Националната седмица на четенето в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“

четвъртък 21 декември 2017 - 07:40:00

       DSC02714 1 23416259 1344925432300342 1702530547 N 1 4

    В периода 11 – 14 декември се проведе Националната седмица на четенето. Учениците от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се включиха чрез реализиране на интересни и разнообразни дейности.

Чета, разбирам, играя“ е дейността, с която се включиха в Националната седмица на четенето учениците от първи „а“ и четвърти „а“ класове, с класни ръководители, г-жа Антоанета Шошкова и г-жа Диана Янкова. Четвъртокласниците направиха състезание по изразително четене на непознат текст. Спечелилите ученици прочетоха на първокласниците приказката „Дванайсетте месеца“. С помощта на техните приятели, малките ученици устно отговориха на  поставените въпроси към текста  и откриха поуката. На подготвените работни листи, първокласниците, заедно с техните партньори,  в екипи, по забавен начин определиха героите, свързаха всеки от тях с думите, които е изрекъл. След това откриха и оградиха буквите на гласните звукове в изречение от текста.

В първи „б“ клас, с класен ръководител г-жа Дора Немска, се проведе състезание по четене. В него участваха 4 ученика, които бяха избрали и подготвили от Буквара текста „На театър“. Вторият етап беше четене на непознат текст – „Самолетът на Стоян“. Жури от трима учители „най-добрия четец“ – А. Николов, който беше награден.

     IMG 5472 2 IMG 5476 2

Във втори „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радка Колева, се проведе конкурс „Най-добър четец“, който премина в два кръга. Първият кръг бе за четене на стихотворение по избор: „Мечето Топчо“ -  Янаки Петров, „Най“ – Биньо Иванов, „Зимен пейзаж“ – Валери Петров и „Светулка“ – Иван Давидков. Получилите максимален брой точки – 6, се класираха за втория кръг – четене на народна приказка по избор от: „Лястовица и врабче“, Лъжливото овчарче“,  „Хитрото врабче“ и „Селянинът и дяволът“. Членове на журито бяха деца от класа. Те определиха победителите и ги наградиха с по една коледна играчка. Първо място зае Ренета Петкова, второ – Полина Вачева и на трето място се класираха Михаил Енчев и Габриела Минчева. Второкласниците написаха и писма до Дядо Коледа, с които ще участват в училищния конкурс за лична творба на тема „Коледна магия“. Габриела Минчева изработи проект  на тема „Как са празнували Коледа в миналото“.

С учениците от трети „а“ клас, с класен ръководител г-жа Румяна Йовчева, се проведе занимание под надслов „Искам да ви запозная с книгата, която чета в момента“. Всеки ученик донесе своята книга. Разказа за нейното съдържание и главни герои. Запозна класа с нейния автор. Накрая прочете любим откъс. В края на заниманието учениците изиграха играта „Познай литературния герой“. Учениците четоха описания на литературни герои и ги разпознаваха. Заниманието обогати познанията на децата за нови детски книги и събуди техния читателски интерес.

            Учениците от трети „б“ клас, с класен ръководител г-жа Радиана Бояджиева,  подготвиха театър на маса – приказката „Богатият Мравей“ от Елин Пелин и представиха пред учениците от 1 “а“ и 1 „б“ класове и Подготвителната група. Включиха се в организираната в класа Детска работилница за творческо писане на тема „Зима“ и „Коледа“. Изпълниха творчески задачи по произведението „Дебелият крал и тънкият готвач“ от Доналд Бисет. В паралелката се проведе състезание „Чета и разбирам“. Победителите получиха грамоти. С реализираните през Националната 

седмица на четенето дейности е създадена електронна книга. Линк към електронната книга: http://www.calameo.com/read/005077209525cdd61d357

В трети „в“ клас, с класен ръководител, г-жа Христина Бочева, работиха върху произведението „Коледа в обора“, А. Лингрен. Обсъждаха текста, четоха откъси, свързани с въпросите: „Кои са  мъжът и жената от разказа? Как е описана нощта? Как животните посрещат късните гости? Кое е детето родило се в обора през тази нощ и какво знаят за него?“. Четоха произведението по роли. Третокласниците разказаха и за вълшебството на Коледната нощ и написаха писма с желания до Дядо Коледа.

Учениците от четвъртиб“ клас, с класен ръководител г-жа Марияна Зъзрева, представиха свои любими произведения и техните автори, четоха откъси и разказваха епизоди от творбите, запознаха съучениците си с творчеството на писателите. С това беше провокиран интерес сред четвъртокласниците да прочетат предложените от съучениците им книги. Проведе се и състезание „Най-добър четец“.

В четвърти „в“ клас, с класен ръководител г-жа Добринка Семерджиева,  разгледаха творчеството на Валери Петров. Учениците работиха в екипи. Бяха подготвили автобиографични данни за писателя и представяне на книгите „Меко казано“ и „Пук“. Проведоха се две състезания: за най-добър четец и за най-добър читателски дневник.

IMG 5489IMG 0144 4