Новини


Екскурзия III клас

вторник 04 април 2017 - 20:00:00

            17495489 10208132635943941 1463782943 N

 На 27. 03. 2017 год., учениците от трети клас участваха в организираната от класните им ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, както и г-жа Георгиева и г-н Коларов,  екскурзия с учебна цел до гр. Карлово и гр. Сопот. Малко притеснени от преминаването на Троянски проход, всички с любопитство наблюдаваха заскреженото било, красивата гледка на високите снежни върхове и раззеленената Карловска котловина.

            Учениците посетиха Националния музей "Васил Левски". Разгледаха родната  къща на Апостола. В експозиционната зала наблюдаваха негови вещи, документи и снимки. От екскурзовода научиха биографични данни  и видяха произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Левски. Сведоха глави на почит и признателност в мемориалния параклис “Всех святих болгарских ”, където  се намира кичур от косата, която той сам отрязва, когато снема монашеското си расо. Грижливо пазена от Гина Кунчева, а след това от дъщеря й Яна, косата се съхранява и до днес.

            Пътуването продължи към родната къща на Иван Вазов в Сопот. Посетиха и храмовия комплекс, който включва Девическо училище и метох  „Въведение Богородично”. Там третокласниците видяха скривалището на Васил Левски и лозата, която пази спомена от войната 1878 г. Седнаха на дървените чинове в "Радиното училище", писаха на пясък, разгледаха таблата с букви и цифри по стените.

            Пътешествието на третокласниците завърши, но останаха много впечатления от красивата природа и забележителната среща с историята.  

            [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I а клас

вторник 04 април 2017 - 19:45:17

 Dsc 0022Dsc 0003

         С много радост и мъничко тъга, малките ученици от 1“а“ клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, се разделиха със своето първо букварче. След шестмесечно старание и много труд, децата изучиха буквите и се превърнаха в грамотни малки знайковци.

         За да покажат какво са научили пред своите родители, учители и гости, най-малките ученици представиха програма от песни, стихове и  гатанки, решаваха сложни задачи, драматизираха приказки  и накрая получиха заслужени аплодисменти. Най-специален момент беше срещата на децата с първата читанка.   

         За своето трудолюбие, всички деца получиха свидетелства за грамотност, а учителките Любка Самичкова и Терзиева им   пожелаха книгата винаги да бъде техен добър другар.

         Празничната вечер завърши с вкусна почерпка и подаръци от родителите.    

 [ Прочети още... ]

Цветна площ

петък 31 март 2017 - 22:21:00

IMG 2126

„Училището е мястото, където прекарваме голяма част от деня. НУ „Свети Свети Кирил и Методий“, нашето училище, е много хубаво. Радваме, че родителите ни са избрали за нас именно него и затова всеки ден с радост ходим там. Ние искаме то да стане още по-красиво и привлекателно за всички.” Така започна представянето на проект „Моето училище – по-красиво и привлекателно”. Той беше представен на училищния кръг на Националната олимпиада по Гражданско образование от Елица Павлова от 2 „б” клас. Същността проекта се изразява в това, да се създаде красива цветна площ в двора на училището чрез засаждане на различни сезонни цветя.

 Идеята на второкласниците беше подкрепена от техните родители и от ръководството но НУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

            Цветната площ вече е реалност. [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I б клас

четвъртък 30 март 2017 - 08:17:00

Img 8080Img 8087

На 23. 03. 2017 г. от 17,30 часа в Актовата зала на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, учениците от І „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, показаха пред своите родители и близки, че вече са грамотни. Те рецитираха стихове за буквите и за техните създатели, светите братя Кирил и Методий. Решаваха кръстословица, показаха, че са овладели правописни умения, чрез решаване на задачи доказаха, че са отлични математици. Първокласниците прочетоха народни мъдрости – пословици и поговорки, които Хитър Петър им раздаде от своята торбичка. Успяха да отгатнат и гатанките, които Червената шапчица беше донесла в своята кошничка. Първокласниците пяха и танцуваха. На сцената се представиха и талантливи актьори в ролите от приказките „ Три сестрички“ и „Дядо и ряпа“ – съвременен вариант. Гостите на празника останаха очаровани и от фолклорния момент – хорото „Боряно, Борянке“, изпълнено от малките танцьори, които изучават народни танци по проект „Твоят час“ на МОН.

             Всеки първокласник получи Грамота „Вече съм грамотен“ и подарък от кошничката на Червената шапчица – книжка. Родителите изненадаха малките ученици с вкусна почерпка. Всички ученици, родители и гости бяха радостни и доволни от минутите, прекарани заедно.[ Прочети още... ]

Учениците от втори „б” клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” вървят по пътеката на доброто

вторник 21 март 2017 - 21:07:00

Img 2002

С настъпването на пролетта, ученици от 2 „б” клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, реализираха поредна дейност от проекта „По пътеката на доброто”. Същността на проекта се изразява в това, да зарадват по различни поводи обитателите от Дома за стари хора в с. Добродан. Второкласничката Илияна Илиева представи проекта на училищния кръг на Националната олимпиада по Гражданско образование. Според нея  всеки избира по какъв път да върви, но е хубаво, „когато правим добри неща и така вървим по пътеката на доброто”. Учениците от 2 „б” клас отдавна вървят по тази пътека чрез реализираните от тях различни благотворителни кампании.

С поредното си посещение в Дома за стари хора в с. Добродан, второкласниците  подариха на неговите обитатели много усмивки с изпълнените от тях пролетни песни и български народни танци. Прочетоха им стихчетата, които съчиниха за пролетта, както и описанията на своите любими пролетни цветя. Подариха им  нарисуваните от тях картички, в които бяха написали  своите стихчета.

Картичките и личните творби второкласниците създадоха по eTwinning проект „С багри и слова да опишем пролетта”. А уменията да танцуват български фолклор, второкласниците усвояват в Група по народни танци по проект „Твоят час” на МОН.

 Img 2016Img 2001

 

 [ Прочети още... ]

Открит урок по английски език

петък 17 март 2017 - 13:05:07

Img 1800Img 1812

На 16.03.2017 г., в езиковия кабинет на НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, се проведе открит урок по английски език с учениците от 2 „а” клас, на тема "It's a long lorry".  Второкласниците показаха своите знания, умения и компетентности по чужд език, получени от своя преподавател г-жа Снежана Атанасова. Гости на урока бяха г-жа Маргарита Николова – старши експерт по чуждоезиково обучение, г-н Борис Йовчев - Директор на училището, учители от общините Троян и Априлци, праподаващи английски език в начален етап. Всички те наблюдаваха един съвременен интерактивен и иновативен урок, с умело използване на електронния учебник по английски език и мултимедийна презентация, с редуване на различни дидактични игри за затвърдяване на знания и комуникативни умения. Индивидуално и групово, учениците изпълняваха поставените от учителя задачи – правиха описания, съставяха изречения, допълваха изречения с думи, подреждаха думи в изречение. В края на урока всички второкласници получиха награда от своя преподавател за отличното си представяне. Учениците получиха похвала и от г-жа Маргарита Николова. А г-жа Снежана Атанасова, освен отличната оценка, дадена й от експерта, получи от нея и красиво цвете – един изключителен жест, който говори повече от думите.

 [ Прочети още... ]

Пролетна математическа забава в Подготвителната група

петък 17 март 2017 - 12:51:00

Dsc09808Dsc09716

На 15 март 2017 г. в класната стая на Подготвителната група имаше много гости.  Освен родителите на бъдещите първокласници, там бяха и г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Дора Немска, старши учители от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян. Всички те станаха част от истинска пролетна математическа забава. Тя започна с добро настроение, стихчета и песни и … внезапно в стаята връхлетя усмихнат пират, който донесе загадки за децата, а също и карта на съкровище. Знанията на бъдещите ученици,получени от техните ръководители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова,  им помогнаха да се справят с всички математически въпроси, построиха град от геометрични фигури, отгатнаха гатанката, подготвена от родителите и накрая разгадаха картата с пиратското съкровище.

            Усмихнатите малчугани са готови за първи клас. Успех! [ Прочети още... ]

НУ „Свети Свети Кирил и Методий”, гр. Троян празнува националния празник на България

петък 03 март 2017 - 15:02:47

 IMG 1623IMG 1636

Трети март е свята дата за всеки българин. На 2 март, под звуците на националния ни химн, започна тържественото отбелязване на 139 години от Освобождението и националния празник на Република България, Трети март.

Ученици от втори „б” и трети „а” класове, подготвени от класните си ръководители, г-жа Радиана Бояджиева, г-жа Диана Янкова, представиха емоционално тържество в стихове, проза и съпътстваща мултимедийна презентация, проследявайки славното ни минало и трудня път към свободата.

По случай Националния празник на Република България, редакционният екип на училищния вестник „Детски свят“ обяви конкурс за мултимедийна презентация на тема „В памет нагероите, загинали за свободата на България”. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев награди победителите с книги и грамоти. Останалите участници получиха грамоти.

 

 [ Прочети още... ]

Инициативи в бяло и червено

петък 03 март 2017 - 09:45:00

 16938964 1268757546544220 8202432162348791114 N

  17021779 1268765389876769 8232452769608675951 N

За втора поредна година, в първия мартенски ден, ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, подариха усмивка и настроение на много хора с подарените от тях мартенички. На кръстовището до училището, първокласниците подаряваха мартенички и картички с послание за безопасно шофиране. Второкласници поздравиха членовете на Културен клуб на пенсионера със стихове, песни и българско хоро. Учениците от 3 „а” клас отправиха първомартенски поздрав на работещите в РУП – Троян с благодарност за това, че се грижат за базопасността ни на пътя. Учениците от 3 „б” клас посетиха РСПБЗН, Троян и пожелаха здраве, късмет и дълголетие на всички, които се грижат за спокойствието в домовете ни. Учениците от 3 „в” клас отправиха поздрав със стихове и песни на работещите н Народно читалище „Наука – 1870 г.”. С красиви мартенички бяха закичени и работещи в троянски банки и Районната прокуратура. Ученици от 2 „б” клас посетиха Дома за възрастни хора в с. Добродан и зарадваха неговите обитатели с красивите мартенички, които им подариха.

             Img 1608  Img 8037[ Прочети още... ]

Честита Баба Марта!

сряда 01 март 2017 - 13:54:00

17022483 1268395076580467 361430874390417124 NDsc01774Dsc01783

Отново е Първи март. Баба Марта идва, за да ни закичи с мартенички – бели и червени.

По традиция, децата, учениците и всички, работещи в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян, с нетърпение очакват своята гостенката.

Тя пристигна заедно със своите помощници и завърза на всички мартенички, за да са бели и червени, здрави и засмени. А учениците от всяка паралелка ги поздравиха с песни, стихотворения и хоро.

 

IMG 1583Img 8005[ Прочети още... ]

Категории новини