Лесовъди за един ден

понеделник 16 април 2018 - 09:40:00

Img 0037Img 0049

Във връзка със Седмицата на гората, проведена тази година под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“ на 12.04.2018 г. учениците от IV „б“ клас, с учители г-жа Зъзрева и г-жа Стоевска, участваха в занимание на екологична тематика в местността Турлата, организирано от Държавно горско стопанство - Троян.

Под ръководството на лесовъдите в различни забавни и образователни игри, четвъртокласниците разбраха важността на запазване равновесието в екологичната система, определяха възрастта на дървета по годишните кръгове. Научиха интересни факти за живота на дивата котка и катерицата, като в ролеви игри се опитваха да се движат безшумно в гората и да преживеят зимата със запаси от храна, така както животните. Обогатиха знанията си за правилното поведение в природата като туристи, за опазване на гората, за възникване и гасене на горски пожар. Учениците показаха и добри умения в приложното изкуство - изработиха си медальони с подготвените от лесовъдите дървени основи, които украсиха с растителни орнаменти.

Img 0080Img 0084

Едно от най-смислените неща, които човек може да направи в живота си, е да засади дървета. Стара народна мъдрост гласи, че ако си засадил поне едно дърво, животът ти не е минал напразно. С помощта и под ръководството на лесовъдите, четвъртокласниците засадиха повече от 20 млади дъбови дръвчета в местността Турлата над града и пожелаха да се грижат за тях.

Това е нашият малък принос към опазване на природата, осъществен благодарение на чудесната инициатива на инж. Милко Станчев, директор на Държавно горско стопанство – Троян.

Сигурни сме, че ако заедно с нас привлечем и наши приятели да започнат да се отнасят с уважение към природата, ще оставим и на следващите поколения чистия и свеж планински въздух и красотата и прохладата на гората.

Img 0125Img 0143