Новини


Наш ученик на националната олимпиада "Знам и мога"

вторник 18 април 2017 - 19:14:00

Img 3019

На 08.04.2017 г., Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата „Знам и мога” за 4. клас през учебната 2016/2017 година, определена със Заповед № РД 09-1572/14.10.2016 г., изменена със Заповед № РД 09-1792/08.11.2016 г. на министъра на образованието и науката, в съответствие с приетия регламент класира участниците в националния кръг . Йоан  Дичевски, ученик от IVб клас е на девето място. Поздравления!

Img 3023Img 3032

 [ Прочети още... ]

Посещение на изложба

сряда 12 април 2017 - 09:02:52

Dscn7246

Учениците от четвърти клас на НУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр. Троян, с класни  ръководители г-жа Шошкова и г-жа Немска, съпроводени от своя преподавател г-н Стойчев, както и  третокласниците  с класни  ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева посетиха Национално училище за приложни изкуства "Професор Венко Колев"  в града и разгледаха изложба на ученически рисунки. Автори на творбите са над 200 ученици, участници в организирания от училището Шести национален конкурс за ученическа рисунка на тема: „Пейзаж от моята България”. Изложбата представя постиженията им в областта на рисунката, творческите им изяви и отношението към българската природа и архитектура.

Посрещнати от петокласници и преподавателите г-жа Светлана Кирова и г-жа Нина Донковска,  учениците с интерес слушаха обясненията  за живописните и графични техники на работа и впечатлени от видяното, изразиха възхищението си от красотите на родината през погледа на талантливите млади художници.

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до старата столица на България – Велико Търново

сряда 12 април 2017 - 09:01:07

Img 8204

На 27.03.2017 г. / понеделник / четвъртокласниците  и техните ръководители г-жа Ант. Шошкова, г-жа Д. Немска, г-жа Т. Стоевска, г-жа С. Атанасова и г-н Н. Стойчев, се пренесоха  назад във времето,  в старата столица на България - Велико Търново, град, съхранил цялото си величие и история.

Учениците бяха завладени от главната българска крепост – Царевец. В нея, чрез разказа на екскурзовода,  се потопиха  във  времето на Второто българско царство. Впечатлиха се от  църквата „Св. 40 мъченици“, където видяха гробът на цар Калоян и колоните с паметни надписи, които разказват за победите на ханове и царе.

Четвъртокласниците с интерес разгледаха  Музея на восъчните фигури, който  пресъздава важни събития от бита и културата на Царевград от XII и XIII век, от времето на българските царе. Те видяха атрактивни възстановки на исторически сцени, на осанките на царица Ирина Комнина, на владетелите Калоян и Иван Асен II, само на една ръка разстояние. Възхитиха се от пищната  украса и стенописи в тронната зала на българските царе.  Пред тях  оживяха още, Балдуин Фландърски в сцена с неговото пленяване, знатни боляри в техните жилища, патриарси, занаятчии. Докоснаха се  до бита от онова време, отразен в експозицията на грънчарска работилница, монетарница и оръжейна.

Малките ученици се пренесоха в епохата на Възраждането в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, сграда – строена от прочутия майстор Колю Фичето. Припомниха си моменти от революционното движение и  Освободителната борба. Разгледаха възстановката на проведеното след Освобождението, през 1879 година, в Търново Учредително събрание. Разбраха, че това е мястото, където се изработва и подписва конституция, вписана завинаги в нашата история като Търновската конституция.

Посещението в живописния град, разположен амфитеатрално край брега на река Янтра,  потопи четвъртокласниците в света на  историята  на България, обогати ги с нови знания и незабравими преживявания.

 [ Прочети още... ]

Открит урок по математика в III б клас

четвъртък 06 април 2017 - 07:32:11

 DSC01793DSC01799

На 5 април 2017 год. с учениците от 3 „б” клас, с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева, се проведе открит урок по математика. Темата на урока беше „Половинка, третинка, четвъртинка и десетинка”. Третокласниците показаха отлични знания, умения и компетенции. Те смятаха устно, решаваха задачи за намиране на половинка, третинка, четвъртинка и десетинка, намираха неизвестен умалител, решаваха текстови задачи. По време на урока беше направена и междупредметна връзка с учебните предмети Човекът и обществото и Човекът и природата. Третокласниците показаха, че умеят да работят в екип и отлично се справиха с поставената задача, да илюстрират различни примери, свързани с изучаваната тема. Гостите на урока, г-н Борис Йовчев и учителите от училището, наблюдаваха един съвременен интерактивен урок. [ Прочети още... ]

III а клас отбеляза седмицата на гората

четвъртък 06 април 2017 - 07:23:00

DSCN7267DSCN7282

На 4 април ученици от 3 "а" клас, съпроводени от  г-жа Янкова и г-жа Василкова, участваха в организираното от Държавно горско стопанство  - Троян занимание по повод Седмицата на гората. Лесничеите бяха подготвили интересни игри за третокласниците. Те трябваше да разпознават и откриват растителни видове на територията на парк Къпинчо. Припомниха как се определят годините на дърветата, поставиха задача да преброят пръстените и ги определят. С интерес децата отговаряха на въпросите от викторината и показаха знания за животните в България. "Тръгнаха по следите" им, всеки отбор откри своето животно и научи още любопитни факти за него.

            След това учениците, заедно със своите нови приятели засадиха две дръвчета.

            Любовта към природата и гората не е само една седмица, а трябва да е постоянна. Благодарение на инициативата на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство - Троян, направихме първата крачка. 

            DSCN7258DSCN7274[ Прочети още... ]

Чичко Любопитко

четвъртък 06 април 2017 - 07:17:50

IMG 2253IMG 2259

Познавате ли чичко Любопитко?

От началото на тази седмица той е в НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Троян. Героят от едноименното произведение на Виктор Самуилов, заедно с малкия Владко и разказвач, гостуваха в Подготвителната група, в 1 „б” клас и във 2 „а”, „б” и „в” класове. Два екипа талантливи малки актьори от 4 „а” клас, с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова, се превъплътиха умело в героите на Виктор Самуилов и подариха много весели емоции на децата и учениците от посетените класове. Актьорите от първия екип са: чичко Любопитко – Румина Маркова, Владко - Димана Накова и разказвач – Елена Георгиева. Ето и вторият екип: Владко – Цветомира Горненска, чичко Любопитко - Мартина Койнова и разказвач – Рая Шкодрова.

 IMG 2262IMG 2267

 [ Прочети още... ]

Екскурзия III клас

вторник 04 април 2017 - 20:00:00

            17495489 10208132635943941 1463782943 N

 На 27. 03. 2017 год., учениците от трети клас участваха в организираната от класните им ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, както и г-жа Георгиева и г-н Коларов,  екскурзия с учебна цел до гр. Карлово и гр. Сопот. Малко притеснени от преминаването на Троянски проход, всички с любопитство наблюдаваха заскреженото било, красивата гледка на високите снежни върхове и раззеленената Карловска котловина.

            Учениците посетиха Националния музей "Васил Левски". Разгледаха родната  къща на Апостола. В експозиционната зала наблюдаваха негови вещи, документи и снимки. От екскурзовода научиха биографични данни  и видяха произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Левски. Сведоха глави на почит и признателност в мемориалния параклис “Всех святих болгарских ”, където  се намира кичур от косата, която той сам отрязва, когато снема монашеското си расо. Грижливо пазена от Гина Кунчева, а след това от дъщеря й Яна, косата се съхранява и до днес.

            Пътуването продължи към родната къща на Иван Вазов в Сопот. Посетиха и храмовия комплекс, който включва Девическо училище и метох  „Въведение Богородично”. Там третокласниците видяха скривалището на Васил Левски и лозата, която пази спомена от войната 1878 г. Седнаха на дървените чинове в "Радиното училище", писаха на пясък, разгледаха таблата с букви и цифри по стените.

            Пътешествието на третокласниците завърши, но останаха много впечатления от красивата природа и забележителната среща с историята.  

            [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I а клас

вторник 04 април 2017 - 19:45:17

 Dsc 0022Dsc 0003

         С много радост и мъничко тъга, малките ученици от 1“а“ клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, се разделиха със своето първо букварче. След шестмесечно старание и много труд, децата изучиха буквите и се превърнаха в грамотни малки знайковци.

         За да покажат какво са научили пред своите родители, учители и гости, най-малките ученици представиха програма от песни, стихове и  гатанки, решаваха сложни задачи, драматизираха приказки  и накрая получиха заслужени аплодисменти. Най-специален момент беше срещата на децата с първата читанка.   

         За своето трудолюбие, всички деца получиха свидетелства за грамотност, а учителките Любка Самичкова и Терзиева им   пожелаха книгата винаги да бъде техен добър другар.

         Празничната вечер завърши с вкусна почерпка и подаръци от родителите.    

 [ Прочети още... ]

Цветна площ

петък 31 март 2017 - 22:21:00

IMG 2126

„Училището е мястото, където прекарваме голяма част от деня. НУ „Свети Свети Кирил и Методий“, нашето училище, е много хубаво. Радваме, че родителите ни са избрали за нас именно него и затова всеки ден с радост ходим там. Ние искаме то да стане още по-красиво и привлекателно за всички.” Така започна представянето на проект „Моето училище – по-красиво и привлекателно”. Той беше представен на училищния кръг на Националната олимпиада по Гражданско образование от Елица Павлова от 2 „б” клас. Същността проекта се изразява в това, да се създаде красива цветна площ в двора на училището чрез засаждане на различни сезонни цветя.

 Идеята на второкласниците беше подкрепена от техните родители и от ръководството но НУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

            Цветната площ вече е реалност. [ Прочети още... ]

Празник на буквите в I б клас

четвъртък 30 март 2017 - 08:17:00

Img 8080Img 8087

На 23. 03. 2017 г. от 17,30 часа в Актовата зала на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, учениците от І „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, показаха пред своите родители и близки, че вече са грамотни. Те рецитираха стихове за буквите и за техните създатели, светите братя Кирил и Методий. Решаваха кръстословица, показаха, че са овладели правописни умения, чрез решаване на задачи доказаха, че са отлични математици. Първокласниците прочетоха народни мъдрости – пословици и поговорки, които Хитър Петър им раздаде от своята торбичка. Успяха да отгатнат и гатанките, които Червената шапчица беше донесла в своята кошничка. Първокласниците пяха и танцуваха. На сцената се представиха и талантливи актьори в ролите от приказките „ Три сестрички“ и „Дядо и ряпа“ – съвременен вариант. Гостите на празника останаха очаровани и от фолклорния момент – хорото „Боряно, Борянке“, изпълнено от малките танцьори, които изучават народни танци по проект „Твоят час“ на МОН.

             Всеки първокласник получи Грамота „Вече съм грамотен“ и подарък от кошничката на Червената шапчица – книжка. Родителите изненадаха малките ученици с вкусна почерпка. Всички ученици, родители и гости бяха радостни и доволни от минутите, прекарани заедно.[ Прочети още... ]

Категории новини