Новини


Хепънинг за Деня на планетата Земя

понеделник 23 април 2018 - 12:34:00

Img 0469

 

         Хепънинг, посветен на          Деня на планетата Земя, организиран от учителите Радиана Бояджиева, Мариела Терзиева, Силвия Кацарова, Бисерка Георгиева и Марио Коларов, събра ученици от различни класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Чрез рисунки и писмени послания, участниците в него искат да провокират и учениците, и възрастните, да помислят за бъдещето на планетата.

         Гост на празника беше младата троянска художничка Росица Миладинова, бивш възпитаник на училището. Тя сподели своята позиция, относно опазването на Земята, след което с удоволствие и възхищение наблюдаваше малките творци, които изразиха своите послания за Деня на Земята чрез своите рисунки на листи и на асфалт.

         Всеки участник имаше възможност да напише своето послание и на зелено листче с форма на листо и да го закачи на подготвено за целта дърво.

         В края на празника беше прочетено Отворено писмо от името на учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с призив към техните съграждани за опазване на природата и околната среда. „Защото планетата Земя е наш общ дом и всички ние – деца и възрастни, трябва да бъдем много разумни в своето поведение, за да я съхраним за бъдещите поколения.“, се казва в него. Копия от писмата са изпратени до Кмета на Община Троян, Общински съвет - Троян и медиите.

Fotojet Fotojet 2

Fotojet 3  Fotojet 4

Fotojet 6  Fotojet 5

Fotojet 1  Fotojet 7

 

 [ Прочети още... ]

Заедно можем да спасим дърво

вторник 17 април 2018 - 09:44:00

Img 6608Img 6610

През месец декември учениците от трети „б“ клас стартираха инициатива за събиране на хартия за рециклиране под надслов „Заедно можем да спасим дърво“, дейност от eTwinning проекта им „My Earth is My Home“. В нея се включиха ученици от първи „а“, втори „а“, втори „б“ и четвърти „а“ класове, с класни ръководители Антоанета Шошкова, Любка Самичкова, Радка Колева и Диана Янкова. Събраната хартия, 116 кг, беше предадена в пункт за вторични суровини. Получената сума - 10,44 лв., ще бъде добавена към парите, които се набират благотворително чрез събиране и предаване на пластмасови капачки за закупуване на инхалатор за Детско отделение на МБАЛ Троян. Победителите, събрали най-голямо количество хартия - учениците от втори „а“ клас, бяха наградени от инициаторите с книга

.Img 6751

Img 6707Img 6709[ Прочети още... ]

Лесовъди за един ден

понеделник 16 април 2018 - 09:40:00

Img 0037Img 0049

Във връзка със Седмицата на гората, проведена тази година под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ на 12.04.2018 г. учениците от IV „б“ клас, с учители г-жа Зъзрева и г-жа Стоевска, участваха в занимание на екологична тематика в местността Турлата, организирано от Държавно горско стопанство - Троян.

Под ръководството на лесовъдите в различни забавни и образователни игри, четвъртокласниците разбраха важността на запазване равновесието в екологичната система, определяха възрастта на дървета по годишните кръгове. Научиха интересни факти за живота на дивата котка и катерицата, като в ролеви игри се опитваха да се движат безшумно в гората и да преживеят зимата със запаси от храна, така както животните. Обогатиха знанията си за правилното поведение в природата като туристи, за опазване на гората, за възникване и гасене на горски пожар. Учениците показаха и добри умения в приложното изкуство - изработиха си медальони с подготвените от лесовъдите дървени основи, които украсиха с растителни орнаменти.

Img 0080Img 0084

Едно от най-смислените неща, които човек може да направи в живота си, е да засади дървета. Стара народна мъдрост гласи, че ако си засадил поне едно дърво, животът ти не е минал напразно. С помощта и под ръководството на лесовъдите, четвъртокласниците засадиха повече от 20 млади дъбови дръвчета в местността Турлата над града и пожелаха да се грижат за тях.

Това е нашият малък принос към опазване на природата, осъществен благодарение на чудесната инициатива на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство – Троян.

Сигурни сме, че ако заедно с нас привлечем и наши приятели да започнат да се отнасят с уважение към природата, ще оставим и на следващите поколения чистия и свеж планински въздух и красотата и прохладата на гората.

Img 0125Img 0143[ Прочети още... ]

Наша гордост

понеделник 09 април 2018 - 22:44:50

30530457 3223384971067881 4945944064441712640 O

Отлично представяне на Божидар Тодоров от IV "а" клас с преподавател г-жа Диана Янкова в Националния кръг на Музикалната игра "Ключът на музиката" в Пловдив.[ Прочети още... ]

Празник на знанието

неделя 01 април 2018 - 21:40:59

IMG 6616SAM 3962

Няма по-вълнуващ момент за всеки първокласник от този, когато с гордост може да заяви, че вече е грамотен. В последните дни на месец март, първолаците от нашето училище убедиха в това своите родители и гости на своите празници на знанието.

            Учениците от първи „а“ клас, с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова и учител ЦОУД – г-жа Снежана Мичева, подариха на своите родители и гости незабравим празник, изпълнен с много положителни емоции. Първокласниците показаха знания за родния език. Отлично се справиха със забавните задачи. Не ги затрудни и кръстословицата, при попълването на която получиха думата „знание“. Изпълниха прекрасни стихове и песни за буквите, знанието и родината. Показаха отлични актьорски и танцови умения. За положеното старание всеки първокласник получи грамота и книга. Освен за подаръците, родителите се бяха погрижили и за красива вкусна торта, с която завърши празникът.

            Учениците от първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска и учител ЦОУД – г-жа Ценка Мастравска, зарадваха своите гости с изпълнените от тях стихове и песни за буквите. Показаха, че могат да четат. А освен знания за родния език, те показаха че се справят отлично с решаването на задачи. Знанията, които са овладели по Околен свят, им помогнаха да решат подготвената за празника кръстословица.

 IMG 6650SAM 3969

 [ Прочети още... ]

Открита практика в Подготвителната група

понеделник 19 март 2018 - 13:35:37

IMG 6424IMG 6438

            На 15 март 2018 година в Целодневна подготвителната група на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, се проведе открита практика по математика на тема „Играем с цифрите и числата“. Гости бяха учители на Подготвителни групи в детски градини и училища от Община Троян. Бъдещите първокласници показаха отлични математически знания и умения.

 IMG 6434

 [ Прочети още... ]

Урок по родолюбие

вторник 13 март 2018 - 08:49:05

Img 0015

Вълнуваща среща на участниците в групите по проект „Твоят час“ от четвърти клас с представители на НД "Традиция" РК "34-ти пехотен троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево. Учениците чуха вълнуващи разкази от г-н Христо Калистерски и г-н Петко Радионов за Априлското въстание и Руско – турската война. Отговаряха на поставените от тях въпроси и с любопитство задаваха свои, на които гостите компетентно отговаряха.

Разбира се много голям интерес предизвика докосването до автентични оръжия от този период и обясненията на облечените с типични за времето си дрехи лектори.

Преподавателите г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева и четвъртокласниците благодариха на председателя на Клуб „Традиция“ г-н Калистерски, за този различен урок по история, наречен урок по РОДОЛЮБИЕ.

 

 [ Прочети още... ]

Тема с продължение: Благотворителният проект „Мартенички с кауза“ с успешен финал

сряда 07 март 2018 - 08:48:34

Img 1677

Проектът „Мартенички с кауза“, реализиран от ученици, учители и родители от НУ „Св. св. Кирил и Методий“, Троян, приключи успешно. Изработените 1000 мартенички бяха закупени от много троянски фирми и физически лица. Събраната сума, 2 500 лв., беше връчена на д-р Пенко Бамбов - Управител на МБАЛ Троян, от група ученици, включваща представители от всички паралелки в училището. На срещата присъстваха д-р Антоанета Панджарова, завеждащ Детско отделение, главната сестра на болницата, старшата сестра на Детско отделение и директорът на НУ „Св. св. Кирил и Методий“.

         Предоставените средства ще бъдат изразходени за закупуване на инхалатори, ЕКГ апарат за деца и апарат за кардио-пулмонална ресусцитация.

         Двете институции благодарят на фирмите и физическите лица за партньорството по проекта.

 [ Прочети още... ]

Благотворителност чрез рециклиране

понеделник 05 март 2018 - 16:07:00

Fotojet 1Fotojet 3

Учениците от трети „б“ клас, „Св. Св. Кирил и Методий“, инициираха благотворителност с пластмасови капачки. Към идеята на третокласниците, която е една от дейностите им по международния eTwinning проект „My Earth is My Home“ /“Моята Земя е моят дом“/, се присъединиха много ученици от училището, както и хотел „Троян Плаза“, магазин „Лайф“ и Виенска сладкарница „Славея“. Така, чрез рециклиране, ще бъде реализирана една благотворителна инициатива. Със средствата, получени от предаването на капачките, ще бъде закупен инхалатор за Детско отделение на МБАЛ Троян Д-р Георги Стоев – Шварц.

 Fotojet 2

 [ Прочети още... ]

Героите на България

петък 02 март 2018 - 17:43:21

Dsc00082Dsc00083

В навечерието на Националния празник на България, Трети март, децата от Целодневна подготвителна група, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с учители г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова, представиха пред своите родители и гости емоционално тържество, посветено на героите на България. Бъдещите първокласници развълнуваха присъстващите със своите изпълнения. Те пяха и рецитираха. Разказаха наученото за Левски и Ботев. На сцената оживя и Райна Княгиня с ушития от нея байрак.[ Прочети още... ]

Категории новини