Новини


Лесовъди за един ден

понеделник 16 април 2018 - 09:40:00

Img 0037Img 0049

Във връзка със Седмицата на гората, проведена тази година под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ на 12.04.2018 г. учениците от IV „б“ клас, с учители г-жа Зъзрева и г-жа Стоевска, участваха в занимание на екологична тематика в местността Турлата, организирано от Държавно горско стопанство - Троян.

Под ръководството на лесовъдите в различни забавни и образователни игри, четвъртокласниците разбраха важността на запазване равновесието в екологичната система, определяха възрастта на дървета по годишните кръгове. Научиха интересни факти за живота на дивата котка и катерицата, като в ролеви игри се опитваха да се движат безшумно в гората и да преживеят зимата със запаси от храна, така както животните. Обогатиха знанията си за правилното поведение в природата като туристи, за опазване на гората, за възникване и гасене на горски пожар. Учениците показаха и добри умения в приложното изкуство - изработиха си медальони с подготвените от лесовъдите дървени основи, които украсиха с растителни орнаменти.

Img 0080Img 0084

Едно от най-смислените неща, които човек може да направи в живота си, е да засади дървета. Стара народна мъдрост гласи, че ако си засадил поне едно дърво, животът ти не е минал напразно. С помощта и под ръководството на лесовъдите, четвъртокласниците засадиха повече от 20 млади дъбови дръвчета в местността Турлата над града и пожелаха да се грижат за тях.

Това е нашият малък принос към опазване на природата, осъществен благодарение на чудесната инициатива на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство – Троян.

Сигурни сме, че ако заедно с нас привлечем и наши приятели да започнат да се отнасят с уважение към природата, ще оставим и на следващите поколения чистия и свеж планински въздух и красотата и прохладата на гората.

Img 0125Img 0143[ Прочети още... ]

Наша гордост

понеделник 09 април 2018 - 22:44:50

30530457 3223384971067881 4945944064441712640 O

Отлично представяне на Божидар Тодоров от IV "а" клас с преподавател г-жа Диана Янкова в Националния кръг на Музикалната игра "Ключът на музиката" в Пловдив.[ Прочети още... ]

Празник на знанието

неделя 01 април 2018 - 21:40:59

IMG 6616SAM 3962

Няма по-вълнуващ момент за всеки първокласник от този, когато с гордост може да заяви, че вече е грамотен. В последните дни на месец март, първолаците от нашето училище убедиха в това своите родители и гости на своите празници на знанието.

            Учениците от първи „а“ клас, с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова и учител ЦОУД – г-жа Снежана Мичева, подариха на своите родители и гости незабравим празник, изпълнен с много положителни емоции. Първокласниците показаха знания за родния език. Отлично се справиха със забавните задачи. Не ги затрудни и кръстословицата, при попълването на която получиха думата „знание“. Изпълниха прекрасни стихове и песни за буквите, знанието и родината. Показаха отлични актьорски и танцови умения. За положеното старание всеки първокласник получи грамота и книга. Освен за подаръците, родителите се бяха погрижили и за красива вкусна торта, с която завърши празникът.

            Учениците от първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска и учител ЦОУД – г-жа Ценка Мастравска, зарадваха своите гости с изпълнените от тях стихове и песни за буквите. Показаха, че могат да четат. А освен знания за родния език, те показаха че се справят отлично с решаването на задачи. Знанията, които са овладели по Околен свят, им помогнаха да решат подготвената за празника кръстословица.

 IMG 6650SAM 3969

 [ Прочети още... ]

Открита практика в Подготвителната група

понеделник 19 март 2018 - 13:35:37

IMG 6424IMG 6438

            На 15 март 2018 година в Целодневна подготвителната група на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, се проведе открита практика по математика на тема „Играем с цифрите и числата“. Гости бяха учители на Подготвителни групи в детски градини и училища от Община Троян. Бъдещите първокласници показаха отлични математически знания и умения.

 IMG 6434

 [ Прочети още... ]

Урок по родолюбие

вторник 13 март 2018 - 08:49:05

Img 0015

Вълнуваща среща на участниците в групите по проект „Твоят час“ от четвърти клас с представители на НД "Традиция" РК "34-ти пехотен троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево. Учениците чуха вълнуващи разкази от г-н Христо Калистерски и г-н Петко Радионов за Априлското въстание и Руско – турската война. Отговаряха на поставените от тях въпроси и с любопитство задаваха свои, на които гостите компетентно отговаряха.

Разбира се много голям интерес предизвика докосването до автентични оръжия от този период и обясненията на облечените с типични за времето си дрехи лектори.

Преподавателите г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева и четвъртокласниците благодариха на председателя на Клуб „Традиция“ г-н Калистерски, за този различен урок по история, наречен урок по РОДОЛЮБИЕ.

 

 [ Прочети още... ]

Тема с продължение: Благотворителният проект „Мартенички с кауза“ с успешен финал

сряда 07 март 2018 - 08:48:34

Img 1677

Проектът „Мартенички с кауза“, реализиран от ученици, учители и родители от НУ „Св. св. Кирил и Методий“, Троян, приключи успешно. Изработените 1000 мартенички бяха закупени от много троянски фирми и физически лица. Събраната сума, 2 500 лв., беше връчена на д-р Пенко Бамбов - Управител на МБАЛ Троян, от група ученици, включваща представители от всички паралелки в училището. На срещата присъстваха д-р Антоанета Панджарова, завеждащ Детско отделение, главната сестра на болницата, старшата сестра на Детско отделение и директорът на НУ „Св. св. Кирил и Методий“.

         Предоставените средства ще бъдат изразходени за закупуване на инхалатори, ЕКГ апарат за деца и апарат за кардио-пулмонална ресусцитация.

         Двете институции благодарят на фирмите и физическите лица за партньорството по проекта.

 [ Прочети още... ]

Благотворителност чрез рециклиране

понеделник 05 март 2018 - 16:07:00

Fotojet 1Fotojet 3

Учениците от трети „б“ клас, „Св. Св. Кирил и Методий“, инициираха благотворителност с пластмасови капачки. Към идеята на третокласниците, която е една от дейностите им по международния eTwinning проект „My Earth is My Home“ /“Моята Земя е моят дом“/, се присъединиха много ученици от училището, както и хотел „Троян Плаза“, магазин „Лайф“ и Виенска сладкарница „Славея“. Така, чрез рециклиране, ще бъде реализирана една благотворителна инициатива. Със средствата, получени от предаването на капачките, ще бъде закупен инхалатор за Детско отделение на МБАЛ Троян Д-р Георги Стоев – Шварц.

 Fotojet 2

 [ Прочети още... ]

Героите на България

петък 02 март 2018 - 17:43:21

Dsc00082Dsc00083

В навечерието на Националния празник на България, Трети март, децата от Целодневна подготвителна група, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, представиха пред своите родители и гости емоционално тържество, посветено на героите на България. Бъдещите първокласници развълнуваха присъстващите със своите изпълнения. Те пяха и рецитираха. Разказаха наученото за Левски и Ботев. На сцената оживя и Райна Княгиня с ушития от нея байрак.[ Прочети още... ]

Учениците от НУ ”Св. Св. Кирил и Методий” с инициативи за Световния ден на розовата фланелка

четвъртък 01 март 2018 - 08:41:00

 IMG 628128579840 10210758401183190 1608400088 O

На 28 февруари 2018 г. децата и учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Троян, подкрепени от своите учители, отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“  Pink Shirt Day.

Учениците от трети и четвърти клас изрязаха от картон розови тениски. Разпределени в екипи, те посетиха децата от Подготвителната група и учениците от първи и втори клас. Представиха им идеята за отбелязването на този ден. След това подариха на малките си приятели картонените тениски, на които те написаха своите послания срещу тормоза, с уточнението, че не само на днешния ден, а всеки ден в училище трябва да бъде без тормоз. Учениците от ЦОУД – 4 „а“ и 4 „б“ класове подготвиха табло и раздадоха изработени от тях стикери с надпис „Не на тормоза в училище“.

            По идея на училищната Комисия за противодействие на агресията и тормоза и защита на детето, учениците от всяка паралелка пуснаха в небето розови балони.

 IMG 6292IMG 0380

 [ Прочети още... ]

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

сряда 28 февруари 2018 - 10:52:00

ВИЖ ТУК

ПО ЗАПОВЕД НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРОЯН ДНИТЕ 1 И 2 МАРТ 2018 ГОДИНА  СА ОБЯВЕНИ ЗА НЕУЧЕБНИ ДНИ. УЧЕНИЦИТЕ СА НА УЧИЛИЩЕ НА 6 МАРТ.[ Прочети още... ]

Категории новини