Екскурзия до град Габрово

вторник 19 април 2022 - 16:44:05

 288

На 15.04.2022 г. учениците от IV“а“, IV“б“ и IV“в“ класове, водени от класните ръководители – г-жа М.Терзиева, г-жа М.Зъзрева, г-жа Д.Янкова и г-жа Ц.Мастравка – учител ЦОУД, проведоха екскурзия до гр. Габрово с образователна, възпитателна, културно-развлекателна и опознавателна цел - да обогатят знанията и компетентностите си по български език и литература, човекът и обществото, човекът и природата.

Четвъртокласниците посетиха „Астрономическа обсерватория и планетариум”, разположени на височина край града, в живописния квартал „Петкова нива“ – единствената по рода си в централната част на България астрономическа обсерватория. Голям интерес у учениците предизвика представената в „Звездна зала“ демонстрация на звездното небе, движенията на небесните тела - точно копие на истинското, то пленява въображението и провокира усещането за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената. Наблюдението с телескоп на Слънцето и панорамния изглед, откриващ се от площадката, впечатлиха четвъртокласниците.

281282

С много усмивки, шеги и емоции, посрещнати от вълшебна котка с отрязана опашка, която сбъдва желания, ако я погалиш по носа, учениците се забавляваха в Дома на хумора и сатирата. Научиха как Габрово става столица на хумора, видяха габровските чаши-половинки и прибори за неканени гости, забавляваха се на шегите за пословичната габровска пестеливост, „боядисваха“ тръби с прежда, рисуваха с тебешири по вратите. Смяха се много като видяха образите си в кривите огледала, влизаха въодушевени в специалните кабинки, за да си направят селфи. В огледалния лабиринт може лесно да се объркаш и дори да си удариш носа в някое стъкло.

Развълнувани в очакване да се докоснат до атмосферата на Първото светско училище, учениците посетиха Националния музей на образованието - музейна експозиция, показваща етапите на българското образование от IX век до днес, намираща се в едно от крилата на Априловската гимназия - един от символите на Габрово. Видяха първата българска печатна книга на новобългарски език, съставена от Софроний Врачански – „Неделник“,  първия новобългарски учебник "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон, по-известен с наименованието„Рибен буквар“, модел на килийното училище и усетиха духа на възрожденското училище, седнали пред сандъчето с пясък, плочата и калема, мастилницата с пачето перо.

Възхитени от видяното, обогатени с нови знания и впечатления, доволни и щастливи от това невероятно преживяване, четвъртокласниците чакат с нетърпение следващата интересна дестинация – в природата.

289292