Новини


Ден на отворените врати в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Троян

понеделник 23 октомври 2017 - 07:35:46

Dsc02313Dsc02324

Хубав, весел, приятен, слънчев, прекрасен, интересен, забавен, хубав, сближаващ семейството, вълнуващ  – така определиха част от участниците в него поредния Ден на отворените врати в нашето училище. Тази инициатива събра за поредна година деца и родители, за да се забавляват и творят заедно. Всеки имаше възможност да избере една от предложените дейности, в която да участва сам или с родител. А дейностите бяха повече от интересни: деца и родители показаха своите умения в рисунка, апликация или смесена техника на тема „Пъстра есен“; майсторите на кулинарни изделия, отново в екип,  изработваха  „Сандвичи за детски празник“; деца и родители се забавляваха заедно в забавни игри, скачане на въже, дартс. Най-добрите четци се включиха в четенето на откъси от произведения на Емилиян Станев по повод 110 години от рождението му; първокласниците и второкласниците участваха в щафетни игри, а учениците от трети и четвърти клас играха народна топка. На пъстрото есенно хоро се хванаха деца, родители, учители.

            Атрактивен гост на Деня на отворените врати беше Пипи Дългото чорапче. В ролята на любимата на всички героиня беше Ирина Самичкова от трети „в“ клас. Тя беше и на сцената, където нейни съученици и ученици от четвърти „б“ клас, бяха подготвили емоционално откриване на празника. Беше и на игрището за народна топка, показа и своите умения за четене. А щом Пипи е сред нас, няма как да не е забавно!

Dsc02494Dsc02408

            По време на целия празник цареше доброто настроение, както се изрази и Директорът на нашето училище, г-н Борис Йовчев в своя поздрав към всички.

            За участниците имаше картонена шапка, специално за празника. Всеки имаше възможност да се подкрепи с вкусен сандвич и чаша чай, а в края на празника и да се подслади с бонбон.

            Ние, като част от клуб „Малки журналисти“, имахме не по-малко интересна, но и отговорна задача. Маги, в ролята на фотограф, заснемаше най-интересните моменти от днешния ден. Ние пък проведохме интервю с някои от участниците в различните дейности, за да разберем защо са избрали тази дейност, дали искат и през следващата година да има такъв ден, както и да чуем техните предложения за други дейности.

            Днешният ден на отворените врати ще остане задълго в съзнанието на всички – с усмивките на лицата, със сътвореното от техните ръце, с емоциите от спортните и забавните игри и с нетърпение ще очакват следващия. Вече има и предложения за нови дейности – стрелба с лък и състезание с велосипеди.

 

                                                                                              Ники и Ели

 

 Dsc02451Dsc02409

 

 

 [ Прочети още... ]

Гости от детските градини

сряда 18 октомври 2017 - 08:33:31

Img 4502         2 Img 4309

Здравейте,

            Ние сме Маги и Ели и сме част от екипа на клуб „Малки журналисти“.

            Днес ще ви разкажем за малките ни гости – децата от подготвителните групи на две от детските градини в Троян  – „Здравец“ и „Осми март“.

            В два поредни дни, водени от своите учителки, малчуганите бяха гости в нашето училище. След като се разходиха из него и го разгледаха, влязоха при първокласниците. В класната стая на първи „а“ клас ги посрещнаха Червената шапчица и Снежанка. Те им задаваха въпроси, с отговорите на които малките ни гости  се справиха отлично. След това им разказаха приказките, от които са „излезли“. С помощта на първокласниците, малчуганите подредиха пъзели с Червената шапчица. В класната стаята на първи „б“ се беше превърнала в планета на математиката. Тук нашите гости ги очакваха различни задачи, които те решиха бързо и вярно. Следващата спирка беше игротеката. Поканихме децата да се настанят на столчетата и проведохме с тях кратко интервю. Впечатлени сме от отговорите им. Освен, че знаят името на училището ни, показаха и знания за тяхното дело. Споделиха, че всичко в нашето училището им е харесало и ни разказаха за своите любими занимания и игри. След това малчуганите се потопиха в създадената творческа атмосфера и сътвориха прекрасни есенни дървета. На тръгване всяко дете отнесе със себе си своята творба за спомен от гостуването си в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 [ Прочети още... ]

Национална награда

сряда 11 октомври 2017 - 08:50:00

IMG 4327

Проектът на учениците от 3 „б“ клас и техният класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева, „С багри и слова да опишем пролетта“, е отличен с Национален знак за качество по програма eTwinning. Тя е част от новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+”.

            В началото на всяка нова учебна година Националното звено за координация оценява всички проекти, кандидатствали за признанието Национален знак за качество.

            В проекта „С багри и слова да опишем пролетта“ троянските ученици си партнираха с ученици от НУ „Св. Софроний Врачански“, гр. Враца и ПГПЧЕ, гр. Плевен. В продължение на няколко месеца малките творци описваха пролетта с думи и цветове, като създадоха гатанки, съчинения, стихотворения и рисунки, които са публикувани в крайния продукт по проекта – електронна книга. 

[ Прочети още... ]

Моят град празнува

понеделник 09 октомври 2017 - 12:28:00

Img 4219Img 4222

Истинска музейна сбирка с експонати, характерни за Троян и кът с постери за града ни, бяха  подредени във фоайето на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Повод е празникът на нашия град – Петковден, а уредници са учителите от ЦОУД.[ Прочети още... ]

Световен ден на усмивката

събота 07 октомври 2017 - 17:45:00

           Dsc02245Img 4230

Празнуваме Световния ден на усмивката. По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври. Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският рекламист Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. В последствие той учредява Световния ден на усмивката, а днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

            С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

            Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Харви умира през 2001 година, а в негова памет е създадена Световната фондация на усмивката, която и до днес спонсорира различни инициатива, свързани с празника. 

     Dsc02241  Dsc02234

            Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника. Най-голямото усмихнато личице, образувано от хора, пускане на балони с оптимистични послания, рисуване с тебешир по уличния асфалт, състезание по хапване на пай, посещения на болници и старчески домове, дежурства в най-близката безплатна кухня, раздаване на сертификати за усмивка - възможностите са безброй. Единственото задължително нещо в Световния ден на усмивката е да накара възможно най-много хора да се усмихнат и да бъдат добри.

            Тази сутрин, усмихнати балони, закачени на всяка врата, изненадаха приятно учениците и учителите от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Идеята е на четвъртокласниците от Целодневна организация на учебния ден и техните учители, г-жа Тонка Стоевска и г-жа Бисерка Георгиева. Разделени в екипи, момичетата и момчетата подготвиха информация за тази световна инициатива. Те гостуваха на учениците от всички паралелки, за да ги запознаят с нея. След това всеки ученик получи от тях стикер усмихнато човече.

Dsc02238DSC02243

 

 [ Прочети още... ]

Шеста национална конференция „Насърчаване на четенето

петък 06 октомври 2017 - 07:18:24

Img 0136

"В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели." - Франческо Петрарка

Г-жа Диана Янкова и г-жа Марияна Зъзрева участваха в Шестата национална конференция „Насърчаване на четенето“, организирана от Еразъм+. Преподавателките се включиха се в обсъжданията по темата „Помогни ми да прочета“, чрез своята разработка „Кът за четене“. Споделените нетрадиционни, иновативни форми за мотивиране на четенето и грамотността в училище, обмяната на идеи в свободните дискусии са изключително ползотворни за бъдещата работа.

            По традиция всеки беше взел със себе си любима книга и събраната колекция се дари на читалищната библиотека в Шейново.[ Прочети още... ]

Здравей, училище!

събота 16 септември 2017 - 09:15:00

Dsc02112

Отново е 15 септември. За 98-ма поредна година НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ отваря врати, за да посрещне своите ученици.

С празнично настроение и много усмивки започна първият учебен ден. Тържествената церемонията за откриване на новата 2017/2018 учебна година започна с внасяне на знамето на училището и изслушване на националния химн.

Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков отслужи водосвет за успех и благополучие.

Приветствие за първия учебен ден бяха поднесени от г-н Николай Тодоров, Председател на Училищното настоятелство и Председател на Общински съвет Троян, г-н Минко Христов – Старши експерт по организация на средното образование, РУО – Ловеч и г-жа Елеонора Тотева, Председател на Обществения съвет. Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също поднесе своя поздрав към всички деца, ученици, учители, родители, гости.

Гости на първия учебен ден бяха децата от Подготвителната група  на ОДЗ „Буковец“.

Ученици от трети и четвърти клас, подготвени от учителите Диана Янкова, Марияна Зъзрева и Добринка Семерджиева, отправиха тържествен и емоционален поздрав към всички със своите изпълнения – стихове, песни, българско хоро. Бъдещи първокласници и дете от Целодневна подготвителна група споделиха своите първи трепети и вълнения с изпълнените от тях стихотворения.

Всички ученици бяха развълнувани – от новото начало, от срещата с приятелите и учителите. Но най-нетърпеливи бяха най-малките. Децата от Целодневна подготвителна група, водени от своите учители - г-жа Бисерка Станчева, г-жа Елена Маринова и първокласниците, заедно със своите първи учители - г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Дора Немска, първи прекрачиха прага на училището.

За всички ученици започва едно ново начало – изпълнено с много нови предизвикателства, знания, игри и приключения.

 Dsc02129 DSC02122[ Прочети още... ]

Съобщение

сряда 13 септември 2017 - 11:22:52

СЪОБЩЕНИЕ

На 20.09.2017година  от 17.30 часа ще се проведе родителска среща за II, III и  IV клас[ Прочети още... ]

ПОКАНА

четвъртък 31 август 2017 - 11:53:00

  2

Уважаеми ученици, родители, гости и приятели на училището,

Ръководството,

Педагогическият колегиум,

Училищното настоятелство и

Общественият съвет

при

НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Ви канят да присъствате

на тържествено откриване

на учебната

2017/2018 година

и посрещане на първокласниците.

 

 15.09.2017 г. от 9,00 часа

 [ Прочети още... ]

Ловеч – домакин на Дванадесетите Национални педагогически четения

неделя 25 юни 2017 - 22:57:00

IMG 3440

          Дванадесетите Национални педагогически четения събраха в Ловеч начални учители, Директори на училища и експерти от няколко Регионални управления на образованието. Конференцията се проведе от 21 до 23 юни под мотото „Да запазим усмивката в училище“.

           Форумът се организира от център „Хуманна педагогика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, който функционира от 2005 год. под ръководството на проф. д-р Емилия Василева и експертен Съвет  в състав: гл. ас. Марияна Косева, Светла Христова, Пепа Лазарова, Васка Атанасова,  Ели Сергеева, Илияна Петрова, Росица Георгиева. Центърът е конструиран от функциониращи  лаборатории „Хуманна педагогика” и от индивидуалното участие на учители и експерти от областите: София, Силистра, Ловеч, Русе, Пловдив, Пазарджик, Добрич, Плевен, Разград. 

            Начални учители от осем области в страната споделиха творческия си професионален опит, обединен от работната тема: „Моето педагогическо ежедневие”.

            Домакин на Конференцията тази година е Регионално управление на образованието – Ловеч, в лицето на г-н Еленко Начев – Началник на РУО и г-жа Светла Христова -  Старши експерт за обучението в начален етап и със съдействието на г-жа Корнелия Маринова, Кмет на Община Ловеч.

            Педагогическият форум беше официално открит в Ловчанското читалище „Наука 1870“. Сред официалните лица в залата бяха Корнелия Маринова - кмет на Община Ловеч, Венцислав Христов – заместник кмет на Община Ловеч, заместник областният управител Илиян Тодоров и  Еленко Начев - Началник на Регионално управление на образованието, Ловеч.

            Гостите и участниците бяха приветствани от г-жа Корнелия Маринова, проф. д-р Емилия Василева и г-н Еленко Начев. Преди да пожелае на „Добър час на форума“, проф. д-р Василева благодари на експертите, които са съдействали за събирането на изповедите на учителите, както тя нарече техния споделен опит. Г-н Еленко Начев предаде поздрава на Таня Михайлова, заместник-министър на образованието към участниците в Конференцията. Той оцени високо труда на началните учители, които поставят основата в знанията на учениците.

            Грандиозен концерт от песни, танци и музикални композиции, с участието на талантливи ученици от Ловеч, беше поздрав към гостите и участниците във форума.

            По време на Конференцията бяха презентирани 63 доклада, представящи добри педагогически практики. При откриването всеки участник получи книга, в която те са публикувани. 

            НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Троян беше представено от Антоанета Шошкова и Диана Янкова от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с разработката „Ден на отворените врати – една нестандартна форма за сътрудничество и взаимодействие с родителската общност“. Радиана Бояджиева презентира „Клуб по гражданско образование – предизвикателство за учител и ученици“.

           

            В последния ден от Конференцията, проф. д-р Емилия Василева, главен асистент Марияна Косева г-жа Марияна Механджиева - старши експерт за обучението в начален етап, РУО Пловдив и г-жа Йорданка Стоилова – старши експерт за обучението в начален етап, РУО Сливен, обобщиха резултатите от работата в отделните секции, като оцениха високо всички разработки. Г-н Еленко Начев отново припомни важната роля на началния учител. Г-н Венцислав Христов даде висока оценка на г-н Еленко Начев и г-жа Светла Христова - за организирането и провеждането на педагогическия форум.

            От името на участниците в Конференцията, Благодарствено писмо до г-н Еленко Начев и г-жа Светла Христова прочете Соня Трифонова, старши учител в НУ „Св. Климент Охридски“, с. Войсил, общ. Марица, обл. Пловдив.

            Много думи на благодарност получи г-жа Светла Христова и от г-жа Васка Атанасова - старши експерт за обучението в начален етап, РУО Пловдив, за която е „чест и удоволствие, че я познава“. А на г-н Еленко Начев и г-н Венцислав Христов, благодари за човечността.

            След официалното закриване на Дванадесетите Националните педагогически четения, всички се отправиха към Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където Ловчански митрополит Гавриил, отправи за тях молитва за здраве.

 IMG 3389

                                               [ Прочети още... ]

Категории новини