Новини


Извило се пъстро пролетно хоро

четвъртък 31 май 2018 - 07:38:00

Img 7540Img 7557

През учебната 2017/2018 година момичета и момчета от първи, втори, трети и четвърти класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, изучаваха народни танци по проект на МОН „Твоят час“. На 29 май, на откритата училищна сцена, те показаха какво са научили.

            Празникът беше озаглавен „Извило се пъстро пролетно хоро“. Гости на фолклорните групи „Хорце“ и „Пъстра китка“, с ръководители г-жа Мариела Терзиева и г-жа Радиана Бояджиева, бяха учители, родители, баби, дядовци, приятели.

            Със своите изпълнения танцьорите, облечени в красиви народни носии, подариха на своите родители и гости мигове, в които да се докоснат до магията на българския танцов фолклор.

            В края на празника, всички заедно, деца и гости, извиха едно голямо пъстро пролетно хоро.

 Img 7561

 [ Прочети още... ]

УЧИЛИЩЕ СРЕД ПРИРОДАТА В СЕЛО ЛЕСИДРЕН

четвъртък 24 май 2018 - 15:07:55

Dscn8113Img 0201 1

От 18 до 20 май 2018 г., учениците от четвърти клас участваха в организираното „Зелено училище“ в китното планинско село Лесидрен. Настанени в приятната обстановка на хотел „Лесидрен“, четвъртокласниците с удоволствие почиваха и се забавляваха. Преподавателите г-жа Янкова, г-жа Зъзрева, г-жа Семерджиева и г-н Коларов организираха много игри и състезания, а медицинският фелдшер Дамянов помагаше при нужда.

В съботния ден домакините организираха поход в близката околност. Водени от Теди Борисова, управител на хотела, учениците посетиха местната църква „Свети Великомъченик Георги", която е паметник на културата и чуха легендите за нейното построяване. Разходиха се до местността „Губе” в подножието на връх „Койнец”, с които са свързани много истории за древните траки. Голям интерес предизвика запознаването с техниката пирография. Учениците с удоволствие сами изработиха сувенири, които си взеха за спомен.

Трите дни минаха неусетно и оставиха приятен спомен в края на четвърти клас.

Img 0105Dscn8126[ Прочети още... ]

Рецитал

четвъртък 24 май 2018 - 14:57:58

Img 7424Img 7457

В навечерието на 24 май в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе конкурс за рецитиране на стихотворения, посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и празника на училището. Участваха деца от Подготвителните групи на детските градини „Осми март“, „Мир“, „Синчец“ и „Здравец“ и деца от Подготвителната група и ученици от първи, втори, трети и четвърти класове на училището домакин. Всички участници бяха отлично подготвени и това доста затрудни журито, което беше в състав: Мария Минковска от Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Боряна Лилова от Библиотеката при Народно читалище Наука – Троян. Всички участници получиха грамоти, а отличените от журито рецитатори бяха наградени с книги.

Img 7496[ Прочети още... ]

Екскурзия

понеделник 21 май 2018 - 15:09:42

IMG 20180517 144233

Екскурзия с познавателно - развлекателен характер проведоха децата от подготвителна група и учениците от първи клас. Те посетиха Троянския манастир, запазил светли късчета от националната ни история. Видяха едно от скривалищата на Апостола на свободата – Васил Левски, като се докоснаха до духа на този велик българин, отдал живота си за свободата на родината.

Посетиха Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Попаднаха сред експонираните обитатели на Стара планина. Забавляваха се, като слушаха песен на славей, рев на мечка и вой на вълк.

Първата организирана екскурзия – едно незабравимо преживяване![ Прочети още... ]

ПОКАНА

петък 11 май 2018 - 12:12:00

IMG 7079[ Прочети още... ]

Открит урок по литература

вторник 08 май 2018 - 22:13:03

Img 6975Img 6978

Поредната добра педагогическа практика в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представена в началото на месец май с учениците от първи „а“ клас с класен ръководител г-жа Антоанета Шошкова. На открития урок по литература на тема „Двама другари“ – българска народна приказка, присъстваха Директорът Борис Йовчев и учители от училището.

            В урока бяха използвани различни интерактивни техники и методи. Водени умело от своя преподавател, първокласниците показаха отлични знания за особеностите на приказката като литературен жанр. Чрез включване в различни дидактически игри, те впечатлиха своите гости с отлични умения за четене – подборно, по роли и синхронно, за свързване на героите с техните действия и определяне на качествата им, за разказване във верижка. Чрез играта „Откриватели“ показаха бърза ориентация в текста и откриваха изречението, чието начало е прочела тяхната учителката. Определянето на поуката от приказката също не успя да затрудни първокласниците. А от изработените от тях мини проекти прочетоха народни мъдрости за приятелството.

            В края на урока всеки ученик направи оценка на своята работа с избрана от него подходяща картинка.

Img 7018Img 6991[ Прочети още... ]

Открит урок по български език

понеделник 30 април 2018 - 19:38:33

IMG 6930IMG 6932

На открития урок по български език на тема „Изреченията в българския език“, който се проведе на 25 април 2018 г., беше показана поредната добра педагогическа практика в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Главни действащи лица бяха учениците от 2 „а“ клас, а техният преподавател, Любка Самичкова, доказа своя професионализъм, като умело представи стратегии за учене и прилагане на новата учебна програма по БЕЛ във втори клас. Гости на второкласниците бяха Директорът на училището, г-н Борис Йовчев и учители от училището.

IMG 6944IMG 6946

            В урока бяха включени разнообразни дидактически игри, чрез които учениците не само се забавляваха, но и показаха отлични знания и компетентности за думите в речта и изреченията в българския език. Второкласниците бяха изключително активни, което беше провокирано чрез самостоятелна работа и работа в екип.

         IMG 6952IMG 6933

 [ Прочети още... ]

Наша гордост

четвъртък 26 април 2018 - 09:41:45

Img 6925

На проведеното на 21 април 2018 г. Великденско математическо състезание, малките математици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ завоюваха призовите места.[ Прочети още... ]

Хепънинг за Деня на планетата Земя

понеделник 23 април 2018 - 12:34:00

Img 0469

 

         Хепънинг, посветен на          Деня на планетата Земя, организиран от учителите Радиана Бояджиева, Мариела Терзиева, Силвия Кацарова, Бисерка Георгиева и Марио Коларов, събра ученици от различни класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Чрез рисунки и писмени послания, участниците в него искат да провокират и учениците, и възрастните, да помислят за бъдещето на планетата.

         Гост на празника беше младата троянска художничка Росица Миладинова, бивш възпитаник на училището. Тя сподели своята позиция, относно опазването на Земята, след което с удоволствие и възхищение наблюдаваше малките творци, които изразиха своите послания за Деня на Земята чрез своите рисунки на листи и на асфалт.

         Всеки участник имаше възможност да напише своето послание и на зелено листче с форма на листо и да го закачи на подготвено за целта дърво.

         В края на празника беше прочетено Отворено писмо от името на учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с призив към техните съграждани за опазване на природата и околната среда. „Защото планетата Земя е наш общ дом и всички ние – деца и възрастни, трябва да бъдем много разумни в своето поведение, за да я съхраним за бъдещите поколения.“, се казва в него. Копия от писмата са изпратени до Кмета на Община Троян, Общински съвет - Троян и медиите.

Fotojet Fotojet 2

Fotojet 3  Fotojet 4

Fotojet 6  Fotojet 5

Fotojet 1  Fotojet 7

 

 [ Прочети още... ]

Заедно можем да спасим дърво

вторник 17 април 2018 - 09:44:00

Img 6608Img 6610

През месец декември учениците от трети „б“ клас стартираха инициатива за събиране на хартия за рециклиране под надслов „Заедно можем да спасим дърво“, дейност от eTwinning проекта им „My Earth is My Home“. В нея се включиха ученици от първи „а“, втори „а“, втори „б“ и четвърти „а“ класове, с класни ръководители Антоанета Шошкова, Любка Самичкова, Радка Колева и Диана Янкова. Събраната хартия, 116 кг, беше предадена в пункт за вторични суровини. Получената сума - 10,44 лв., ще бъде добавена към парите, които се набират благотворително чрез събиране и предаване на пластмасови капачки за закупуване на инхалатор за Детско отделение на МБАЛ Троян. Победителите, събрали най-голямо количество хартия - учениците от втори „а“ клас, бяха наградени от инициаторите с книга

.Img 6751

Img 6707Img 6709[ Прочети още... ]

Категории новини