Новини


Национална седмица на четенето

сряда 19 октомври 2016 - 11:24:00

Национална седмица на четенето

 

Националната седмица на четенето, 10.10. – 14.10.2016 г., премина интересно, забавно и успешно за децата и учениците от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, град Троян. Бяха реализирани разнообразни и интересни дейности.

            Децата от Подготвителната група, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова,  се включиха в националната инициатива, като направиха драматизация по приказката „Дядовата ръкавичка”. С много добро настроение и усмивки, те пресъздадоха своите любими герои.

Учениците от първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, илюстрираха по избор една от приказките: „ Трите пеперудки“ и „ Под гъбата“ на В. Сутеев. След това подредиха изложба в класната стая и разказаха кой момент са илюстрирали.

Учениците от 2 „а” клас, с класен ръководител г-жа Румяна Йовчева, с желание се включиха в Седмицата на четенето. През третия ден от седмицата, подредиха изложба от своите читателски дневници, написани от тях през лятната ваканция. На следващия ден проведоха Маратон на четенето – „Моята любима приказка”. Всеки ученик беше подготвил интересна приказка, която прочете пред класа. Учениците чуха поучителни приказки и това събуди у тях нов интерес към книгите.

2 Photo 4         2  1

„С книга под дъгата” откриха националната инциатива учениците от 2 „б” клас, с класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева. С красиво оформените си Читателски дневници подредиха изложба „Аз обичам да чета”. През третия ден в класната стая на 2 „б” клас беше истинско патиланско царство. Родители се отзоваха на поканата на децата да се върнат в детството и да четат заедно с тях „Патиланци”. Малки и големи „патиланци” преживяха един незабравим час и се забавляваха заедно с героите на Ран Босилек и техните истории. През следващия ден второкласниците написаха писма до Смехурко, в които му разказаха за свои интересни преживявания. След това ги сглобиха в книжно тяло със заглавие „Драги ми, Смехурко...”. По покана на класния ръководител, на гости на учениците от 2 „б” клас беше поетът Харалан Недев. Учениците четоха негови стихотворения за родината. Поетът беше впечатлен от читателските им умения. Той също се включи в инициативата, като прочете пред малките си домакини свои стихотворения от книгата  „Малчугани сладурани”, след което я подари за класната им библиотека.

Учениците от 2 „в” клас, с класен ръководител г-жа Христина Бочева, се включиха в Националната седмицата на четенето със следните дейности: четене по роли и драматизация на българската народна приказка „Най-скъпоценният плад” и илюстрация на приказен герой.

През Националната седмица на четенето учениците от 3 „а“ клас, с класен ръководител г-жа Диана Янкова, обогатиха библиотеката на класа, като донесоха любими книжки и ги представиха пред своите съученици. Те се разделиха на екипи. Три отбора четоха по роли откъси от „Приключенията на Лиско“ на Борис Априлов. Другите илюстрираха и направиха комикси, с които подредиха изложба. Играха на литературни игри: „Подреди частите на приказката“ и „Измисли продължение на …“

Dsc00950  3 A 1

            С разнообразни и интересни дейности се включиха и учениците от 3 „б” клас с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева. Създадоха библиотека на класа; четоха по роли любими детски приказки; рисуваха илюстрации; проведоха разговор на тема: „Моята любима приказка” и изготвиха постер със заглавията на прочетените произведения.

3 Kl

            С много настроение и ентусиазъм, учениците от 3 „в“ клас, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева, проведоха своите дейности през Националната седмица на четенето: размяна и подарък на интересни книги за класната библиотека, екипно представяне на драматизации от книгата „Патиланци“, състезание за най-добър четец и избор на най-добре воден читателски дневник.

            Националната седмица на четенето в 4 „а” клас, с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова, започна с „Работилница за творческо писане”. На учениците беше поставена задача да създадат лични творби по една от темите „Есен” и „Водни лилии”. Любовта към книгата и интересът към четенето подтикна четвъртокласниците да се включат в състезанието „Най-добър четец!“. На гости им бяха единадесетокласниците Невена Гунова, Надя Илиева и Цветомир Моновски от СУ „Васил Левски“- гр. Троян, които успешно влязоха в ролята на жури. Те поставиха ясни и точни критерии за четене към малките ученици, предварително обсъдени с тяхната преподавателка по български език и литература г-жа Мария Църовска. Учениците участваха с желание и ентусиазъм в състезанието, като четоха непозната приказка. Ресурсите за оценка на журито бяха забавни, но много точни, според поставените критерии. За доброто си представяне малките ученици получиха специална награда – стихотворение, написано от член на журито – Невена Гунова. В края на ползотворната среща четвъртокласниците помолиха гостите да прочетат личните им творби и да предложат най-добрите за публикация в класния вестник „Любознайковци“. Тази инициатива, изпълнена с иновационни акценти в практическата дейност, е свързана не само с формиране  на четивна грамотност и устойчив интерес на децата към книгите, но и с приемствеността начален етап – прогимназиален етап по Български език и литература.

В 4 „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска, се проведе състезание по четене, което беше посветено на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек. Участваха седем ученици, които прочетоха откъси от произведения на Ран Босилек пред своите съученици. Те се справиха отлично и получиха награди. 

 Iv 1  4 2[ Прочети още... ]

Отново е 15 септември

събота 17 септември 2016 - 08:36:00

       Dsc00804Dsc00805

С празнично настроение и много усмивки започна първият учебен ден на Новата 2016/2017 учебна година.

Тържествената церемонията започна с внасяне на знамената на Република България и НУ „Св. св. Кирил и Методий” и изслушване на националния химн. Получихме Поздравителни адреси от г-жа Ирина Митева - Областен управител на Област Ловеч, г-н Еленко Начев - Началник РУО - Ловеч, Иван Миховски – народен представител от Троян, г-жа Донка Михайлова - Кмет на Община Троян.

Гости на празника бяха г-н Николай Тодоров - Председател на Общински съвет – Троян и Председател на Училищното настоятелство, членове на Училищното настоятелство, родители, баби и дядовци, бивши учители.

Архиерейски наместник и Председател на църква „Света Петка”, Марин Божков, направи водосвет и благослови  откриването на Новата учебна година.

Приветствие за началото на учебната година към всички присъстващи поднесоха г-н Николай Тодоров – Председател на Училищното настоятелство и Директорът на НУ „Св. св. Кирил и Методий” – г-н Борис Йовчев.

Празничен поздрав от стихове, песни и танци поднесоха ученици от трети и четвърти клас.

Всички ученици с нетърпение очакваха празничния ден. Но най-нетърпеливи и развълнувани бяха най-малките – децата от Целодневна подготвителна група и първокласниците. Техни представители споделиха на сцената чрез изпълнение на емоционални детски стихове своите първи трепети и вълнения.

След изпращане знамето на училището, първи в храма на знанието влязоха децата от Целодневна подготвителна група, водени от своите учителки Бисерка Станчева и Елена Маринова и  учениците от първи „а” и първи „б” класове с класните си ръководители г-жа Любка Самичкова и г-жа Радка Колева.

 [ Прочети още... ]

Категории новини