.

            Ах, колко забавно си прекарахме!

                                                                                                                            Дария Йончева и Магдалена Пежгорска, 3 "б" клас

Fotojet 2Fotojet 1[ Прочети още... ]

Извило се пъстро пролетно хоро

четвъртък 31 май 2018 - 07:38:00

Img 7540Img 7557

През учебната 2017/2018 година момичета и момчета от първи, втори, трети и четвърти класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, изучаваха народни танци по проект на МОН „Твоят час“. На 29 май, на откритата училищна сцена, те показаха какво са научили.

            Празникът беше озаглавен „Извило се пъстро пролетно хоро“. Гости на фолклорните групи „Хорце“ и „Пъстра китка“, с ръководители г-жа Мариела Терзиева и г-жа Радиана Бояджиева, бяха учители, родители, баби, дядовци, приятели.

            Със своите изпълнения танцьорите, облечени в красиви народни носии, подариха на своите родители и гости мигове, в които да се докоснат до магията на българския танцов фолклор.

            В края на празника, всички заедно, деца и гости, извиха едно голямо пъстро пролетно хоро.

 Img 7561

 [ Прочети още... ]

УЧИЛИЩЕ СРЕД ПРИРОДАТА В СЕЛО ЛЕСИДРЕН

четвъртък 24 май 2018 - 15:07:55

Dscn8113Img 0201 1

От 18 до 20 май 2018 г., учениците от четвърти клас участваха в организираното „Зелено училище“ в китното планинско село Лесидрен. Настанени в приятната обстановка на хотел „Лесидрен“, четвъртокласниците с удоволствие почиваха и се забавляваха. Преподавателите г-жа Янкова, г-жа Зъзрева, г-жа Семерджиева и г-н Коларов организираха много игри и състезания, а медицинският фелдшер Дамянов помагаше при нужда.

В съботния ден домакините организираха поход в близката околност. Водени от Теди Борисова, управител на хотела, учениците посетиха местната църква „Свети Великомъченик Георги", която е паметник на културата и чуха легендите за нейното построяване. Разходиха се до местността „Губе” в подножието на връх „Койнец”, с които са свързани много истории за древните траки. Голям интерес предизвика запознаването с техниката пирография. Учениците с удоволствие сами изработиха сувенири, които си взеха за спомен.

Трите дни минаха неусетно и оставиха приятен спомен в края на четвърти клас.

Img 0105Dscn8126[ Прочети още... ]

Рецитал

четвъртък 24 май 2018 - 14:57:58

Img 7424Img 7457

В навечерието на 24 май в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе конкурс за рецитиране на стихотворения, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на училището. Участваха деца от Подготвителните групи на детските градини „Осми март“, „Мир“, „Синчец“ и „Здравец“ и деца от Подготвителната група и ученици от първи, втори, трети и четвърти класове на училището домакин. Всички участници бяха отлично подготвени и това доста затрудни журито, което беше в състав: Мария Минковска от Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Боряна Лилова от Библиотеката при Народно читалище Наука – Троян. Всички участници получиха грамоти, а отличените от журито рецитатори бяха наградени с книги.

Img 7496[ Прочети още... ]

Екскурзия

понеделник 21 май 2018 - 15:09:42

IMG 20180517 144233

Екскурзия с познавателно - развлекателен характер проведоха децата от подготвителна група и учениците от първи клас. Те посетиха Троянския манастир, запазил светли късчета от националната ни история. Видяха едно от скривалищата на Апостола на свободата – Васил Левски, като се докоснаха до духа на този велик българин, отдал живота си за свободата на родината.

Посетиха Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Попаднаха сред експонираните обитатели на Стара планина. Забавляваха се, като слушаха песен на славей, рев на мечка и вой на вълк.

Първата организирана екскурзия – едно незабравимо преживяване![ Прочети още... ]

ПОКАНА

петък 11 май 2018 - 12:12:00

IMG 7079[ Прочети още... ]

Открит урок по литература

вторник 08 май 2018 - 22:13:03

Img 6975Img 6978

Поредната добра педагогическа практика в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представена в началото на месец май с учениците от първи „а“ клас с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова. На открития урок по литература на тема „Двама другари“ – българска народна приказка, присъстваха Директорът Борис Йовчев и учители от училището.

            В урока бяха използвани различни интерактивни техники и методи. Водени умело от своя преподавател, първокласниците показаха отлични знания за особеностите на приказката като литературен жанр. Чрез включване в различни дидактически игри, те впечатлиха своите гости с отлични умения за четене – подборно, по роли и синхронно, за свързване на героите с техните действия и определяне на качествата им, за разказване във верижка. Чрез играта „Откриватели“ показаха бърза ориентация в текста и откриваха изречението, чието начало е прочела тяхната учителката. Определянето на поуката от приказката също не успя да затрудни първокласниците. А от изработените от тях мини проекти прочетоха народни мъдрости за приятелството.

            В края на урока всеки ученик направи оценка на своята работа с избрана от него подходяща картинка.

Img 7018Img 6991[ Прочети още... ]

Категории новини