Новини


Героите на България

петък 02 март 2018 - 17:43:21

Dsc00082Dsc00083

В навечерието на Националния празник на България, Трети март, децата от Целодневна подготвителна група, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, представиха пред своите родители и гости емоционално тържество, посветено на героите на България. Бъдещите първокласници развълнуваха присъстващите със своите изпълнения. Те пяха и рецитираха. Разказаха наученото за Левски и Ботев. На сцената оживя и Райна Княгиня с ушития от нея байрак.[ Прочети още... ]

Учениците от НУ ”Св. Св. Кирил и Методий” с инициативи за Световния ден на розовата фланелка

четвъртък 01 март 2018 - 08:41:00

 IMG 628128579840 10210758401183190 1608400088 O

На 28 февруари 2018 г. децата и учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян, подкрепени от своите учители, отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“  Pink Shirt Day.

Учениците от трети и четвърти клас изрязаха от картон розови тениски. Разпределени в екипи, те посетиха децата от Подготвителната група и учениците от първи и втори клас. Представиха им идеята за отбелязването на този ден. След това подариха на малките си приятели картонените тениски, на които те написаха своите послания срещу тормоза, с уточнението, че не само на днешния ден, а всеки ден в училище трябва да бъде без тормоз. Учениците от ЦОУД – 4 „а“ и 4 „б“ класове подготвиха табло и раздадоха изработени от тях стикери с надпис „Не на тормоза в училище“.

            По идея на училищната Комисия за противодействие на агресията и тормоза и защита на детето, учениците от всяка паралелка пуснаха в небето розови балони.

 IMG 6292IMG 0380

 [ Прочети още... ]

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

сряда 28 февруари 2018 - 10:52:00

ВИЖ ТУК

ПО ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРОЯН ДНИТЕ 1 И 2 МАРТ 2018 ГОДИНА  СА ОБЯВЕНИ ЗА НЕУЧЕБНИ ДНИ. УЧЕНИЦИТЕ СА НА УЧИЛИЩЕ НА 6 МАРТ.[ Прочети още... ]

Благотворителна инициатива

петък 23 февруари 2018 - 11:06:25

Img 6233Img 6249

Ученици, учители и родители от НУ „Св. св. Кирил и Методий“, Троян, започнаха реализиране на училищния проект „Мартенички с кауза“. Идеята е да се съберат средства за закупуване на инхалатори за детско отделение на МБАЛ Троян д-р Георги Стоев – Шварц. По време на организираните в училището работилници всеки ден се изработват и опаковат красиви мартенички. Инициативата е подкрепена от няколко троянски фирми, които приеха предложенията за партньорство от учениците и се съгласиха да закупят изработени от участниците в проекта красиви творения.

 [ Прочети още... ]

Помним те, Апостоле!

вторник 20 февруари 2018 - 12:37:00

 Img 6192

            Левски не може да бъде забравен.

            И тази година учениците и учителите от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отбелязаха 145 години от гибелта на великия българин и отдадоха своята почит чрез участие в училищни и общоградски дейности.

            Представителна група ученици от трети и четвърти клас, водени от г-н Марио Коларов, се включиха в традиционния поход „По стъпките на Левски“.

            Учениците от 4 „а“ клас с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева, присъстваха на Панихида за йеродякон Игнатий в църквата „Света Параскева – Петка“.

            Ученици от 2 „а“ и 2 „б“ класове, с класни ръководители г-жа Любка Самичкова и г-жа Радка Колева, представиха пред всички ученици в училището емоционално тържество в стихове и проза и съпътстваща мултимедийна презентация за Апостола.

            Беше проведено станалото вече традиционно за училището състезание „Лъвски скок“. Директорът на училището г-н Борис Йовчев връчи грамоти на победителите в него.

            Учениците от 4 „а“ и 4 „б“ класове поднесоха венец на признателност на паметната плоча пред хана на Васил Спасов.

 Img 6242Img 6230[ Прочети още... ]

Открито занятие в ЦОУД

четвъртък 01 февруари 2018 - 12:42:23

Img 5921Img 5922

На 25 януари се проведе открито занятие в Целодневна организация на учебния ден – четвърти клас. Учителите и Директорът на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, г-н Борис Йовчев, наблюдаваха Самоподготовка по математика. Четвъртокласниците от групата, с преподавател г-жа Тонка Стоевска, се подготвяха на тема „Лице на правоъгълник“. Занятието и последвалото обсъждане за възможностите на Целодневното обучение в начален етап за пълноценна самоподготовка на учениците, е част от вътрешно-методическата квалификация на учителите[ Прочети още... ]

Зимни празници и традиции, свързани с тях

понеделник 29 януари 2018 - 12:50:34

Img 0106Img 0092

Учениците от IV клас, участници в групите по интереси „България – моята родина“, „Опознай България“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ по проект „Твоят час“ с ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, подготвиха и  представиха публична изява на тема „Зимни празници и традиции, свързани с тях“. Гости бяха директорът на училището, учители, ученици и родители. В проведената викторина  четвъртокласниците от трите отбора показаха знанията си за календарната обредност на зимните празници и традициите, свързани с тях. Разказаха за обичаите и народните вярвания, за имениците на всеки празник. Комисията, която оценяваше знанията на учениците, в състав г-жа Георгиева и г-жа Стоевска, беше затруднена и изрази своето задоволство от подготовката им. Децата от публиката също активно се включиха, като разказаха още любопитни факти, проучени индивидуално.

Презентацията и народните песните допълваха празничната атмосфера.  Емоционален финал на изявата беше хорото, което се изви на сцената и аплодисментите на гостите.Img 0156[ Прочети още... ]

Открита педагогическа ситуация в Подготвителната група

вторник 23 януари 2018 - 08:55:04

 Dsc00023Dsc09994

На 17 януари 2018 година в Подготвителната група на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе открита педагогическа ситуация по Български език и литература. Гостуваха учителите Диана Янкова, Марияна Зъзрева и родителите на децата от групата. Малчуганите откриваха звукове, играха с буквите и показаха знания и умения за достойни бъдещи първокласници.

 Dsc09967[ Прочети още... ]

Джуджето на Дядо Коледа пристигна в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

петък 22 декември 2017 - 19:46:11

Img 5586Img 5717

По традиция, в последния ден преди коледната ваканция, учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха в Актовата зала в очакване да започне училищното коледно тържество. Тази година за него се бяха погрижили учителите Диана Янкова, Христина Бочева, Радиана Бояджиева и Мариела Терзиева. Участници в СИП Религия припомниха историята за раждането на Христос. Приказно красив танц изпълниха мажоретките. Ученици от трети и четвърти клас се редуваха на сцената с изпълнения на коледни стихотворения и песни. Звучаха музикални пиеси, изпълнени на пиано от ученици, обучаващи в Детската музикална школа при Народно читалище Наука-1870. Изведнъж се чу тропане и коледари влязоха с песен в залата. След техните наричания за здраве и берекет, водещият подкани всички деца да извикат заедно Дядо Коледа. Но, вместо добрият старец, в залата запъхтяно влезе едно от неговите джуджета и обясни, че при толкова много послушни деца, работата на Дядо Коледа става все повече и затова е изпратил него – малкият му помощник при послушните деца от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На тръгване джуджето напомни на децата, че чудесата се случват, само трябва да повярват в тях и остави за всяко от тях подарък от добрия старец – шоколад. С „Коледни звънчета“ в изпълнение на тромпет, децата изпратиха помощника на Дядо Коледа. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, връчи награди на победителите в конкурсите за сурвачка, коледна играчка и лична творба на тема „Коледна магия“. Поздрав за всички наградени бях изпълненията на момичетата и момчетата от двете групи за народни танци.

Img 5654

            „Да бъде мирна и честита! Да бъде спорна и добра!“ – с тези стихове пожелания завърши тържеството.

 Img 5631Img 5646

 

 [ Прочети още... ]

Националната седмица на четенето в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

четвъртък 21 декември 2017 - 07:40:00

       DSC02714 1 23416259 1344925432300342 1702530547 N 1 4

    В периода 11 – 14 декември се проведе Националната седмица на четенето. Учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха чрез реализиране на интересни и разнообразни дейности.

Чета, разбирам, играя“ е дейността, с която се включиха в Националната седмица на четенето учениците от първи „а“ и четвърти „а“ класове, с класни ръководители, г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Диана Янкова. Четвъртокласниците направиха състезание по изразително четене на непознат текст. Спечелилите ученици прочетоха на първокласниците приказката „Дванайсетте месеца“. С помощта на техните приятели, малките ученици устно отговориха на  поставените въпроси към текста  и откриха поуката. На подготвените работни листи, първокласниците, заедно с техните партньори,  в екипи, по забавен начин определиха героите, свързаха всеки от тях с думите, които е изрекъл. След това откриха и оградиха буквите на гласните звукове в изречение от текста.

В първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска, се проведе състезание по четене. В него участваха 4 ученика, които бяха избрали и подготвили от Буквара текста „На театър“. Вторият етап беше четене на непознат текст – „Самолетът на Стоян“. Жури от трима учители „най-добрия четец“ – А. Николов, който беше награден.

     IMG 5472 2 IMG 5476 2

Във втори „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, се проведе конкурс „Най-добър четец“, който премина в два кръга. Първият кръг бе за четене на стихотворение по избор: „Мечето Топчо“ -  Янаки Петров, „Най“ – Биньо Иванов, „Зимен пейзаж“ – Валери Петров и „Светулка“ – Иван Давидков. Получилите максимален брой точки – 6, се класираха за втория кръг – четене на народна приказка по избор от: „Лястовица и врабче“, Лъжливото овчарче“,  „Хитрото врабче“ и „Селянинът и дяволът“. Членове на журито бяха деца от класа. Те определиха победителите и ги наградиха с по една коледна играчка. Първо място зае Ренета Петкова, второ – Полина Вачева и на трето място се класираха Михаил Енчев и Габриела Минчева. Второкласниците написаха и писма до Дядо Коледа, с които ще участват в училищния конкурс за лична творба на тема „Коледна магия“. Габриела Минчева изработи проект  на тема „Как са празнували Коледа в миналото“.

С учениците от трети „а“ клас, с класен ръководител г-жа Румяна Йовчева, се проведе занимание под надслов „Искам да ви запозная с книгата, която чета в момента“. Всеки ученик донесе своята книга. Разказа за нейното съдържание и главни герои. Запозна класа с нейния автор. Накрая прочете любим откъс. В края на заниманието учениците изиграха играта „Познай литературния герой“. Учениците четоха описания на литературни герои и ги разпознаваха. Заниманието обогати познанията на децата за нови детски книги и събуди техния читателски интерес.

            Учениците от трети „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева,  подготвиха театър на маса – приказката „Богатият Мравей“ от Елин Пелин и представиха пред учениците от 1 “а“ и 1 „б“ класове и Подготвителната група. Включиха се в организираната в класа Детска работилница за творческо писане на тема „Зима“ и „Коледа“. Изпълниха творчески задачи по произведението „Дебелият крал и тънкият готвач“ от Доналд Бисет. В паралелката се проведе състезание „Чета и разбирам“. Победителите получиха грамоти. С реализираните през Националната 

седмица на четенето дейности е създадена електронна книга. Линк към електронната книга: http://www.calameo.com/read/005077209525cdd61d357

В трети „в“ клас, с класен ръководител, г-жа Христина Бочева, работиха върху произведението „Коледа в обора“, А. Лингрен. Обсъждаха текста, четоха откъси, свързани с въпросите: „Кои са  мъжът и жената от разказа? Как е описана нощта? Как животните посрещат късните гости? Кое е детето родило се в обора през тази нощ и какво знаят за него?“. Четоха произведението по роли. Третокласниците разказаха и за вълшебството на Коледната нощ и написаха писма с желания до Дядо Коледа.

Учениците от четвъртиб“ клас, с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева, представиха свои любими произведения и техните автори, четоха откъси и разказваха епизоди от творбите, запознаха съучениците си с творчеството на писателите. С това беше провокиран интерес сред четвъртокласниците да прочетат предложените от съучениците им книги. Проведе се и състезание „Най-добър четец“.

В четвърти „в“ клас, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева,  разгледаха творчеството на Валери Петров. Учениците работиха в екипи. Бяха подготвили автобиографични данни за писателя и представяне на книгите „Меко казано“ и „Пук“. Проведоха се две състезания: за най-добър четец и за най-добър читателски дневник.

IMG 5489IMG 0144 4[ Прочети още... ]

Категории новини