Новини


Годишна eTwinning конференция 2016, Атина

вторник 01 ноември 2016 - 09:29:00

В периода 27 - 29 октомври 2016 г. в гръцката столица Атина се проведе Годишната eTwinning конференция.

   Радиана Бояджиева, старши учител в НУ„Св. св. Кирил и Методий”, гр. Троян бе една от 7-те  представители на Българските учители на  Годишната eTwinning конференция 2016, Атина 27-29 октомври .

   Е-Twinning предлага платформа за педагози (учители, главни учители, библиотекари и др.), които работят в училище или детска градина в една от европейските страни и са се включили, за да си общуват, да си сътрудничат, да развиват общи проекти и, накратко, да се чувстват и да бъдат част от най-вълнуващата учебна общност в Европа. За да бъде на годишната конференция Радиана е кандидатствала в конкурс за избор на участници в тази конференция . За участие се допуснати  само учители, участници в дейност eTwinning.  Изискванията са:
1.Наличие на активна в момента персонална регистрация в портала eTwinning;

2.Кандидатът да не е участвал в годишна eTwinning конференция;

3. Кандидатът да владее английски език на ниво В2;
4. Кандидатът да е получил Национален знак за качество през 2015 година.
При оценка на подадените кандидатури са взети предвид следните фактори:

1.Легитимност на кандидатурата;
2.Мотивировка на кандидатурата.

   Радиана Бояджиева е единствената от област Ловеч , която имаше чест да присъства на тази конференция. Ето какво сподели   г-жа Бояджиева :

   В нея взеха участие над 500 учители от 37 страни, чиято цел беше да проучат как eTwinning допринася за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето. По време на конференцията, чрез семинари, интерактивни сесии и неофициални срещи, беше дадена възможност на участниците да споделят добри практики и да се запознаят с нови начини интерактивни методи; да създадат контакти, които да прераснат в сътрудничество, както и да представят свои идеи за проекти на конкретна тема, които на по-късен етап да бъдат реализирани в eTwinning платформата с активното използване на информационните и комуникационни технологии.

eTwinning стартира като виртуална платформа за проекти между учители от различни европейски страни. Развива се като най-голямата социална мрежа за учители и същевременно надеждна база данни за проекти и партньорства по финансиращи програми като Еразъм+.

   В състава на Българската делегация в Атина бяха седем ресурсни и масови учители от различни образователни нива - всички обединени от идеята на eTwinning; представители на ЦРЧР- г-жа Антоанета Пакова – Главен секретар на Центъра за развитие на човешки ресурси, г-н Калоян Дамянов – съветник на Министъра на образованието и науката, г-жа Милена Караангова – eTwinning координатор за България; г-жа Светлана Върбанова, eTwinning посланик. Конференцията даде на всеки един от нас възможност да се срещне със съмишленици от цяла Европа, да сподели свои идеи, да намери парньори, да сравни себе си като професионалист с колеги от други страни, да прецени нивото на своите ИКТ компетенции, както и готовността да допринесе за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето.

 [ Прочети още... ]

В навечерието на деня на народните будители

петък 28 октомври 2016 - 07:28:00

Учениците от IV"б" клас с класен ръководител г-жа Немска и със съдействието  г-н Стойчев и г-н Коларов изнесоха програма посветена на 1 ноември - Ден на народните будители. 

SAM 2979

Учениците от четвърти "Б" клас гостуваха и на учениците от първи "а" и първи "б" клас в игротеката. 
Те представиха кратка художествена програма  и запознаха малките ученици с делото на Народните будители.

78P61025 113926

В този ден ние си спомняме за всички патриоти, които запазиха жив българския дух. Благодарение на делото на народните будители днес я има България![ Прочети още... ]

Ден на отворените врати в НУ „Св. св. Кирил и Методий”

събота 22 октомври 2016 - 22:00:00

Dsc00962

            Шестото издавие на Деня на отворените врати в НУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Троян,  вече е реалност. В леко мрачния есенен предиобед, дворът на училището се изпълни с нетърпеливи деца и родители, дошли да творят и да се забавляват заедно.

            Преди да започнат дейностите, на сцената излязоха Весел Патиланчо и неговата вярна дружина, които в игри и закачки посрещнаха баба Цоцолана, която заяви, че навсякъде днеска царуват децата, един ден на воля да пеят, играят, да правят всичко, каквото желаят. Героите на Ран Босилек бяха артистично и емоционално пресъздадени от ученици от 4 „а” клас.  А първата песен, „Детски лудории”, не закъсня. Изпълниха я ученици от 3 „а” клас. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев приветства всички участници в Деня на отворените врати. Обяви и темата на тазгодишното издание „Любими приказни герои”. Дойде ред и на правото хоро, изпълнено от малките танцьори на „Пъстра китка”. С песента от филма „Васко да Гама от село Рупча”, изпълнителите от 3 „а” клас пожелаха на всички весели забаления.

След откриването, подготвено и реализирано със съдействието на г-жа Антоанета Шошкова, г-жа Диана Янкова и г-н Марио Коларов, всички участници се насочиха към определените места. В импровизираното художествено ателие малки, големи и още по-големи художници работиха с природни материали на тема „Любими приказни герои”. На същата тема, деца и родители, се впуснаха в кулинарно приключение и изработиха вкусни сандвичи. Не бяха забравени и спортистите. Деца и родители се участваха заедно в забавните игри. Бързи, смели и сръчни второкласници се надпреварваха в щафетни игри. Третокласници и четвъртокласници играха народна топка. Майки със своите момиченца скачаха на въже, а момчетата с татковците си показаха своя точен мерник в играта Дартс.

Dsc01028Dsc01171

През цялото време, на разположение на децата и родителите, беше импровизираният бюфет, откъдето можеха да си вземат вкусен сандвич и топъл чай.

След приключване на дейностите, бяха подредени изложби от красиво изработените сандвичи и изделията от природни материали. За всички участници имаше „весели” картонени шапки и вкусни шоколадови бонбони.

Със своя весел детски смях, песни, талант и настроение, децата и учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” накараха слънцето да се усмихне, макар и през облаците, и да празнува заедно с тях, техните родители и учители.

            За да се реализира този хубав детски празник, заслуга имат всички, работещи в училище, както и Училищното настоятелство и родителската общност.

 Dsc01192Dsc00988[ Прочети още... ]

Национална седмица на четенето

сряда 19 октомври 2016 - 11:24:00

Национална седмица на четенето

 

Националната седмица на четенето, 10.10. – 14.10.2016 г., премина интересно, забавно и успешно за децата и учениците от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Троян. Бяха реализирани разнообразни и интересни дейности.

            Децата от Подготвителната група, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова,  се включиха в националната инициатива, като направиха драматизация по приказката „Дядовата ръкавичка”. С много добро настроение и усмивки, те пресъздадоха своите любими герои.

Учениците от първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, илюстрираха по избор една от приказките: „ Трите пеперудки“ и „ Под гъбата“ на В. Сутеев. След това подредиха изложба в класната стая и разказаха кой момент са илюстрирали.

Учениците от 2 „а” клас, с класен ръководител г-жа Румяна Йовчева, с желание се включиха в Седмицата на четенето. През третия ден от седмицата, подредиха изложба от своите читателски дневници, написани от тях през лятната ваканция. На следващия ден проведоха Маратон на четенето – „Моята любима приказка”. Всеки ученик беше подготвил интересна приказка, която прочете пред класа. Учениците чуха поучителни приказки и това събуди у тях нов интерес към книгите.

2 Photo 4         2  1

„С книга под дъгата” откриха националната инциатива учениците от 2 „б” клас, с класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева. С красиво оформените си Читателски дневници подредиха изложба „Аз обичам да чета”. През третия ден в класната стая на 2 „б” клас беше истинско патиланско царство. Родители се отзоваха на поканата на децата да се върнат в детството и да четат заедно с тях „Патиланци”. Малки и големи „патиланци” преживяха един незабравим час и се забавляваха заедно с героите на Ран Босилек и техните истории. През следващия ден второкласниците написаха писма до Смехурко, в които му разказаха за свои интересни преживявания. След това ги сглобиха в книжно тяло със заглавие „Драги ми, Смехурко...”. По покана на класния ръководител, на гости на учениците от 2 „б” клас беше поетът Харалан Недев. Учениците четоха негови стихотворения за родината. Поетът беше впечатлен от читателските им умения. Той също се включи в инициативата, като прочете пред малките си домакини свои стихотворения от книгата  „Малчугани сладурани”, след което я подари за класната им библиотека.

Учениците от 2 „в” клас, с класен ръководител г-жа Христина Бочева, се включиха в Националната седмицата на четенето със следните дейности: четене по роли и драматизация на българската народна приказка „Най-скъпоценният плад” и илюстрация на приказен герой.

През Националната седмица на четенето учениците от 3 „а“ клас, с класен ръководител г-жа Диана Янкова, обогатиха библиотеката на класа, като донесоха любими книжки и ги представиха пред своите съученици. Те се разделиха на екипи. Три отбора четоха по роли откъси от „Приключенията на Лиско“ на Борис Априлов. Другите илюстрираха и направиха комикси, с които подредиха изложба. Играха на литературни игри: „Подреди частите на приказката“ и „Измисли продължение на …“

Dsc00950  3 A 1

            С разнообразни и интересни дейности се включиха и учениците от 3 „б” клас с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева. Създадоха библиотека на класа; четоха по роли любими детски приказки; рисуваха илюстрации; проведоха разговор на тема: „Моята любима приказка” и изготвиха постер със заглавията на прочетените произведения.

3 Kl

            С много настроение и ентусиазъм, учениците от 3 „в“ клас, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева, проведоха своите дейности през Националната седмица на четенето: размяна и подарък на интересни книги за класната библиотека, екипно представяне на драматизации от книгата „Патиланци“, състезание за най-добър четец и избор на най-добре воден читателски дневник.

            Националната седмица на четенето в 4 „а” клас, с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова, започна с „Работилница за творческо писане”. На учениците беше поставена задача да създадат лични творби по една от темите „Есен” и „Водни лилии”. Любовта към книгата и интересът към четенето подтикна четвъртокласниците да се включат в състезанието „Най-добър четец!“. На гости им бяха единадесетокласниците Невена Гунова, Надя Илиева и Цветомир Моновски от СУ „Васил Левски“- гр. Троян, които успешно влязоха в ролята на жури. Те поставиха ясни и точни критерии за четене към малките ученици, предварително обсъдени с тяхната преподавателка по български език и литература г-жа Мария Църовска. Учениците участваха с желание и ентусиазъм в състезанието, като четоха непозната приказка. Ресурсите за оценка на журито бяха забавни, но много точни, според поставените критерии. За доброто си представяне малките ученици получиха специална награда – стихотворение, написано от член на журито – Невена Гунова. В края на ползотворната среща четвъртокласниците помолиха гостите да прочетат личните им творби и да предложат най-добрите за публикация в класния вестник „Любознайковци“. Тази инициатива, изпълнена с иновационни акценти в практическата дейност, е свързана не само с формиране  на четивна грамотност и устойчив интерес на децата към книгите, но и с приемствеността начален етап – прогимназиален етап по Български език и литература.

В 4 „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска, се проведе състезание по четене, което беше посветено на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек. Участваха седем ученици, които прочетоха откъси от произведения на Ран Босилек пред своите съученици. Те се справиха отлично и получиха награди. 

 Iv 1  4 2[ Прочети още... ]

Отново е 15 септември

събота 17 септември 2016 - 08:36:00

       Dsc00804Dsc00805

С празнично настроение и много усмивки започна първият учебен ден на Новата 2016/2017 учебна година.

Тържествената церемонията започна с внасяне на знамената на Република България и НУ „Св. св. Кирил и Методий” и изслушване на националния химн. Получихме Поздравителни адреси от г-жа Ирина Митева - Областен управител на Област Ловеч, г-н Еленко Начев - Началник РУО - Ловеч, Иван Миховски – народен представител от Троян, г-жа Донка Михайлова - Кмет на Община Троян.

Гости на празника бяха г-н Николай Тодоров - Председател на Общински съвет – Троян и Председател на Училищното настоятелство, членове на Училищното настоятелство, родители, баби и дядовци, бивши учители.

Архиерейски наместник и Председател на църква „Света Петка”, Марин Божков, направи водосвет и благослови  откриването на Новата учебна година.

Приветствие за началото на учебната година към всички присъстващи поднесоха г-н Николай Тодоров – Председател на Училищното настоятелство и Директорът на НУ „Св. св. Кирил и Методий” – г-н Борис Йовчев.

Празничен поздрав от стихове, песни и танци поднесоха ученици от трети и четвърти клас.

Всички ученици с нетърпение очакваха празничния ден. Но най-нетърпеливи и развълнувани бяха най-малките – децата от Целодневна подготвителна група и първокласниците. Техни представители споделиха на сцената чрез изпълнение на емоционални детски стихове своите първи трепети и вълнения.

След изпращане знамето на училището, първи в храма на знанието влязоха децата от Целодневна подготвителна група, водени от своите учителки Бисерка Станчева и Елена Маринова и  учениците от първи „а” и първи „б” класове с класните си ръководители г-жа Любка Самичкова и г-жа Радка Колева.

 [ Прочети още... ]

Категории новини