Новини


Един различен учебен час

четвъртък 07 ноември 2019 - 21:20:10

 Img 2626Img 2643

Днес учениците от 1 “б” клас на НУ “Св. Св. Кирил и Методий” имаха един различен учебен час. На гости им беше Марина Димитрова, бивш възпитаник на училището. За първокласниците беше интересно да се запознаят с автора на дъгата и усмихнатото слънце, които вече няколко години красят стената в класната им стая. След като им разказа за себе си и отговори на въпросите, Марина поведе новите си приятели в едно емоционално творческо приключение и заедно нарисуваха усмихнати лица с интересни косички. В края на срещата първокласниците подариха на своята гостенка красиви картички, нарисувани от тях.

  [ Прочети още... ]

Конкурс за изграждане на 3D макет на училищната сграда

сряда 06 ноември 2019 - 20:25:00

Във връзка със 100 годишния юбилей на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше обявен конкурс на тема „Изграждане на 3D макет на училищната сграда“. Проектите, които са съвместна работа на дете и родител, бяха оценявани от жури в състав: инж. Пенко Терзиев, Елеонора Тотева – Директор на Общинско предприятие „Комунални услуги – Троян“ и г-н Борис Йовчев – Директор на училището.

            Победителите бяха наградени от Директора на училището с Грамота и 3D пъзели. Ето и техните имена:

Първа награда:Img 2600

Деница Христова Маринова   III „а“ клас

Себастияна Красимирова Мичева III „а“ клас

Втора награда:

Милена Атанасова Минкова II „в“ клас

Християн Христов Топалски III „а“ клас

Мартин Борисов Димитров II „в“ клас

Диана Радостинова Тинева II „в“ клас

Стефани Тони Йорданова IV „а“ клас

Трета награда:

Лора Любомирова Даневска II „б“ клас

Виктория Николаева Пенчева III „а“ класImg 2604

Елора Дамянова Дамянова II „а“ клас

Александър Николаев Николов III „б“клас

Павлета Сурай Ахмед IV „б“ клас

Виктория Петкова Петкова II „а“ клас

Поощрителна награда:

Марио Красимиров Марков IV „б“ клас

Даниел Галенов Христов II „б“ клас

Img 2654[ Прочети още... ]

Поклон, будители народни!

вторник 05 ноември 2019 - 14:06:00

Img 2589

И тази година Първи ноември – Деня на народните будители, беше отбелязан в НУ “Св. Св. Кирил и Методий”. В Актова зала на училището ученици от 2 „б“ и 3 „а“ класове, подготвени от учителите г-жа Марияна Зъзрева, г-жа Антоанета Шошкова и г-н Николай Стойчев, представиха със съпътстваща мултимедийна презентация музикално поетичен спектакъл, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

В края на тържеството Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, награди участниците в конкурса за изработване на 3D макет на училищната сграда. Победителите получиха грамоти и 3D пъзели.

 [ Прочети още... ]

Екскурзия до град Габрово

вторник 05 ноември 2019 - 05:57:55

 Img 5561Img 5567

           На 28 октомври 2019 година четвъртокласниците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, заедно със своите учители, посетиха град Габрово. В музея на образованието наблюдаваха развитието на писмеността от древността до наши дни. Пренесоха се в периода на българското Възраждане. Видяха автентично килийно и светско училище. Впечатлиха се от начина, по който учениците са пишели; научавали са уроците си, а непослушните са били наказвани.

               В планетариума, посещението в „Звездната зала“ , привлече вниманието на учениците с необикновената си красота. По неповторим начин те научиха за Слънчевата система, за най-ярките съзвездия и звезди на небосклона и легендите свързани с тях.

               За занаятите характерни за Габровско, четвъртокласниците научиха от посещението си в

АЕК „Етъра“. Тук те не само наблюдаваха изработването на предмети за бита, но и успяха да си купят такива за спомен. Опитаха от вкусните гевреци и питки. Забавляваха се на детските люлки, дървени каручки и местата за отдих. Доволни и малко изморени се прибраха вкъщи.

              Img 5575Img 5576[ Прочети още... ]

Покана

понеделник 04 ноември 2019 - 20:51:00

Ръководството и Педагогическият колегиум

при НУ „Св. Св. Кирил и Методий“най – учтиво Ви  канят

на Фестивал на патриотичната песен „Пеем за България“

 07.11.2019 г. /четвъртък/ от 18:00 ч.

в НЧ „Наука – 1870г.“[ Прочети още... ]

Ден на отворените врати

понеделник 21 октомври 2019 - 19:56:58

Dsc04362Dsc04492Dsc04502

          Поредният Ден на отворените врати отново събра деца и родители, за да се забавляват заедно в слънчевата октомврийска събота. Атрактивен гост на празника беше клоунът Бобчо.

След емоционалното откриване на празника, Директорът на училището г-н Борис Йовчев отправи своя поздрав към всички участници.

Учителите бяха организирали пет станции: „Веселите букви“, „Царството на математиката“, „100 години училище“, „Изкуства“ и „Забавни игри“. Екипите от дете и родител имаха възможност да посетят отделните станции, където за участието си получиха печат и бонбон.

Dsc04375Dsc04381

Денят на отворените врати завърши с раздаване на грамота и значка на всеки участник, след което деца, родители и учители се хванаха на пъстрото есенно хоро.

          Днешният Ден на отворените врати ще остане задълго в съзнанието на всички с усмивките на лицата и с интересните и забавни дейности.

Dsc04424Dsc04510[ Прочети още... ]

Тържествено откриване на юбилейната учебна година

понеделник 16 септември 2019 - 16:07:00

   Dsc04309Dsc04263

     “100 години училище” - под това мото започва и ще премине 2019/2020 учебна година в НУ “Св. Св. Кирил и Методий”.

Точно преди 100 години, макар и само с шест класни стаи, училищната сграда посреща своите първи ученици. През своята едновековна история тя е достроявана няколко пъти, за да придобие сегашния си вид, а училището търпи промени в статута и името си. През 1991 г. по предложение на учителския колектив и решение на Общински съвет - Троян, е възстановено първоначалното му име - “Св. Св. Кирил и Методий”.

В първия учебен ден на 2019/2020 учебна година за стотен път училищният двор на НУ „Свети Свети Кирил и Методий“ е изпълнен с развълнувани деца и ученици, учители, родители и гости.

Тържествената церемонията за откриване на новата учебна година започна с внасяне на знамето на училището и изслушване на националния химн.

Ставрофорен свещеноиконом Марин Божков отслужи водосвет за успех и благополучие.

        Поздравителни адреси бяха получени от г-жа Ваня Събчева – областен управител на Ловеч и народния представител г-н Иван Миховски.

         Приветствия за първия учебен ден поднесoха г-жа Донка Михайлова - кмет на Община Троян, която сподели, че е емоционално свързана с училището, защото е учила в него, а баща й е един от неговите директори и г-н Николай Тодоров – Председател на Училищното настоятелство.

         Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също поднесе своя поздрав към всички деца, ученици, учители, родители, гости.

         Ученици от четвърти клас, подготвени от учителите Радка Колева, Петя Колева, Силвия Кацарова и Мариела Терзева, отправиха тържествен и емоционален поздрав към всички със своите изпълнения – стихове, песни, българско хоро. Дете от Подготвителната група и първокласници споделиха своите първи трепети и вълнени с изпълнените от тях стихотворения и песен.

         Всички ученици бяха развълнувани – от новото начало, от срещата с приятелите и учителите. Но най-нетърпеливи бяха най-малките. Децата от Подготвителна група, водени от своите учители - г-жа Бисерка Станчева и г-жа Елена Маринова и първокласниците, заедно със своите първи учители, г-жа Румяна Йовчева, г-жа Христина Бочева, ж-га Радиана Бояджиева и г-н Марио Коларов, първи прекрачиха прага на училището.

         За всички ученици започва едно ново начало – изпълнено с много нови предизвикателства, знания, игри и приключения.

 Dsc04283Dsc04285

 

 [ Прочети още... ]

Национален eTwinning проект „Силата на книгите“

сряда 19 юни 2019 - 16:04:49

IMG 0174IMG 0386

Учениците от 4 „б“ клас приключиха успешно последния си eTwinning проект „Силата на книгите“, в който си сътрудничиха с четвъртокласници от НУ „Св. Софроний Врачански“, град Враца. В продължение на няколко месеца, самостоятелно или в екипи, партньорите по проекта реализираха различни дейности: на падлет стена споделиха в какво според тях се изразява силата на книгите, изработиха постери и презентираха самостоятелно прочетените от тях книги. Всеки участник в проекта попълни анкетен лист, за да оцени и избере най-добрите. С мини проектите беше подредена изложба.

            Участниците в проекта екипно представиха творчеството на няколко детски автори и подготвиха въпроси за обща викторина. Учителите използваха различни онлайн приложения и инструменти и създадоха игри, чрез които по интересен и забавен начин учениците провериха своите знания за изучените автори и творчеството им. Интересно и полезно занимание се оказа и речниковата работа. По време на самостоятелното четене на книги учениците откриваха непознати думи, споделяха ги помежду си и обясняваха тяхното значение. Така беше създаден и един от общите продукти по проекта – Тълковен речник. https://en.calameo.com/read/00507720967ac82a82633 С проектните разработки на всички участници в проекта беше създаден другия общ продукт – Пътеводител към хубавата книга. http://online.fliphtml5.com/gwok/vyxb/#p=1

 [ Прочети още... ]

Последен учебен ден

четвъртък 13 юни 2019 - 17:02:00

IMG 00903105    

Последният учебен ден в първи клас за учениците от I“б“ и I“в“ клас беше емоционален, вълнуващ и запомнящ се. Своите удостоверения за успешно завършване на първи клас малките ученици получиха в различна от училищното ежедневие обстановка, въздействаща с красотата и непреходността на българското приложно изкуство. С интерес и възхищение децата разгледаха експонатите в залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, с. Орешак – място, съхраняващо уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

          С много песни, хора, игри, забавления и танци първокласниците изразиха радостта и удовлетворението си от успешното завършване на учебната година и началото на предстоящата лятна ваканция.

 [ Прочети още... ]

НУ “Св. Св. Кирил и Методий” изпрати за пореден път своите четвъртокласници

неделя 02 юни 2019 - 16:15:00

Dsc04080Dsc04084

На 31 май 2019 г. НУ “Св. Св. Кирил и Методий” изпрати поредния си випуск четвъртокласници. Тържествената церемония започна с посрещане знамето на училището, след което беше извършена церемония по предаването му и смяна на знаменната група. Ученици от 2 “б” и 3 “б” класове, с класни ръководители г-жа Дора Немска и г-жа Радка Колева, поздравиха всички ученици по случай завършването на учебната 2018/2019 година.
          Усмивки, но и сълзи на радост и тъга имаше на лицата на четвъртокласниците през последния им ден в любимото училище. Не по-малко развълнувани бяха и техните първи учители – г-жа Румяна Йовчева, г-жа Радиана Бояджиева и г-жа Христина Бочева, които се обърнаха с мили и топли думи към своите пораснали ученици.

Dsc04089Dsc04098

          Директорът на училището, г-н Борис Йовчев, също приветства четвъртокласниците. След това връчи награди – грамота и книга на много от тях за отличен успех и цялостно представане през началния етап на основна образователна степен.

          В края на тържеството, под звуците на националния химн, беше свалено знамето на Република България и изпратено знамето на училището.

          За четвъртокласниците удари последният звънец в НУ “Св. Св. Кирил и Методий”, а всички останали ще се съберат отново в училищния двор, когато за стотен път ще бъде открита Новата учебна година.

 Dsc04102Dsc04112

 

 [ Прочети още... ]

Категории новини