Извило се вито хоро

вторник 06 юни 2017 - 12:22:46

IMG 3048

През тази учебна година 14 момичета и момчета от втори и трети клас на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Троян, изучавахме народни танци по проект на МОН „Твоят час“. На 30 май, в механа „Троян“, показахме какво сме научили.

            Озаглавихме празника си „Извило се вито хоро“. Гости на нашата фолклорна група „Пъстра китка“, с ръководител г-жа Радиана Бояджиева, бяха учители, родители, баби, дядовци, приятели.

            Всички бяхме облечени в красиви народни носии. Косите на повечето момичета бяха сплетени на плитка, а останалите – на опашка. Изиграхме много хора: Право, Дунавско, Чичово, Пайдушко, Македонско. Виктория и Мартин танцуваха ръченица. Аз, Илияна и Никол изпяхме народната песен „Рече мама да ме жени“. Никол изпълни самостоятелно „Цъфнало цвеке“. Много аплодисменти получихме и за изпълнението на гръцкия танц Хасапико и танца Тарантела, които научихме от нашите партньори от Гърция и Италия по проект „Chare and dancе: never be sad“.

            В края на нашия концерт, всички заедно, деца и гости, извихме едно голямо хоро. Бяхме изморени, но щом видяхме, че на масите ни има храна, веднага седнахме и започнахме да си хапваме. Всичко беше много вкусно – и принцесите, и сокът, и палачинките със шоколад и сладолед.

            Първият ни самостоятелен концерт се превърна в едно незабравимо и вълнуващо преживяване. С нетърпение очаквам следващата учебна година, когато ще продължим да изучаваме народни танци.  

                                                                                                                                                                     Магдалена Пежгорска, 2 б клас

 

                                                                         IMG 3055